Här kommer ett recept lämpligt för oktober, när de mogna enbären lyser blå i hagarna. Nämligen på den gamla klassikern:
ENBÄRSDRICKA
1 l krossade torkade enbär*
10 l vatten
4 dl farinsocker
50 gr jäst**
1 dl torkad humle***
1. Koka upp 1 liter vatten och häll det genast över de stötta el. krossade enbären. Rör om ordentligt så att bären blir genomdränkta. Låt blandningen stå och dra till nästa dag.
2. Sätt en gryta med 9 l vatten på spisen. Blanda i enbärsblandningen och låt allt koka omkring 1 timme.
3. Sila avkoket, tillsätt humlen och sockret. Låt drickan koka ytterligare 1/2 timme.
4. Sila upp den i en plasthink eller stenkruka och låt brygden svalna tills den är fingervarm, ca 37 gr.
5. Ös upp lite av drickan i en skål. Smula i jästen och rör ut den ordentligt innan den blandas ner i hinken eller krukan.
6. Täck över kärlet. Ställ det i god rumstemperatur - gärna nära ett element, att jäsa 2-3 dygn.
7. Skumma drickan väl. Häll upp den på buteljer med skruvlock eller kork****. Förvara drickan svalt. Den är färdig att avnjutas efter ca 14 dagar.
.........
*Torkning: Bred ut bären på ett lakan eller en tidning i 4-5 dagar. (Några kvistar enris i brygden skadar inte heller, sägs det.)
**Ett annat recept uppger endast 1,5 gr jäst/liter brygd, dvs 15 gr här. Det kanske kan minimera risken för jästsmak och grumlig dricka.
***Kottar lär vara bättre än pellets. Humlegården i Vallentuna (
www.humle.se) säljer denna vara. Vilken sort som är lämplig vet receptlämnaren i skrivande stund inte än.
****Explosionsrisk torde föreligga. Korkkorkar eller plastdunk är nog bäst för nerverna.
........
Några funderingar:
Möjligen ska man hellre varsamt stöta än krossa bären, för att undvika terpentinsmak. Men det är bara en gissning. Så är fallet nämligen när man gör essens till enbärssnaps.
Brygg väl! Dela gärna med dig av synpunkter och erfarenheter.
Petros