Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Stängsel fråga...  (läst 21322 gånger)

Myrka

  • Inlägg: 73
    • -
SV: Stängsel fråga...
« Svar #20 skrivet: 01 mar-13 kl 19:46 »


Hej igen!
 jo jag vet om parasitnäste. Om man nu börja med en vinterhage. Kan man bara ha dom där en vinter då, sen byta hagen för att sen byta tillbaka året där på eller måste de vara flera år mellan användning av hagar. Hur länge är parasiterna kvar i backen. ???
Sommar hagen komma flyttas runt.

Ja självklart tar jag in mina djur om nätterna. Jag vill ha en stadig hage där man kan ha dom om man åker bort eller för kvällen. Under dagarna  få dom va i sommarhagarna. Så de blir flytt på dom på morgon o kväll.

Hur fort tar parasiterna fäste på området.?
Hur länge ligger dom kvar i backen?
När kan man flytta tillbaka dom till en hage dom ha varit i innan.

Vad gör dessa parasiter mot getter om man strunt i o flytta dom? Nyfiken här bara.

Så som du säger skräptanten så får jag nog göra samma sak igen med dessa getterna. På mitt andra stället hade jag fårstängsel runt hela området sen hade jag mindre hage innanför med 2 el tråd. Detta var för hålla älgen utanför elstängsel, vill inte risker att dom förstörde hagen när man va på jobbet. Bra att du gav mig iden igen göra samma här. Turen man ha när man bor långt ute i skogen själv. De bara göra hagar till höger o vänster.

OL

  • Inlägg: 53
    • Småland
SV: Stängsel fråga...
« Svar #21 skrivet: 02 mar-13 kl 14:55 »
Vi bor precis i Lammhults omnejder kan man säga.

Vad gäller rovdjuren så ska det tydligen bli väldigt effektivt om man kombinerar nätet med eltrådar, 1 hög och en mycket låg på insidan. Om man jordar nätet så får de en ordentlig kyss om de klättrar över(varg, lo) eller gräver sig under (räv, lo?) eller trär sig genom maskorna (lo, räv och andra mindre rovdjur). De kan då i princip inte passera utan att ha kontakt med eltråd och jord samtidigt. Man kan ju i princip ha eltrådarna på utsidan också.

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3917
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Stängsel fråga...
« Svar #22 skrivet: 02 mar-13 kl 17:41 »
Jag ska inte skrämmas för hårt, Myrka, det är ju inte ens säkert att de tänkta getterna eller andra djur som betat marken innan har några inälvsparasiter att sprida. Men har de det blir det ju en himla massa parasitägg utbajsade över marken kontinuerligt under typ 6 månaders tid varje år. Somliga otäckingar dör tämligen fort, andra överlever t o m hårt vinterklimat. De är förstås ett skydd för getterna om de under vintern inte äter direkt från marken, utan från en höhäck eller krubba eller så - som de (vuxna eller killingar) inte kommer åt att kliva upp och skita i ;) . En veterinär kan hjälpa dig att ta ett träckprov och skicka för analys, och sedan vid behov skriva ut rätt avmaskningspreparat mot just den/de parasiter som finns i din besättning.
Tänker du dig att ha endast en vinterhage är det bra att inte låta getterna beta den hagen alls under sommaren (om det går att undvika) och gärna släppa dit ett annat djurslag istället. Förslagsvis en sort som inte får getternas eventuella inälvsparasiter.
Gör så många hagar du vill, endast fantasin, och om skaftet till stängselklubban går av, sätter gränser ;D !

Ska du ha någon typ av fårnät till getterna, OL, är det per automatik jordat eftersom du sätter det tätt mot marken för att killingarna inte ska krypa under :) . En låg eltråd på insidan förebygger killingrymningar, men sen är frågan hur möe krut en ska lägga på det? Killingarna går aldrig många meter ifrån morsan och sina kompisar, och så länge morsan är på rätt sida kommer småttingarna alltid tillbaka till hagen när de gått sina små promenader. En eltråd ovanför nätet kan dock vara bra för att hindra vuxna getter och bockar från att ta sig över.
Varg vet jag inte hur möe vi ska bekymra oss över i nuläget, lo är ett problem om de finns i närheten och då kan det vara befogat att bygga Alcatraz-stängsel. Räven kan bara ta småkillingar, så antingen får minisarna vara inne i lagården på nätterna eller gå ute med elnät dygnet om. Jag har hittills inte träffat en räv som forcerat ett elnät ens med smaskiga höns på insidan. (Bra priser på elnät hos den där handlaren i Lammhult oxå o:) )
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Myrka

  • Inlägg: 73
    • -
SV: Stängsel fråga...
« Svar #23 skrivet: 02 mar-13 kl 18:33 »

Tack för dina svar skräptanten.

Hjälper de att de är stora hagar så slipningen blir utsprid eller många små hagar man byter mellan.?
Marken jag ska använda har inga djur varit på dom senaste 100 åren. Ladugården rasade för 80 år sedan.
Skog har växt upp på åkern. Paradis för sly o sly mera skit sly. Små skogs gläntor här o där.
Jag tro inte de finns något parasit i marken just nu.
Men om getterna inte bär på något blir de inget då eller blir de automatisk ändå parasiter med tiden?
Vad händer med getter som går bara i en hage med parasiter?? avmagring som en katt .......eller.. ??? ???

De är bra ide bara ha vinter för vinter. Då är ju marken täck av snö dom äter från en häck. :-)
Tur man älskar att bygga hagar.

Vi har lite varg bor i renbeteslandet. Lokatt finns nån.

Jag lär nog bygga alcatraz gällande vinterhage på grund av mycket älg som förstör hagar.
Räven gillar hönsen mina så hönsgården är ett Alcatraz redan.



Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Stängsel fråga...
« Svar #24 skrivet: 02 mar-13 kl 19:10 »
Jag har med egna ögon sett en rävunge smita in under elstängslet för att kolla priserna på restaurangen.  Men de vuxna getterna berättade för den att här är priset mycket högt!  Du blir mosad!  Så den gick ut igen.

  De flesta parasiter dör vid torkning, så hö kan du förmodligen ta i "vinterhagen".  En idé är att avmaska om det behövs, INNAN du släpper ut djuren så de kan skita på marken.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Stängsel fråga...
« Svar #25 skrivet: 02 mar-13 kl 19:41 »
Hur högt hoppar en schäfer?
De flesta schäfrar hoppar dåligt. Större jakthundar, som jämthundar, eller smäckrare bruks-/sällskapshundar hoppar högre. Min bordercolliekorsning hoppar minst 140 cm, det utan nämnvärd ansats och utan att det finns något att klänga/klättra på.

Det är en fördel både för att stänga djur inne och ute om det är svårt att se exakt hur högt stängslet är. Ingen brädkant eller liknande i överkant alltså. Men gärna något som syns lite mitt på stängslet, så att inte viltet så lätt springer rätt in i stängslet. Typ snitslar, men det äter kanske getterna upp  ???, eller något annat som gärna avviker i färg och rör sig i vinden.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Stängsel fråga...
« Svar #26 skrivet: 03 mar-13 kl 10:48 »
Om getterna inte tror att schnitzlarna är förbjudna så låter de i regel bli sånt som inte smakar gott.  Och det gör inte plast, faktiskt.

  En border collie är förstås en bättre jämförelse än en schäfer.  Vi måste komma ihåg att alla vilda djur, växtätare såväl som rovdjur, är att likna vid mänskliga elitidrottare.  Så länge de är på topp, klarar de maten för dagen.  När de börjar förlora i kondis, så dukar de snart under, av svält eller av att bli uppätna.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

vindensbonig

  • Gäst
SV: Stängsel fråga...
« Svar #27 skrivet: 03 mar-13 kl 10:53 »
Hade en bladrads för längesedan i schäfer stolek men som lätt forcera staket på 2.20cm.

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Stängsel fråga...
« Svar #28 skrivet: 03 mar-13 kl 11:27 »
Hur högt hoppar en schäfer?
Från stillastående?
Ett tävlingsmoment inom IPO är väl att hoppa den höjd föraren väljer mellan 2 och 2,3 meter högt plank om jag minns rätt. Och då vet ju inte hunden vad som finns bakom.
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Stängsel fråga...
« Svar #29 skrivet: 03 mar-13 kl 19:26 »
Då har vi lite perspektiv på hur högt stängsel som behövs för att verkligen skydda mot varg och lo.  En annan sak att de kanske inte vill äta inne i hagen, och har svårt att få bytet med sig.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Neon Knight

  • Inlägg: 932
    • -
SV: Stängsel fråga...
« Svar #30 skrivet: 03 mar-13 kl 20:38 »
Jag läste om riktiga försök med riktiga lodjur. Det visade sig att det inte är viktigt att stängslet är väldigt högt, utan att det är väldigt lågt. :P Dvs att understa tråden sitter så lågt att lodjuren inte kan krypa under. De försökte i allmänhet inte hoppa över även om de i princip skulle kunnat.

vindensbonig

  • Gäst
SV: Stängsel fråga...
« Svar #31 skrivet: 03 mar-13 kl 20:45 »
Jag läste om riktiga försök med riktiga lodjur. Det visade sig att det inte är viktigt att stängslet är väldigt högt, utan att det är väldigt lågt. :P Dvs att understa tråden sitter så lågt att lodjuren inte kan krypa under. De försökte i allmänhet inte hoppa över även om de i princip skulle kunnat.
Misstänker det är det samma med varg .

OL

  • Inlägg: 53
    • Småland
SV: Stängsel fråga...
« Svar #32 skrivet: 03 mar-13 kl 20:49 »
http://www.viltskadecenter.se/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=32

Här har jag hämtat min info. Varg kan tydligen klättra över och därför ska man ha en eltråd högt upp också! Samt då en långt ner för att hindra de som gräver under. Någonstans har jag också läst (kanske var det på den här länken) att det funkar extra bra om man jordar fårnätet med jordspett, även om det i princip är jordat som det sitter så isolerar gräs och annat en hel del. Men vi har bara lo av de större rovdjuren och inte i närheten av byn. Så vi sätter bara nätstängsel nu och så får vi hoppas att det etablerar sig varg i området och när den dagen kommer så kompletterar vi med eltrådar!

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3917
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Stängsel fråga...
« Svar #33 skrivet: 04 mar-13 kl 15:44 »
Myrka, du får gärna ta en semester söderöver och komma hit och bygga hagar! Tycker du om att riva taggtråd oxå :P ?
Det där jag skrev om att inte oroa sig för varg var mera riktat till medsmålänningen OL, för dig blir ju läget ett annat.
Själva betena du har lär vara parasitfria om inga djur gått där de senaste 100 åren (om vi räknar bort diverse vilda djur, men jag tror inte getter och vilt får samma parasiter). Är sedan dina getter oxå parasitfria är ju läget lugnt - för de läskiga små maskarna och äggen lever ju antingen inne i djurens kroppar eller ute i terrängen, och finns de inte på någotdera stället kan dina getter känna sig trygga. Getter har ett visst inbyggt skydd eftersom de ofta betar på hög höjd, och där finns i princip inga parasitägg. Därför är det bra att kunna betesväxla för att alltid kunna ge sina skäggiga vänner gott och friskt bete (eller god och frisk stödutfodring på vintern).
Många som får in parasiter och sjukdomar i sin getflock, köper in eländena. Och det är klart, jag kan inte påstå att jag kräver veterinärintyg eller parasitfritt träckprov varje gång jag köper in en ny bock, jag gör mest en okulär besiktning av djuret ifråga.

Intressant info om rovdjur! Att ha en eltråd ovanför fårnätet är bra ur getklättrarsynpunkt oxå. Att ha en låg eltråd på utsidan leder dock till en massa vändor med lie eller röjsåg för att hålla tråden gräsren så det inte tjuvjordar...eller ett fett elaggregat som bränner ihjäl gräset o:) ....
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Stängsel fråga...
« Svar #34 skrivet: 04 mar-13 kl 21:34 »
Rätta mig om jag har fel, men visst har rådjur i stor utsträckning samma parasiter som getter och i viss mån får?
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

hanzzon

  • Inlägg: 209
  • Livet på ett torp
    • Västmanland
    • Sadelmakarns Torp
SV: Stängsel fråga...
« Svar #35 skrivet: 07 mar-13 kl 15:40 »
Såhär byggde vi stängsel åt våra getter i somras.
2 meter högt viltstängsel som vi hittade på Blocket. Förbaskat svårt att få upp och spänna
när det är begagnat, men vi är nöjda och getterna går säkra från vargarna som vi tydligen
har gått om här i Västerfärnebo.
Med vänlig hälsning
« Senast ändrad: 07 mar-13 kl 15:44 av hanzzon »

OL

  • Inlägg: 53
    • Småland
SV: Stängsel fråga...
« Svar #36 skrivet: 16 maj-13 kl 22:31 »
Fortsätter i denna tråden!

Nu är nätet till vår lilla hage uppe. 120 cm nät beställt via Lasses Foder utanför Lammhult. Har på sedvanligt vis satt upp det på insidan av stolparna och därav min fråga. Nu håller jag på att skruva upp isolatorerna till eltrådarna (vi kör på viltsäkra varianten direkt - getterna verkar klart nyfikna på stängslet utan el...). Eftersom nätet är på insidan så hamnar ju eltråden förhållandevis nära nätet. Finns det risk för överslag??? Det blir kanske 5 cm mellan eltråd och nät. I överkant har vi tänkt distansisolatorer, men det blir ju väldigt dyrt om en ska behöva ha det även nedtill... Jag har ingen erfarenhet av elstängsel så jag har svårt att bedöma om det blir en dålig konstruktion? Idéer???

supersnällasilversara

  • Inlägg: 341
  • hellre lite skit i hörnet än ett rent helvete
    • Blekinge
SV: Stängsel fråga...
« Svar #37 skrivet: 17 maj-13 kl 20:51 »
Är jättenyfiken på vad du fick betala för nätet...
Har 2st svarta orpington + en blå tupp. 3st Kopparfärgad Maran.  2st bruna+2st vita värphöns. 2st dvärgkochin, 2st isbar och några blandisar. 6st dvärggetter, två åsenfår. En vovve!

OL

  • Inlägg: 53
    • Småland
SV: Stängsel fråga...
« Svar #38 skrivet: 17 maj-13 kl 23:06 »
13 kr/m, Vi beställde 600m.

Eva o Getterna

  • Inlägg: 441
    • Uppland
SV: Stängsel fråga...
« Svar #39 skrivet: 20 maj-13 kl 07:10 »
Nu är jag ingen expert alls. Men var försiktig. Det är marigt med staket och el. Getterna stoppar ut huvudet genom maskorna i staketen och då kan dom först få ut huvudet genom maskorna sen få en pärta och få panik när de fastnar i staketet. Är det 5 cm så blir det inte överslag.  men 5 cm är liten marginal.
Är elen för att stoppa villt från utsidan eller för att getterna ska stanna i hagen?
Lapgetter och höns Gott o blandat, Hedemora o Stor Brahma


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

345 gäster, 4 användare
xaelanar, Be, von tratt, Tur-Johan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser