Vet inte riktigt om min fråga hör hemma här eller under odling men jag kör här.
Har för första gången odlat bondbönor i år och idag skördade jag ett tiotal baljor på prov. Bönorna smakar helt ok råa men jag har förvällt och även tagit bort skalet. Då är det kanongoda! Men jag är lite konfunderad, förmodligen för att jag inte alls har koll på bondbönor och hur de ska se ut.
Skalet var förvånansvärt tjock men det antar jag är i sin ordning, eller..? Känns som om halva bönan (ärtan) försvinner när jag skalar. Sedan var bönan innanför skalet skarpt grön, som gröna ärtor. Jag hade förväntat mig en ljusgrön ärta/böna som går mot vitt när den är helt mogen (som det beskrivs på Runåbergs sida). Är det bönan med skalet på som beskrivs så? Sorten heter Witkiem.
Har jag skördat för tidigt? Har läst att man kan vänta till baljorna torkar och blir svarta om man ska torka bönorna. Jag hade tänkt att frysa in mina nu i år (de vi inte äter direkt, förstås) men det kanske är bästa att vänta längre ändå? Eller så blir det två olika produkter, de färska gröna omogna som de jag skördade nu och de mogna som skördas senare?
Någon som använt bondbönor mycket kan kanske hjälpa till att räta ut några av frågetecknen i mitt huvud
.