Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Getterna på berget skrivet 03 apr-11 kl 21:25
-
Har rökt en del fisk, gädda abborre men mest odlad laxfisk regnbåge. Jag använder de stammar och kvistar av sälg, som våra getter gnagt av under vintern. Som jag klyver och torkar först. Har även med enbär blåa i eldningen under tiden ger mkt god smak och lukt. Bären är ju lättare att förvara och så ödelägger man ju inte buskarna ;)
Min fråga för diskussion är.
En vän som röker mycket säger att man kan använda vilket lövträslag som helst om man tar av barken. Här i norr gäller det ju inte alls samma antal trädslag som söderut. Men al, asp, sälg, björk, videris mod grövre, kan man nyttja här.
Vad säger ni? Hur gör ni med veden? Behåller någon veden på för att få mera smak.
Finns detta i någon annan tråd så tar jag gärna del av den.
Getarn
Bifogar bild på ide om hur man kan bygga en soltorkninglåda för att torka lättrökt kött, av älg eller annat viltkött. Lätt att se sparade slantar när man slutar köpa torkköttet och gör det själv, speciellt när man som vi är storförbrukare under höstens jakter! Häng upp lådan på en östervägg så köttet torkar sakta. Låt hänga några månader eller tills det är torkat.
-
då jag röker fisk så använder jag al som jag barkat för jag har hört att det innehåller nån garvsyra som visst inte ska va bra då man röker,sen enris på det brukar göra av sig bra till fisk tycker jag.
-
alspån är väl det vanligaste i rökning...men de flesta lövträd funkar..dock ej ek... enris skall man ha för smaken tycker jag... gotlänningarna lägger fårskit i röken och skall ge en säregen smak om nån vågar prova...
-
Varför inte ek?
-
Varför inte ek?
Eken har garvämnen även i veden.
-
alspån är väl det vanligaste i rökning...men de flesta lövträd funkar..dock ej ek... enris skall man ha för smaken tycker jag... gotlänningarna lägger fårskit i röken och skall ge en säregen smak om nån vågar prova...
Intressant med skiten, hos en idisslare borde det ju vara bara cellulosa kvar.
Jag ska testa med älgskit, dom äter ju mkt sälg vide och björk på vinterbetet. Bor i vinterlandet för älg.
Har själv en rök med röktunnel xca 1.5 meter lång. Men om man röker i tunna/fat kan man lägga enriset/enved längst ner i tunnan och elda med vilken ved som helst under tunnans botten. Funkar det?
Saltlake
Har någon testat att smaksätta saltlaken till fiskrökning med några örter.
Själv har vi använt torkade björklöv, tidigt skördade med savkladdet kvar på löven. Blir en mild smak som distraherar röksmaken en aning.
Getarn
-
Vi använder al eller enved.
-
Schwartzwaldskinka kallröks med gran och är väldigt god!
-
jag röker i tunna och då är ju tunnans lock botten i rökkammaren..fördelen med min rök är att jag kan elda med vad som helst..endast spånet på golvet i rökrummet sätter smak om ni förstår hur jag menar...
-
Någon som har provat asp?
-
Vi använder al eller enved.
sen enris på det brukar göra av sig bra till fisk tycker jag.
Blir mest fisk som hamnar i röken, och då kör jag med samma,,,alltså enris.
-
Schwartzwaldskinka kallröks med gran och är väldigt god!
Värt att prova, Med eller utan barken kvar?
Har lärt mig hur man kallröker havslax i Alaska. Görs i tält av tipimodell av pressening under 14-21 dagar med en pyrande brasa om dagen. (Vad dom har för ved i norra Alaska är väl svårt att veta kanske drivved.)Det vore ju möjligt att testa i en rök med kanal som vi har. Ska testa när vi slaktar linderödsgrisar som inte blir sålda som livdjur. Getkött är ju troligen för magert för att röka länge.
Angående enved till rökning vilken lyx med så grov en;)
Getarn
-
Brukar använda torr alved och färskt gran eller enris till både fisk och kött.
-
Det går utmärkt att röka med ek.
-
Ingen som skrivit BOK heller ?
Brukar själv använda al och enris när jag röker .
-
Ingen som skrivit BOK heller ?
Kanske inte BOK, men lite bok finns:
Så röker du kött och fisk, Alf andersson
och mer utförlig
Meat smoking and smokehouse design, av Stanley, Adam och Robert Marianski
Åtminstone. Om det nu var det du menade.
-
Tänkte mest på bokspån som går fint att röka med
-
Ja, bokbål är nog inte så bra att röka på.
-
Röker inte själv men, en granne frågade om han fick ta lite alsly av oss till sin rök. Det fick han såklart och som tack fick vi god rökt sik. :)
-
Han jag köper ved av säljer spånet som rökspån. Bok.
-
Brukar använda torr alved och färskt gran eller enris till både fisk och kött.
Ska lägga 10 kg regnbåge i saltlake i kväll, ska testa att blanda i en halv dl torkade rönnbär i saltlaken när jag kokar upp hälften av laken och känna om det blir någon skillnad på smak när jag röker den andra utan rönnbär. Ska lägga i enris under rökningen som jag brukar.
Ska också testa att röka med med din idé GrävlingsJanne, att använda lite färsk gran i sälgveden i omgången med "rönnbärslaken". Borde ju absolut ge en annan starkare rökning med färsk gran.
Ska ha smaktest det på några släktingar, sörlänningar, som vi får på besök under påsken ;D
Tack för alla synpunkter jag återkommer om sörlänningarna överlevt...
Glad Påsk alla rökare och alla ni andra!
Getarn
-
Gammal tråd men jag tycker jag kan tillföra litet till informationsdatabanken...
Jag varmröker mest kött och följande sorter har jag använt:
-Mesquite (träd från texas, speciell smak, paras bäst ihop med nötkött)
-Hickory (en favorit för många, själv har jag fått avsmak för den, metallisk smak om den röks för starkt)
-Äppel
-Körsbär
-Ek
Inte provat:
-Pecan
-Bok (Beech) har jag aldrig provat men det finns att köpa...
Äppel, körsbär, mesquite det är mina favoriter, inget fel på Ek heller. Jag har nu även en massa europeisk ek och bok (snickarvirke) så här finns något att göra med spillbitarna... Och helst inte i spånor utan ordentliga bitar, spånor så röker till mkt och snabbt medan en ordentlig bit röker en längre stund och inte lika intensivt.
Nuförtiden är det enkelt att få tag i rökved att slänga på kolen via Weber, jag hittar det jag behöver på Motonet i Finland, finns säkert i Sverige också på liknande affärer.