Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  surkålskruka, storlek och hantering av mängder  (läst 1777 gånger)

Skogsfinne

  • Inlägg: 17
    • Dalarna
surkålskruka, storlek och hantering av mängder
« skrivet: 23 okt-16 kl 13:31 »
Hej allihopa!

Jag har blivit förtjust av surkål, och tänkte köpa en riktigt kruka för ändamålet från Tyskland, jag har för dagsläget inte jordkällare, men jag har en 175 hög extra kylskåp vart jag tänkte förvara färdig surkål.
Tanken är att köpa 2-4 st 25 liter surkålskrukar, och göra en gång en stor mängd surkål och bevara detta i  kylskåpet och hämta från en stor kruka till en liten 1 liter behållare vid behov, kommer detta att fungera?
Vilken temperatur är optimal för färdig surkål att bevara, hur länge kan man bevara?
Vad jag har förstått så risken är för stora krukor att man öppnar och släpper syre för många gånger, eller vad det bakterier?
Jag kommer äta mycket surkål om det bara finns.

Jag är tacksam om nån mer erfaren surkåls-entusiast  skulle ger lite råd och tips, hur ska man hantera lite större mängder surkål, tanken är ju att köpa vitkål på hösten när det är billigt och förvara dem till hela året.
Jag har också på gång en jordkällare, men det kommer tar tid, innan dess vill jag får igång syrningen :)
Alla ide och tips är välkomna :)

Krukor jag tänkte köpa finns här: http://www.gairtopf.eu/gartopfe.html
Där ner finns en GRUN-25 (inhalt 25 liter - grun).
Är det nån som har beställt krukor utomlands?

Anders S

  • Inlägg: 6308
    • -
    • Fröodling.se
SV: surkålskruka, storlek och hantering av mängder
« Svar #1 skrivet: 23 okt-16 kl 16:13 »
Skaffa eller låna boken Mjölksyrejäsning av grönsaker av Annelies Schöneck. Där finns svar på alla dina frågor. Karin Bojs motsvarande bok är tunnare på innehåll och svarar inte lika väl mot dina behov.

Boken kan beställas härifrån:
http://syran.se/bockerna/

Den har funnits i Alternativ.nu:s butik men verkar inte finnas där nu.

lichiplommon

  • Inlägg: 485
    • Hälsingland
SV: surkålskruka, storlek och hantering av mängder
« Svar #2 skrivet: 23 okt-16 kl 18:38 »
Boken som anders rekommenderar är utomordentligt bra.
Annars är det helt riktigt inte så bra att öppna en stor kruka stup i ett. Metoden som du föreslår har jag kört i många år. Det funkar fint att fylla om i mindre glas burkar som man äter upp relativt snart. Jag har inte varit särskilt noga med tempen efter jäsningen. Kylskåp funkar bra. Jordkällare nära 0 grader funkar säkert också. Mina mjölksyrade grönsaker håller länge upptill nästa odlingsäsong. Så det är bara att köra. Men var ska du förvara dina 25 liters krukor? I kylskåpet? Kolla måtten en 25 l kruka är skitstor.

Anders S

  • Inlägg: 6308
    • -
    • Fröodling.se
SV: surkålskruka, storlek och hantering av mängder
« Svar #3 skrivet: 23 okt-16 kl 19:53 »
All kål lämpar sig inte för syrning. Den ska inte vara alltför hård och kompakt. Det kan vara svårt att hitta lämplig kål i handeln. Bättre att odla själv. Ruhm van Enkhuizen är en av de bästa sorterna för syrning.

Skogsfinne

  • Inlägg: 17
    • Dalarna
SV: surkålskruka, storlek och hantering av mängder
« Svar #4 skrivet: 23 okt-16 kl 20:50 »
Boken som anders rekommenderar är utomordentligt bra.
Annars är det helt riktigt inte så bra att öppna en stor kruka stup i ett. Metoden som du föreslår har jag kört i många år. Det funkar fint att fylla om i mindre glas burkar som man äter upp relativt snart. Jag har inte varit särskilt noga med tempen efter jäsningen. Kylskåp funkar bra. Jordkällare nära 0 grader funkar säkert också. Mina mjölksyrade grönsaker håller länge upptill nästa odlingsäsong. Så det är bara att köra. Men var ska du förvara dina 25 liters krukor? I kylskåpet? Kolla måtten en 25 l kruka är skitstor.

Hur många gånger brukar du öppna en kruka? Finns det nån tumregel hur många gånger man kan öppna? Jag är osäker vilka storlekar är lämpliga, jag tänker att det skulle vara lättare att fylla en stor kruka, kanske blir för tyngd att hantera..
Hur mycket du jäser och hur stora krukar har du?

Boken är slut på förlaget och går inte att beställa längre. Jag har Karin Bojs bok, men tycker att det är inte så djupgående.

Anders S

  • Inlägg: 6308
    • -
    • Fröodling.se
SV: surkålskruka, storlek och hantering av mängder
« Svar #5 skrivet: 23 okt-16 kl 21:00 »
En kruka bör helst tömmas i högst tre omgångar. Det man tar ur fylls på glasburkar och används för konsumtion fram till nästa tömning. Detta står i Annelies Schönecks bok.

Karin Bojs bok tror jag mer handlar om jäsning i småburkar på någon-några liter. Jag har nyligen köpt den men bara bläddrat i den. En besvikelse är mitt första intryck.

Skogsfinne

  • Inlägg: 17
    • Dalarna
SV: surkålskruka, storlek och hantering av mängder
« Svar #6 skrivet: 23 okt-16 kl 21:38 »
Jag tyckte också att Karin Bojs bok var lite ytligt.
Om vi säger att jag har en 15 liters jäsningskruka och jag tömmer den tre gånger, 5 liter per gång, och fördelar dem på varsin en liters glasburk, som jag förvarar i kylskåpet, frågan är hur länge håller dom på sina glasburkar?  Alltså hur snabbt skall den ätas när dom har flyttat till nya behållare?
Min stora fråga är just nu hur stor jäsningskruka skulle jag köpa, jag kan eventuellt köpa flera lite mindre krukor.

Skogsfinne

  • Inlägg: 17
    • Dalarna
SV: surkålskruka, storlek och hantering av mängder
« Svar #7 skrivet: 25 okt-16 kl 22:48 »
Jag beställde fyra stycken 16 liters krukor från Tyskland med tillbehör, varje kruka rymmer ca 10 kilo kål, blir spännande :) Hoppas att jag har inte köpt för stora krukor nu.
Boken mjölksyrejäsning av grönsaker är slut på alla butiken utom http://www.kvarnspecialisten.se/, enligt förlag ska dom släppa boken som pdf inom kort, härligt att ändå får fysiska boken.
Brukar det finnas möjlighet att köpa billigt kål på hösten, nu är det kanske för sen för billigt kål..?

Rob från Rotterdam

  • Inlägg: 9
  • pensionär
    • -
SV: surkålskruka, storlek och hantering av mängder
« Svar #8 skrivet: 14 nov-16 kl 23:05 »
Boken som anders rekommenderar är utomordentligt bra.
Hej Skogsfinne!
Jag är holländare och läste om din önskan.
Boken av Annelies Schoneck finns!
Det går fortfarande att beställa hos Bol.com. Bol.com är en holländsk webshop. Boken är på engelska.
https://www.bol.com/nl/p/making-sauerkraut-and-pickled-vegetables-at-home/1001004001933984/?suggestionType=typedsearch

Hälsningar från Holland
holländare som semestrar gärna i Sverige.

Anders S

  • Inlägg: 6308
    • -
    • Fröodling.se
SV: surkålskruka, storlek och hantering av mängder
« Svar #9 skrivet: 14 nov-16 kl 23:59 »
Hej Skogsfinne!
Jag är holländare och läste om din önskan.
Boken av Annelies Schoneck finns!
Det går fortfarande att beställa hos Bol.com. Bol.com är en holländsk webshop. Boken är på engelska.
https://www.bol.com/nl/p/making-sauerkraut-and-pickled-vegetables-at-home/1001004001933984/?suggestionType=typedsearch

Hälsningar från Holland

Det där är en annan bok. Om någon har läst den så berätta gärna om den. Men blanda inte ihop den med Mjölksyrejäsning av grönsaker av Annelies Schöneck (som är skriven på svenska).

Skogsfinne

  • Inlägg: 17
    • Dalarna
SV: surkålskruka, storlek och hantering av mängder
« Svar #10 skrivet: 15 nov-16 kl 21:24 »
Tack för engagemang!
Som jag skrev tidigare, det finns att köpa fortfarande från http://www.kvarnspecialisten.se/

Hej Skogsfinne!
Jag är holländare och läste om din önskan.
Boken av Annelies Schoneck finns!
Det går fortfarande att beställa hos Bol.com. Bol.com är en holländsk webshop. Boken är på engelska.
https://www.bol.com/nl/p/making-sauerkraut-and-pickled-vegetables-at-home/1001004001933984/?suggestionType=typedsearch

Hälsningar från Holland


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

86 gäster, 1 användare
alternaiv

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser