Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  akuthjälp för surdeg.  (läst 4086 gånger)

Wynja

  • Inlägg: 271
    • Västmanland
akuthjälp för surdeg.
« skrivet: 09 feb-07 kl 07:37 »
Startar en ny tråd så inte inlägget försvinner i röran. :o

Med risk för att få skämmas lite ska jag förklara vad jag gjort. Jag vet nämligen inte mer om surdegsbak än det man kan läsa här i trådarna. Det är ganska mycket men jag har nog lyckats yra till det ändå.

Jag tog lika delar vatten och mjöl (dinkel sikt) och hivade in i ugnen med ugnslampan på. Redan första kvällen var det ganska mycket aktivitet nere i bunken men allt eftersom, har det blivigt mindre och mindre aktivitet. Först luktade det jätte surt och nu luktar det inte mycket alls där nere. Först var det en skummig yta och nu blir det bara massa grå vätska på ytan. Bunken har stått där inne i 4 dagar (blir 5 ikväll tror jag) och jag är lite osäker på hur mycket jag har haft i klegget. Jag vet att jag efter ett dygn tog bort ganska mycket av "statern" och tillsatte nytt vatten och mjöl. Efter ytterligare ett dygn hade jag i lite mjöl men inget vatten (tror jag). Ungefär ett dygn efteråt tyckte jag det var så lite så jag hade i mer vatten och mjöl och sedan ytterligare lite mera mjöl igår. Har jag pajjat det helt och hållet?!
Bordfe jag kasta bort och folja ett recept slaviskt itället?

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:akuthjälp för surdeg.
« Svar #1 skrivet: 09 feb-07 kl 07:47 »
Det är okej att degen ser grå ut på ytan. Tillsätt dagligen lite mera fingervarmt vatten och mjöl, så att det är tjockt som pannkaksdeg ungefär. Rör om varje dag. Degen måste stå varmt, t ex på kylskåpet. Själv var jag också nybörjare för tre veckor sedan, men efter att ha läst både recept och alla trådarna här, så känner jag mig ganska proffsig. Bakar helst i form. Och du, läs alla trådarna en gång till!

Wynja

  • Inlägg: 271
    • Västmanland
Re:akuthjälp för surdeg.
« Svar #2 skrivet: 09 feb-07 kl 08:03 »
 ;D Ja jag har lästa trådarna fler gånger och länkarna som är postade också..och jag känner att jag får läsa lite varje dag och påminna mig själv!
Tack för tipset! jag fick uppfattning av att det behövde vara skummigt på ytan. Att det skulle synas att det var aktivitet lixom. ???
Dessutom funderar jag lite över det jag läst om att man ska ställa in smeten i kylen. Gör inte du det?
Hur många dagar hålelr du på med degen innan du bakar med den?

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:akuthjälp för surdeg.
« Svar #3 skrivet: 09 feb-07 kl 08:24 »
Jag ställer inte in degen i kylen. Testade detta enligt tråden, men vet inte vad det ska vara bra för. Tror att det är en ganska speciell åsikt. Förresten har jag ingen plats i mitt lilla kylskåp.

Min deg är nu flera veckor gammal. Den står framme hela tiden, för jag har i alla fall bakat ca två gånger i veckan hittills (men nu kommer dottern och säger att hon vill ha köpebröd som omväxling!). Tror att den var ca 4 dagar första gången jag tog den. Då var den på enbart rågmjöl, men just nu är den mera ljus (dinkel). Matar på och rör varje dag i samband med annan matlagning. Låter den vara ganska flytande ända fram tills jag bestämmer mig för att nu är det dags. D v s dagen före baket fyller jag på ordentligt med ljummet vatten och mjöl, så att bunken blir full (äh, det måste finnas plats för jäsningen) med tjock pannkaksliknande smet, låter den stå hela natten eller lite längre och pösa, fyller om allt (utom den slatten som ska fortsätta att vara surdeg) i en större bunke tillsammans med salt, socker, mjöl och kryddor tills den ser ut som en vanlig deg. Låter den jäsa flera timmar, bakar ut den i formar, låter limporna jäsa en timme eller så - och skjuts in i ugnen! 250 gr. i 10 minuter, 200 gr i 40 minuter.

PS. En slatt surdeg har jag frusit in, för jag vet med mig att jag kommer att lägga in en paus i brödbakandet någon gång, och när jag får ett ryck igen, så är det bra att ha något att starta med.

Wynja

  • Inlägg: 271
    • Västmanland
Re:akuthjälp för surdeg.
« Svar #4 skrivet: 09 feb-07 kl 08:37 »
Tackar tackar. Nu känner jag mig "back on track".  :D

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:akuthjälp för surdeg.
« Svar #5 skrivet: 09 feb-07 kl 11:06 »
En liten undran - kan man göra surdeg på annat än rågmjöl?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

javill

  • Inlägg: 11387
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Re:akuthjälp för surdeg.
« Svar #6 skrivet: 09 feb-07 kl 11:48 »
En liten undran - kan man göra surdeg på annat än rågmjöl?


Är också jättenybörjare på det här med surdeg men, vet att man i alla fall kan göra den på vetemjöl också.

En annan surdegsfråga som någon kanske kan hjälpa mig med.

Jag startade en surdeg (på rågmjöl) och innan jag bakade med den så tog jag undan en knapp deciliter och la i en påse i en burk i kylskåpet. Häromdagen tog jag fram "slatten" matade den med rågmjöl och vatten i två dagar och den fick bo ovanför kylskåpet under tiden. I går bakade jag så på den (efter att ha lagt en ny slatt i kylen). Brödet var med hälften rågmjöl och hälften vetemjöl och limporna jäste jättebra till dubbla storleken men, bara på bredden?! Alltså inget på höjden eller mycket lite i alla fall, vad är det då som är fel? Mer mjöl? Hade gärna sett att bröden inte blev så platta.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Annicae

  • Inlägg: 38
Re:akuthjälp för surdeg.
« Svar #7 skrivet: 09 feb-07 kl 22:37 »
jag gör surdeg på nymalen dinkel ,ibland blir det durum också nymalen .Bara fullkorn

Wynja

  • Inlägg: 271
    • Västmanland
Re:akuthjälp för surdeg.
« Svar #8 skrivet: 15 feb-07 kl 18:45 »
crap crap crap. Är på min andra testomgång nu och aldeles i slutet på andra jäsningen. Det har gått säkert 6 timmar och de har fasen inte jäst ett skit! Vad bra det går för mig. Jag blir sååå peppad att fortsätta med det här sur-baket. Nu gör jag en ny starter om jag ska göra nå fler skit degar. Elelr ja...det var där frågan kom in ja. Om det nu är så att det inte är någon jäskraft i min starter. Måste jag ändå göra en ny? Elelr kan jag ta den och låta den stå gansk avarmt ett tag? Jag tänkte...det är ju bara mjöl och vatten i så vad kan skilnaden göra igentligen om jag gör en ny starter med annat mjöl och annat vatten?!

Marieberg

  • Gäst
Re:akuthjälp för surdeg.
« Svar #9 skrivet: 20 feb-07 kl 18:46 »
Jag fick i någon tråd rådet att efter fem dagar kasta bort den största delen av degen och fortsätta mata med mjöl & vatten.
Jag rekommenderar att följa recept den 1:a gången, så att du vet vad (och varför) något  går snett.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

719 gäster, 3 användare
von tratt, ärt, GE202

* Forum

* Om tidningen Åter



- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser