Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Maskrosvin  (läst 33716 gånger)

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Maskrosvin
« Svar #20 skrivet: 13 jan-09 kl 23:48 »
JÄTTETACK  ;D
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

Tvärslå

  • Inlägg: 188
    • Närke
    • Tvärslå - Fantasifulla Saker
SV: Maskrosvin
« Svar #21 skrivet: 20 jan-09 kl 14:05 »
Det räcker med en hink när man gör maskrosvin, och en kökshandduk att lägga över.
Jag har gjort maskrosvin varje år i drygt 15 år och det har funkat finfint.
Iofs kan det ju bero på olika recept men jag har aldrig haft problem med vanliga hinkar jo det blir kanske lite klarare om man använder damejan men i övrigt no problem.
Man lär så länge man lever, förhoppningsvis.

K@rin

  • Inlägg: 196
    • Närke
SV: Maskrosvin
« Svar #22 skrivet: 06 feb-09 kl 22:27 »
Har gjort en omgång med apelsiner som syra, socker, maskrosor(en hink där man skurit bort det gröna på blommorna)ca 10 l vatten och vinjäst. Den blev lyckad. Enligt sägen ska den bli dom bäst efter 10 år så TÅLAMOD...

benno

  • Inlägg: 43
  • ungdomlig "gube"specialist på jakt o. vapen.språk
SV: Maskrosvin
« Svar #23 skrivet: 10 feb-09 kl 19:05 »
I stället för "jästurbo "  en påse pulverjäst,en påse hjorthornsalt,det är allt,förkortar jästiden ordentligt,tro mej,jag vet.........
benno

Appeltorp 12

  • Inlägg: 152
SV: Maskrosvin
« Svar #24 skrivet: 19 mar-09 kl 09:35 »
Skummet som bildas är proteinutfällningar

(jag vet, lite gammal tråd, men den var på första sidan iaf.)  ;D
Restaurang, getter, höns, kaniner, nyfödd dotter, vacker fru, renoveringsprojekt till skånelänga.

sub rosa

  • Inlägg: 312
SV: Maskrosvin
« Svar #25 skrivet: 26 mar-09 kl 21:50 »
Farsgubben gjorde maskrosvin när jag var barn. Farfars recept tror jag bestämt. Minns inget om själva blandningen men en grej som slog mig när jag läser alla andras recept var att farsan använde en öppen stor 20L hink, en rostad formbrödskiva fick flyta med en vanlig bakgäst-kub på toppen. Han lät oxo blommorna ligga i och brödet med jästen liksom flöt ovanpå medans jästen sakta smälte ner i brygden. Det hela täcktes med en bakhanduk. 14 Dagar tog det, sen efter filtrering hade han ett bärnstensfärgat maskrosvin på 18% som hade karaktär -som farsgubben uttryckte det! ;D
If you belive you can make it, or if you think you can´t, you are propably right!
If you are going throw hell!...keep on going!

Lucidor

  • Inlägg: 241
    • Västmanland
SV: Maskrosvin
« Svar #26 skrivet: 27 mar-09 kl 01:20 »
bakgäst

I baken vill man inte ha några gäster, däremot kan man ha jäst i baket. :)

Tvärslå

  • Inlägg: 188
    • Närke
    • Tvärslå - Fantasifulla Saker
SV: Maskrosvin
« Svar #27 skrivet: 06 apr-09 kl 23:52 »
Förslag - ta citron/apelsin 50/50.

Man lär så länge man lever, förhoppningsvis.

timmyyeah

  • Inlägg: 10
SV: Maskrosvin
« Svar #28 skrivet: 03 maj-09 kl 18:35 »
Håller på med en sats maskrosvin, men insåg just att jag inte har någon jästnäring. Kan jag tillsätta lite extra socker bara eller går det att lösa på annat sätt?
Eller har jag missförstått begreppet jästnäring kanske, för vad är jästnäring om inte socker?

alexthesaint

  • Inlägg: 447
    • Västergötland
SV: Maskrosvin
« Svar #29 skrivet: 03 maj-09 kl 19:45 »
Haj!
Nej. Jästnäring är andra näringsämnen än socker som jästen behöver.
Jästen fermenterar sockret och får energi av det. Restprodukter blir etanol och koldioxid.

Testa att söka på "jästnäring" så finns där förklaringar i detalj, om du vill.
Don´t worry. Be happy.
Klasskamp!

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Maskrosvin
« Svar #30 skrivet: 12 maj-09 kl 13:16 »
Jag ska testa att göra maskrosvin i år! Men spelar det nån roll när på dagen man plockar blommorna? Och hur stor chans är det att lyckas med spontanjäsning?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Tvärslå

  • Inlägg: 188
    • Närke
    • Tvärslå - Fantasifulla Saker
SV: Maskrosvin
« Svar #31 skrivet: 14 maj-09 kl 00:00 »
Min erfarenhet av maskrosvin är att ju tidigare på säsongen man plockar och sätter sats desto starkare blir vinet.
Tid på dygnet spelar ingen roll men alltid lättast att få loss gulan när de är som mest utslagna, men jag har till och med tokplockat hela blommor med stjälk och allt och stoppat i pappåsar under dagen och rensat och satt på kvällen, det funkar.

Och härom dagen smakade jag en flaska som stått lagrad i sådär 5-7 år, det var gott men jag tycker nästan att nybryggt smakar godast - men så har är min smak kanske lite udda ;)
Man lär så länge man lever, förhoppningsvis.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Maskrosvin
« Svar #32 skrivet: 18 maj-09 kl 22:35 »
Konstaterade idag att lite lät regnfuktiga maskrosor var otroligt lättplockade  :)
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

alexthesaint

  • Inlägg: 447
    • Västergötland
SV: Maskrosvin
« Svar #33 skrivet: 21 maj-09 kl 19:32 »
Njaä.
Jästen trivs bäst då det är runt 22 grader, är temperaturen lägre tar det längre tid för jäsningen att komma igång. Mera så förökar sig jästen genom knoppning, den kulturen som tillförs ökar exponentiellt i antal till dess att det blir näringsbrist.
alltså: om du inte vill värma upp, isolera jästunnan med tex en filt så kommer jäsningen gå snabbare.
Don´t worry. Be happy.
Klasskamp!

alexthesaint

  • Inlägg: 447
    • Västergötland
SV: Maskrosvin
« Svar #34 skrivet: 21 maj-09 kl 21:41 »
Ja, exoterma reaktioner sköter sig själva. Jästen fermenterar sockret och får energi. Etanolen och koldioxiden är restprodukter i processen.
Till en början finns det få jästceller och de har kanske inte hunnit fermentera tillräckligt för att skapa tryck nog för att bubbla genom jäsröret.
Isolera litet så kommer det säkert gå bra.
HAdetgött-Haj!
Don´t worry. Be happy.
Klasskamp!

timmyyeah

  • Inlägg: 10
SV: Maskrosvin
« Svar #35 skrivet: 29 maj-09 kl 08:14 »
Har satt en sats maskrosvin nu, men det slutade jäsa efter lite mindre än två veckor, hur länge ska det jäsa egentligen? Vad gör jag för att starta precessen igen?

Nästa fråga gäller buteljering (om det nu blir vin av det). Enligt receptet ska det lagras minst ett halvår, helst ett år. Kan jag lagra i flaskor med skruvkork eller måste jag köpa mig en korkapparat?
Om jag behöver en korkapparat ska man använda 22 eller 23mm kork då? Har lite blandade gamla vinflaskor ståeende.

Radar

  • Inlägg: 1690
    • Jämtland
SV: Maskrosvin
« Svar #36 skrivet: 30 maj-09 kl 13:50 »
Har satt en sats maskrosvin nu, men det slutade jäsa efter lite mindre än två veckor, hur länge ska det jäsa egentligen? Vad gör jag för att starta precessen igen?

Nästa fråga gäller buteljering (om det nu blir vin av det). Enligt receptet ska det lagras minst ett halvår, helst ett år. Kan jag lagra i flaskor med skruvkork eller måste jag köpa mig en korkapparat?
Om jag behöver en korkapparat ska man använda 22 eller 23mm kork då? Har lite blandade gamla vinflaskor ståeende.


Det är inte omöjligt att det jäst ut redan. Det går egentligen inte att säga att det ska jäsa si eller så länge. Det ska jäsa tills det är färdigt.
I nödfall kan du smaka lite. Känner du det minsta av sötma är det inte färdigt. Det bästa är att du skaffar en jäsmätare (hydrometer, oechslemätare). Den kan lite olika namn. Med den mäter man om det finns något socker kvar. Sjunker den till runt 0-strecket kan man betrakta det som klart.

Du nämner inget om hur mycket socker, vätska, jästemperatur eller vilken jäst som används.

Du kan nog lagra med skruvkorksflaskor. Personligen brukar jag långtidslagra i en damejeanne eller gamla svagdrickaflaskor. Beroende på hur stor mängden är. Efter kanske ett halvår tappar jag upp på flaskor.
Risken med detta är att om man fuskat med rengöringen blir hela satsen förstörd. Med flaskor blir det bara den eller de flaskor man fuskat med förstört.

Med blandade vinflaskor är det inte lätt att veta vilka korkar som är bäst. Du måste nog mäta flasköppningarna med ett skjutmått. Innermåttet då.
Korkar finns med alla möjliga mått. Även koniska.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

timmyyeah

  • Inlägg: 10
SV: Maskrosvin
« Svar #37 skrivet: 31 maj-09 kl 15:41 »
Tackar för svaren! :)
oechselviten låg på +2 så jag antar att det var ganska färdigjäst.
Om jag räknat rätt ligger då alkoholstyrkan på ca. 10,5% lite lagom sådär.

Tappade om vinet och tänkte låta det klarna ett tag, men finns det inte risk att det börjar mögla i denna värme? Kanske är uppåt 25 grader på dagen och 20 på kvällen i skrubben där vinet står.

Om jag läst rätt här på forumet kan jag enkelt rengöra mina flaskor (och plåtkorkar?) genom att tappa upp hett vatten i badkaret och tillsätta kasutiksoda, låta det stå ett tag och sen diska och skölja med kallt vatten ett par gånger? Är det ett bra sätt?

/Timmy

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Maskrosvin
« Svar #38 skrivet: 01 jun-09 kl 14:45 »
Provsmakade lite idag... GOTT och antagligen ganska alkohaltigt...  :-[ märkte jag..
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Maskrosvin
« Svar #39 skrivet: 25 jun-09 kl 12:21 »
Nu är det någmaskrosvinet och allt verkade bra i början. Jag hade satsen i en gryta med handduk över som jag ställde i skåpet ovanför kylen. Jäsningen kom igång fint (spontanjäsning). Efter ett par veckor hällde jag över allt i en jäshink. Men det började aldrig bubbla i jäsröret... En kompis mätte med oeschle... vad f-n heter det? Det var massor av socker kvar. Han trodde att jästsvamparna hade dött  :( Kan det blivit för varmt i skåpet? Han pytsade i lite bottensats från sitt vin, han använde jäst, men det vill sig inte alls...  :(
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

508 gäster, 4 användare (2 dolda)
von tratt, chpe21

* Forum

* Om tidningen Åter



- Helt underbar lektyr. Läser hemma hos en släkting och tycker de är så bra. Gott o blandat!
/Sanna H

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser