Hej,
jag höll på med vattenkefir för flera år sedan, det var jätteroligt!
Så här såg receptet ut:
1 liter vatten
3 rågade msk kefirsvamp
3 rågade msk vitt socker
ett torkat fikon
1/4 citron (bara dela citronen i 4 delar och ha i en, spara övriga i burk i kylen)
Låt stå 48 timmar, sila ifrån gryn, fikon och citron. Pressa i saften från citronen. Drycken är nu färdig, förvara i kylskåp.
Skölj grynen och börja om med ny sats.
Grynen jag hade då höll sig i väldigt fin form och förökade sig så bra att jag fick slänga efter hand. Jag har provat en annan vattenkefir sedan dess, men den tynade bort. Kanhända finns det olika varianter av kefirgryn.
Skulle vara roligt att börja igen! Har du några gryn till övers? Jag kan erbjuda dig en fin kombucha i gengäld!