Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: MissT skrivet 09 apr-18 kl 17:19
-
Har just köpt en Evermat och behöver massor av tips om vad som är gott att torka. Såg i bladet som följde med att man kan göra fruktläder på krusbär. Någon som provat, blir det gott? Har en del krusbär som jag inte tar tillvara, för jag äter dom helst färska och gillar inte sylt och saft.
Någon som torkat physalis?
-
Finns det ingen som har några bra råd?
-
I princip allt går att torka.
Mitt råd är testa olika saker och se vad du gillar.
En testiklarna tar juh ingen större tid.
-
Jag har oxå en torkapparat (ganska stor).
Min favorit är att göra Persillades; persilja, vitlök och pytteaning med salt.
Kör färsk vitlök ochmassor med persilja och en aning salt i mixer.
Bred ut geggan så tunt du kan på brickan till din tork. Bottna med smörpapper under varje lager.
Torka tills det är helt torrt och kördet i mixer igen, nu har du en underbar krydda som kan användas till allt.
Häll upp på gamla kryddburkar och njut. Det luktar (stinker) vitlök i hela huset under torktiden men det är det värt.
Färgen håller i sig och blir mörkgrön och vacker.
Har försökt göra fruktläder men får inte till det riktigt.
Däremot kan du torka skivade bananer (gärna penslade med lite citronsaft, så blir de inte bruna), jättegott godis.
Jordgubbar kan du också torka, de blir också som en godisbit.
Hallon, blåbär, äppelskivor, tomater "you name it"
Skivar du tomater så torkar de lättare men allt tar en väldans tid, räkna dagar inte timmar.
Min torkapparat kan jag ställa in exakt temp. och går sällan över 40 grader, då behålls alla enzymer etc. men å andra sidan så tar det som sagt tid istället.
Naturligtvis så kan du torka svamp - det är väl det vanligaste.
Ett bra tips är att mala, krossa, smula det du torkat så får du pulver som kan användas till krydda etc.
I somras hade jag planer på att tillverka tomatpulver men det blev så dålig skörd att tomaterna åts direkt. Hoppas på bättre odlingssäsong i år!
-
I princip allt går att torka.
Mitt råd är testa olika saker och se vad du gillar.
En testiklarna tar juh ingen större tid.
En testiklarna??? ???
-
Tack Znibban för väldigt bra tips. Banan med citron skall jag prova. Och persillades låter gott. Jordgubbar måste ju bli gott. Hallon, blir de bra, tänker på att kärnorna är ganska stora? Tänk om man kunde göra hallonpulver. :)
Har hittills torkat körsbärstomater i halvor. Tar som du säger väldigt lång tid.
-
För att hålla det torkade friskt och att det inte ska återfukta, lägger vi i någon matsked pärlsocker i torkade frukter och någon matsked grovsalt i svamp och grönsaker. Sen vi började med det har inget möglat. Burkarna har vi klätt med papper för att dom ska vara mörka. Vi använder stora glasburkar.
-
Tack för alla tips. Tar gärna emot fler.
-
Om du ska torka sådant som riskerar fastna i nätet så klipp till bakplåtspapper/ motsvarande sin du lägger i ollan detta skall vara 3-5 cm mindre än oljans diameter. Staplar du sådant så lägg pappret lite ocentrerat och nästa lite åt andra sodan för att skapa bättre flöde över allt.
-
När vi torkat sånt som är kletigt har vi smort ollorna med olja.
-
Vi har också en Evermat med några extra hyllplan.
Vi har gjort fruktläder till fjällvandringarna.
Provat jordgubbar, hallon, blåbär.
Testat med lite lite olika kryddor. Har kommit fram till att de flesta bär blir bättre av LITE citronsaft eller zest och en superduper lite mängd salt!
Jordgubbarna var goda med myntablad (men fick tråkig färg). Blåbär + kardemumma. Men det tar otroligt lång tid!
Lycka till!
-
Jag provade torka physalis förra veckan. Gick inte bra. Kommer inte testa torka dem igen.
Postat med Alternativ.nu´s app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)
-
Vi har också en Evermat med några extra hyllplan.
Vi har gjort fruktläder till fjällvandringarna.
Provat jordgubbar, hallon, blåbär.
Testat med lite lite olika kryddor. Har kommit fram till att de flesta bär blir bättre av LITE citronsaft eller zest och en superduper lite mängd salt!
Jordgubbarna var goda med myntablad (men fick tråkig färg). Blåbär + kardemumma. Men det tar otroligt lång tid!
Lycka till!
Har du något recept på fruktläder? Rårör du bären först? Om jag förstår rätt så är basen en "smet" som torkas i tunna "band".
Hur gör du? Har hösthallon och de brukar ge bär hela hösten, tills frosten kommer. Så fruktläder på hallon skulle vara toppen att få recept på.
-
Nu har jag inte använt torkapparaten på ett tag, men den har tidigare använts till bl a svamp. Jag tyckte dock att trattkantareller, röd och svart trumpetsvamp torkade snabbare och enklare på vanliga brickor och i rumstemperatur. Karl-Johan var bra att torka i apparaten. Favorit att torka var äppelringar. Torkade massor med äpplen på det viset och tanken var att det skulle vara godis som skulle räcka länge. Det gjorde de inte. Dottern och jag åt upp motsvarande 10 kg färska äpplen på en helg! :-[
Vi brukar få stora mängder plommon och av dem har vi gjort fruktläder som också haft en strykande åtgång. Det är nog i mitt tycke det godaste man kan göra med plommon.
-
Något som inte så många verkar göra är att torka färdiga rätter. Jag fick iden från någon amerikansk youtuber som torkade typ spagetti och köttfärssås. Detta för att ha med på vandring. Koka sås och spagetti var för sig men krydda lite extra. Laga till i portion på en tallrik (för rätt mängd per portion) och fin fördela sedan på bakplåtspapper. Torka till knastertorrt. Håller i rumstemp i flera månader. När man skall äta slår man på kokande vatten och låter stå ca 20 min. Jag har även testat med chili con carne.
Skickat från min SM-G930F via Tapatalk
-
Något som inte så många verkar göra är att torka färdiga rätter. Jag fick iden från någon amerikansk youtuber som torkade typ spagetti och köttfärssås. Detta för att ha med på vandring. Koka sås och spagetti var för sig men krydda lite extra. Laga till i portion på en tallrik (för rätt mängd per portion) och fin fördela sedan på bakplåtspapper. Torka till knastertorrt. Håller i rumstemp i flera månader. När man skall äta slår man på kokande vatten och låter stå ca 20 min. Jag har även testat med chili con carne.
Skickat från min SM-G930F via Tapatalk
Torka sås kan jag förstå, men torka spagetti är underlig. Det väl bara att ta med okokta spagetti eller? De är ju redan torra.....
-
Torka sås kan jag förstå, men torka spagetti är underlig. Det väl bara att ta med okokta spagetti eller? De är ju redan torra.....
Fördelen är att man har en "hel" måltid som bara är att värma.
Skickat från min SM-G930F via Tapatalk
-
Torka sås kan jag förstå, men torka spagetti är underlig. Det väl bara att ta med okokta spagetti eller? De är ju redan torra.....
Precis som föregående skribent säger.
Dessutom förändras konsistensen i spagettin efter torkningen vilket gör det enklare att återfukta.
-
Har 2 EverMat och torkar massor och har gjort egen mat till fjällturer m m i 30 år. Men torkar inte fruktläder i den, de kör jag i ugnen.
Grundprincipen är enkel, ta bort vattnet ur det du vill torka. Men sen beror det på vad du vill torka, vissa råvaror kräver en blanchering eller förvällning, andra kräver mörker. Sen var det detta med att inte slösa på energin, vad kan jag torka lite mer energisnålt? När räcker rumstemperatur? Behöver vissa råvaror annan behandling innan torkningen, t ex sockerlag?
Så att ge ett enkelt svar på din fråga är inte lätt. Det beror på vad du ska torka.