Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Dagg skrivet 31 jul-16 kl 15:34
-
I år har jag planterat gurkor på min nyanlagda upphöjda filtreringsbädd. Jag är mycket nöjd! Jag har aldrig haft så många, fina gurkor någonsin. Jag har gjort saltgurka, inlagd senapsgurka, bostongurka m.m. Fantasin börjar tryta...Någon som har andra förslag? Jag missar också en del gurkor som blir alldeles för stora. Vad gör ni med dem?
//Dagg
-
ett enkelt sätt att bli av med en gurka är att dela den i längsled, gröpa ur kärnorna och fylla med köttfärs och in i ugnen
-
Gurka skall fermenteras, då slipper man blanda i socker och ättika. Väg vatten + gurkor och se till att ha en salthalt på ca 1.5% så är gurkor något av det allra enklaste att fermentera, håller sig sedan länge
-
Vill gärna veta hur du gör bostongurkan och den inlagda gurkan :)
-
Saltgurka och surgurka.
-
Surgurka! :D
Jag brukar köra en vitlöksklyfta, några svartvinbärsblad och rejält med pepparrot i varje burk. Dill funkar också. Legymsalladen gjord på surgurka till julbordet är inte att leka med ;D
-
Vill gärna veta hur du gör bostongurkan och den inlagda gurkan :)
Bostongurks-receptet har jag hittat någonstans och senapsgurks-receptet är ett "ärvt recept". EN gång har jag köpt senapsgurka, men de var inte alls så som de SKA vara ;)! Så det är till att lägga in massor så man klarar sig hela året!
Bostongurka
1 kg västeråsgurka
1 stor gul lök
2 paprikor
några skivor pepparrot
ibland 1/2 tsk natriumbensoat
Lag :
1 dl ren ättika, 24 %
3 dl vatten
4 dl socker
1 tsk salt
1 tsk stötta gula senapsfrön
Hacka gurka, paprikor och lök
Koka upp ättika, vatten, socker, salt och senaps-frö i en gryta.
Rör ner gurkmassan.
Koka sakta utan lock tills röran tjocknat. Det brukar stå 20 min i recepten, men jag tycker det behövs längre tid för massan att koka ihop.
Rör om då och då.
Rör ner pepparroten och natriumbensoatet utrört i lite av den heta massan.
Häll upp gurkan i glasburkar.
Senapsgurka
2 kg Västeråsgurka
1 kg socker
ca 9 dl ättikslag (enligt flaskan- den fyrkantiga...)
salt
hela senapsfrön
pepparrot
Skivar gurkan, varvar i burkar med dillkronor.
Häller het ättikslag över gurkorna och häller i senapsfrön och några skivor pepparrot.
//Dagg
-
ett enkelt sätt att bli av med en gurka är att dela den i längsled, gröpa ur kärnorna och fylla med köttfärs och in i ugnen
Aldrig testat detta med gurkor- får bli morgondagens middagsmat!
//Dagg
-
Gurka skall fermenteras, då slipper man blanda i socker och ättika. Väg vatten + gurkor och se till att ha en salthalt på ca 1.5% så är gurkor något av det allra enklaste att fermentera, håller sig sedan länge
Det låter enkelt och bra! Tack!
//Dagg
-
Har också fått mycket gurkor och längtar efter ett bra recept av saltgurka. Har du något bra recept eller någon annan kanske har? Hade varit uppskattat. Hade ett för flera år sedan med chilli och vitlök i som jag ej kan hitta och saknar.
-
Om man tittar på alla kommersiella grukinläggningar, så har de nästan alla kalciumklorid i, det för att det ger en krispigare gurka. I USA kan man därför köpa "Pickling salt":
http://www.healthycanning.com/calcium-chloride/ (http://www.healthycanning.com/calcium-chloride/)
-
Inte helt nödvändigt om man inte har, brukar bli rätt ok ändå.
Har man vattnat den ordentligt, osv så går den fint att gratinera i ugn eller koka med i grytor, osv, men om den inte har det kan skalet bli mycket beskt, vilket gör sig ganska tydligt påmint när man lagar till den...
Annars är den Ungefär som squash, men inte lika fast och saknar den nötaktiga fina smaken.
Men det är en god grönsak även kokt och ugnsbakad, soppor, mm som vilken annan grönsak som helt egentligen bara det att vi kanske är mest vana vid att äta den rå eller inlagd i ättika eller salt.
Gurksoppa är gott.
Man behöver inte ens kärna ur den då kärnorna är goda i soppan tycker jag.
(under förutsättning att det är en sort med mjuka kärnor...)
-
Om man tittar på alla kommersiella grukinläggningar, så har de nästan alla kalciumklorid i, det för att det ger en krispigare gurka. I USA kan man därför köpa "Pickling salt":
[url]http://www.healthycanning.com/calcium-chloride/[/url] ([url]http://www.healthycanning.com/calcium-chloride/[/url])
Om man inte kan få tag i kalciumklorid för inläggning så kan man vända sig till en butik som sysslar med korallakvaristik. De brukar ha kalcium klorid av läkemedelskvalitet, snäppet renare än livsmedelskvalitet. De hanterar hyggligt stora mängder, så priset bör vara överkomligt.
Mvh
Magnus
-
Gurka är gott i smoothie. Blanda med frukt (söt smoothie) o tex lite ingefära el avokado o lite päron...
-
Har också fått mycket gurkor och längtar efter ett bra recept av saltgurka. Har du något bra recept eller någon annan kanske har? Hade varit uppskattat. Hade ett för flera år sedan med chilli och vitlök i som jag ej kan hitta och saknar.
mjölksyrade 'saltgurkor':
1x 4l glasburk med gummiring
gurkor - stick lite hål med en gaffel i dem
1 lök
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk senapsfrön
hackad dill efter behag
hacka löken o vitlöken
in i burken, lämna 5cm luft i toppen på burken
täck med saltvatten 1msk havssalt per 1/2 l.(det låter mycket men det späds ut med gurkvattnet via osmos)
låt det stå i rumstemp i 5-6 dagar
in i kylen och låt eftermogna i en till två veckor
-
Det måste jag prova Litchiplommon!
-
Man kan pimpa upp ättiksgurkan genom att istället krydda med torkad lime, myntablad och chili. Typ ½-1/10/2 på en vanlig en-liters burk.
Vi äter f.n. en med chokladmynta och Apache-chili. Mycket trevligt med lite hetta på gurkan! Finns ju många sorters myntor om man vill ha mer variation, jag gjorde tre olika.
(Dessutom vanlig ättiksgurka samt saltgurka)