Jag ställer inte in degen i kylen. Testade detta enligt tråden, men vet inte vad det ska vara bra för. Tror att det är en ganska speciell åsikt. Förresten har jag ingen plats i mitt lilla kylskåp.
Min deg är nu flera veckor gammal. Den står framme hela tiden, för jag har i alla fall bakat ca två gånger i veckan hittills (men nu kommer dottern och säger att hon vill ha köpebröd som omväxling!). Tror att den var ca 4 dagar första gången jag tog den. Då var den på enbart rågmjöl, men just nu är den mera ljus (dinkel). Matar på och rör varje dag i samband med annan matlagning. Låter den vara ganska flytande ända fram tills jag bestämmer mig för att nu är det dags. D v s dagen före baket fyller jag på ordentligt med ljummet vatten och mjöl, så att bunken blir full (äh, det måste finnas plats för jäsningen) med tjock pannkaksliknande smet, låter den stå hela natten eller lite längre och pösa, fyller om allt (utom den slatten som ska fortsätta att vara surdeg) i en större bunke tillsammans med salt, socker, mjöl och kryddor tills den ser ut som en vanlig deg. Låter den jäsa flera timmar, bakar ut den i formar, låter limporna jäsa en timme eller så - och skjuts in i ugnen! 250 gr. i 10 minuter, 200 gr i 40 minuter.
PS. En slatt surdeg har jag frusit in, för jag vet med mig att jag kommer att lägga in en paus i brödbakandet någon gång, och när jag får ett ryck igen, så är det bra att ha något att starta med.