Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Grönsaker / SV: Temperatur förkultiverade bönor
« Senaste inlägg av Bo skrivet Idag kl. 12:50 »
Så länge det är frostfritt, är det jordtemperaturen som är avgörande.
2
Övrigt om bygga & bo / SV: Soldriven friskluftsfläkt
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Idag kl. 10:10 »
Om huvudsyftet är att bli av med dålig lukt/luft är det inte ett bra sätt att pumpa luft mellan ett varmt och ett kallt rum där ventilationen är dålig i båda. Det kommer att lukta än värre i det kalla rummet.

Eftersom TS har problem med nattluften i rummet är det bättre att sätta en fläkt som går på timer och använder den befintliga elen, fläktar drar inte mycket och huset saknar ju inte el. Vill man lyxa till det väljer man en fläkt med koldioxidstyrning, så går den bara när rummet används.
3
Övrigt om bygga & bo / SV: Soldriven friskluftsfläkt
« Senaste inlägg av xlab skrivet Idag kl. 08:19 »
Har tittat på en liknande lösning, då var det för att kyla huset (sovrummet) och att dra ett spiro rör från ett obrukat utrymme i källaren och sätta en tryckande datorfläkt som drivs med solceller (och ett 6V batteri som backup) sen en sugande fläkt i sovrummet. dessa kopplas till en bimetal brytare  (temp styrd +20 C) sen har jag ett AC för ca 500 Kr :)
4
Redskap, verktyg och maskiner / SV: Åkgräsklippare
« Senaste inlägg av Magica1 skrivet Igår kl. 23:35 »
Har vuxna barn, men skulle inte låta dom köra den ändå😊 Har plan mark och ingen risk för o välta. Så om den går o köra utan säkerhet, så ska jag testa. Tänker inte låta nån annan köra den som inte vet om att säkerheten är bortplockad.
5
Aktiviteter / SV: Värmlands Säterkultur
« Senaste inlägg av Värmlands Säterkultur skrivet Igår kl. 22:53 »
Säterrunda 2019

Planeringen av årets säterrunda är i full gång. Lördag den 15 juni äger den rum. I år deltar
totalt nio sätrar, varav två deltar för första gången.
Sätrarna är verkligen olika till sin karaktär. Vi har Norra Loffstrandssätern som har många fjällkor att beskåda, Fastnässätern som öppnar dörrarna och kan berätta att där har varit många sommarfester med skönhetstävlingar och dansorkestrar.
Lite längre norrut finns Segenässätern som är den största i området. Segenäs och södra Torp delar på sätern och det finns en gångstig till Nordtorpsätern. I båda sätrarna finns många aktiviteter med anknytning till skogen.
Längre norrut finns byn Osebols säter och där finns naturligtvis den numer berömda boken om folket i Osebol som Marit Kapla har skrivit. Vi hoppas att hon finns på plats under dagen.
Ännu längre norrut finns sätern som blivit en by - Björbysätern. De vill berätta om sin historia och om det utmarksbruk som funnits där. På deras bygdegård finns även en säterstuga.
Efter dessa sätrar behöver man förflytta sig till den östra sidan av Klarälven och följa Rv 45 några  kilometer innan man åker mot naturreservatet Fänstjärnsskogen. Utefter den vägen finner men Värnäs-Tväråssätern. Det är ett nytt besöksmål som är värt att besöka då den historiskt kunnige Håkan Eles berättar om sätern.
Längre söderut finns Kårebolssätern som fortfarande är i drift som bysäter. Föreningen som driver sätern har under snart 30 år hjälpt säterkullor och djur att vara på sätern. Inga som bor i Kårebol har idag djur, så därför har föreningen sökt och funnit säterkullor och djur, men också medel för att finansiera det hela. Detta har inneburit att sätern är väl bevarad och att sätern fortfarande är i gång. I år kommer en familj med en ung tjej och ett par från Holland att vara säterkullor med inlånade fjällkor och hästar.
Den sista i raden av sätrar som är med i årets säterrunda är Ennarbolssätern. Den sätern har en fantastisk vall som saknar synliga stenar, och som har en obruten hävd fram till för bara några år sedan.
Programmet spikas inom kort och kan då också läsas på    facebook.com/säterrunda i Norra Ny
6
Aktiviteter / Värmlands Säterkultur
« Senaste inlägg av Värmlands Säterkultur skrivet Igår kl. 22:46 »
Föreningen Värmlands Säterkultur - Ett kulturinitiativ med start 2018

I Värmland säger alla säter om det som på svenska heter fäbod. Säterbruket har varit en vanligt förekommande företeelse i framförallt västra och norra Värmland, men idag har ett mycket litet antal kvar. Förutsättningarna för för att landsbygdens byar ska kunna bedriva sätrar har helt förändrats och försvårats. Tidigare hade byarna gårdar med skogsbruk, jordbruk med djurhållning, utmarksbruk och säterbruk, dvs en diversifierad verksamhet.
Idag står vi inför en annan verklighet och för att bevara vårt kulturarv behövs krafttag.

Vad har vi då?
Vi har några få djurhållare med fjällkor, en hel del hästar och lite får och getter. Men det vi har gott om är säterstugor runt om i skogarna och några få sätrar som som har både säterkullor och djur. Vi har sätervallar och säterskog som är fyllda av hävdvunna och värdefulla växter och djur och värda att skydda och bevara.
Vi har också många berättelser om säterlivet och så många sånger och sätt att locka på djuren genom kulning eller “lulling” som vi säger.

Många problem
Som synes finns det många problem och en stor risk att sätrarna minskar ännu mer. så därför är det hög tid att kraftsamla för det kulturarv som finns, och samlas för att utveckla säterkulturen mot de utmaningar som vi står för i dagens samhälle. Vi letar lösningar för ett hållbart liv i många sammanhang, så varför inte leta i säterkulturen. De värmländska recepten på de rätter som utvanns av mjölken är på väg att glömmas bort om vi inte tar tag i det. Vi har också sätervägar från byarna upp till sätrarna i skogarna som behöver trampas upp, men alltför många växer igen.

Konceptet Säterrunda
I samband med en workshop i föreningen Norra Ny Utveckling befanns att antalet sätrar i området var stort och att den sociala identiteten behövde stärkas i området. Föreningen beslöt att testa en dag då sätrarna öppnade dörrarna.för allmänheten inom den gamla kommunen Norra Ny som ligger i Torsby kommun i norra Värmland.
Sätrarna fick själva bestämma vad de ville bjuda på, under villkoret är att de satte upp skyltar. Marknadsföringen stod föreningen för och studiecirklar bildades för att få arrangemanget genomfört.                                                                                          Dåvarande landshövdingen Kenneth Johansson öppna säterrundan 2016 och Torsby kommuns kommunalråd spelade fiol. Handlingsplanen för säterbruket i Värmland släpptes.

Bildande av föreningen Värmlands Säterkultur
Säterrundan blev en succé med runt 1000 besökare som varje år besökt sätrarna. Efter det andra året ville Norra Ny Utveckling att konceptet skulle utvidgas till att samla ett större område och med en bred inriktning för att få med så många aspekter av säterbruk som möjligt.
Samverkansdiskussioner genomfördes med Värmlands Säterbrukarförening. Det togs initiativ till att bilda en ny förening för att förvalta och utveckla Säterrundan. Den 18 mars 2018 bildades föreningen Värmlands Säterkultur i Ambjörby. Man enades om att arbeta för att tillvarata och utveckla den värmländska säterkulturen, försöka för eftervärlden bevara och visa upp sätrarnas kulturskatter och traditioner, arrangera Säterrundor inte bara i Norra Ny. en annan viktig uppgift är att verka för kunskapsöverföring och erfarenhetsutbyte, men också aktivt och strategiskt arbeta för att förbättra förutsättningarna för säterkulturen på lokal, regional och nationell nivå, samt att möjliggöra näringsutveckling genom såväl företagande som självförsörjning.

Vad har hänt sen föreningen bildades?
Efter bildandet satte planeringen av Säterrundan 2018 igång. Föreningen lyckades få många företag att sponsra med annonsplats och Region Värmland gav bidrag som gjorde att marknadsföringen kunde spridas utanför närområdet.
Sju sätrar öppnade dörrarna och hade olika program. Många av besökarna kom även då från kommuner långt ifrån och även besökare från andra länder trots att semestersäsongen
ännu inte hade börjat. Utvärderingen som gjordes i Segenässätern var mycket positiv och man ville fortsätta.
Under hösten 2018 deltog ordförande Ingela Kåreskog i konferens i Jämtland om det gröna kulturarvet och även på Fäbodriksdagen på Kättboåsen utanför Mora.
Årsmöte hölls i mars 2019 då Torleif Styffe kåserade om sätrar och om människor som verkat på sätrarna. Kristian Olofsson från Förbundet Svensk Fäbodkultur deltog och berättade om möjligheter och värdet av sammanhållning inom fäbodrörelsen.

Projekt som pågår
På Kårebolssätern pågår ett projekt “Skogsbete och fäbodar - en källa till kunskap om äldre tiders dynamiska skogsbygder och en resurs för framtida utveckling”. Det är professor Eva Svensson från Karlstads universitet som leder projektet. Det är en tvärvetenskaplig studie som syftar till att få många svar. Bl.a. när etableras fäbodar, hur markanvändning och bebyggelsestruktur har förändrats över tid på fäbodarna, hur relaterar resultaten från Kårebolssätern till tidigare forskning och hur kan resultaten från undersökningen av Kårebolssätern bidra till en bättre förståelse av fäbodväsendet generellt och hur kan de vunna insikterna om det historiska bruket användas för en hållbar framtidssatsning, som tillvaratar natur- och kulturarvsvärden.
Karteringar, jordprov och pollenanalyser har gjorts och vi väntar med spänning på resultatet av studien, som beräknas vara klar under hösten 2019.
7
Bränna en såg när man sågar plank är vanligt. :)

Jag är halvt om halvt säker på att jag brände min Stihl 660 när jag sågade breda plankor för något år sen. Jag har 60 cm blad till den.

Nu vill jag bara såga färskt trä och tunna stockar.

Så nätt och försiktigt. Och låt sågen vila. Kalla dagar när det blåser är fina dagar. ;)
Tack för ett bra tips!
8
Odlingsrelaterat sökes / Sticklingar från Sötpotatis köpes
« Senaste inlägg av Lena III skrivet Igår kl. 19:54 »
Finns det någon som kan tänka sig sälja sötpotatis sticklingar. Allra helst från lila sötpotatis?
9
Redskap, verktyg och maskiner / SV: Motorsåg till sågjigg som tar 48 cm stock
« Senaste inlägg av ensamhet skrivet Igår kl. 19:20 »
Här har du en såg med långt svärd och nog med ork.

https://www.youtube.com/watch?v=pdjArDSevfs
10
Bränna en såg när man sågar plank är vanligt. :)

Jag är halvt om halvt säker på att jag brände min Stihl 660 när jag sågade breda plankor för något år sen. Jag har 60 cm blad till den.

Nu vill jag bara såga färskt trä och tunna stockar.

Så nätt och försiktigt. Och låt sågen vila. Kalla dagar när det blåser är fina dagar. ;)
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

237 gäster, 8 användare (3 dolda)
Malin Andersson, anders flix, lassejohansson22, alternaiv, JohannaMaria

* Forum

* Om tidningen Åter- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser