Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Basutrustning för vin  (läst 18096 gånger)

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
Re:Basutrustning för vin
« Svar #60 skrivet: 06 nov-07 kl 20:38 »
Citera
det kom igång men sen stanna det av IGEN!
nu står jäsningsmätaren på 45
detta vin startades 24 sept....och det är ju 17 dagar sen...borde det inte jäst ut mer då? Vad gör jag för fel...det står ju nu på en plats med mer värme!
när jag nu varit bortrest har detta kaktus/limevin stått och,,INTE jäst!! hade i mer jäst+jästnärsalt igår och nu puttrar det lite...mätaren var på 35..ja ja bara vänta in och se..

"potatisvinet" jag satte igång innan jag åkte har jäst klart och jäsmätaren visa -5??? får se vad alkoholhalten blir där!!?
jag hade i jäststopp efter jag silat av det...borde kanske eftersötas eller?

svartvinbärsvinet där man har i sockerbitar dagligen har min dotter skött om nu och det ska ju stå någon månad till :-)

blanda lite hallon, smultron och jordgubbslikörer också innan jag åkte...ja lika bra då man ändå e borta liksom  ;) och tänkte sila av det ikväll...ska bli intressant att testa de!

Citera
Jag undrar hur ni gör med jäsröret efter färdig brygd. Lyckas ni göra rent det eller köper ni ett nytt till nästa gång? Eller gör det inte så mycket om det finns t.ex. lite äppelrester, som i mitt fall, kvar?

jag har aldrig fått något i mina jäsrör men jag brukar bara skölja ren dom och använda igen..

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Basutrustning för vin
« Svar #61 skrivet: 06 nov-07 kl 21:43 »
Jag undrar hur ni gör med jäsröret efter färdig brygd. Lyckas ni göra rent det eller köper ni ett nytt till nästa gång? Eller gör det inte så mycket om det finns t.ex. lite äppelrester, som i mitt fall, kvar?

Om det skummar när det jäser kan massa klägg följa med upp i jäsröret ... under den kraftigaste första jäsningen kan man täcka kärlet med en ren handduk eller liknande så slipper man riskera att det "jäser över".

Jag diskar alla mina vinpryttlar med kaustiksoda+hett vatten (var försiktig på glasgrejer med hetvatten) och jag lovar att det blir rent. Det fräter bort alla organiska ämnen men skadar inte plast, gummi eller glas.

Skölj 3-4 gånger med rent vatten efter och tvätta händerna noga, luten är uttorkande och i värsta fall frätande. Det räcker med en svag lösning, 1tsk till ett par liter hett vatten.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Basutrustning för vin
« Svar #62 skrivet: 13 nov-07 kl 13:28 »
Nu har jag jäst mitt flädervin rött och rosé (andra satsen på samma bär) en månad och håller på att tappa om. Oechslemätaren visar att sockret är borta, dvs gör inget utslag och det gör mig inget för vinet kan gärna vara torrt. Smaken är bra och det är en hel del alkohol i (snurrar i skallen). Måste jag då tillsätta socker eller kan jag låta det stå och jäsa utan socker nu?

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Basutrustning för vin
« Svar #63 skrivet: 13 nov-07 kl 13:38 »
Om vinet har jäst klart och uppnått den styrka du vill ha ska du såklart inte tillsätta mer socker, då kommer det ju att börja jäsa igen istf. att klarna.

Skaka eller vispa så att kolsyran försvinner, låt det sen stå kallt och stilla några veckor så att en bottensats bildas, tappa sen om det igen och låt stå ytterligare ett tag. Om du kan få tag på 'vinsvavla' (kaliumdisulfit/kaliumpyrosulfit, E224) så det en bra ide att tillsätta detta nu så skyddas vinet mot bakterier, oxidering och annat som kan skada det. 0,5-1g per 10 liter är en vanlig dos.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Basutrustning för vin
« Svar #64 skrivet: 14 nov-07 kl 10:28 »
Jag bjöd maken på ett smakprov. Ska tillägga att han är lite av en vinkännare. Han tyckte att första omgången flädervin (gjord på 1,2 kg bär redan använda för saftkokning och 1,8 kg oanvända bär samt russin plus portvinsjäst) smakade som ett franskt rödvin ur mellanprisklassen. Den andra omgången på helt återanvända bär (burgunderjäst) smakade mera fruktigt, för tanninsmaken var borta. Och han anser att alkoholhalten ligger på 12-13%. Jättekul att det går så bra att brygga vin!

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
SV: Re:Basutrustning för vin
« Svar #65 skrivet: 12 aug-08 kl 20:57 »
Jag har läst igenom och skrivit ut länken...men fattar inget  :-[
recept:
3,8 l vatten
8 dl lime/kaktus konc
2 dl citron konc
2 dl fläder konc
(=1,2 l konc varav innehåller 6% socker )
Totalmängd 5 L
ocmätaren visade på +38 då jag blandat detta.

blir det då typ 5Lx11%x17 gr socker= 935 gr socker - de 6% som redan finns??? väldans mycke!
räkna på ett annat sätt innan och fick 385gr socker - de 6% som redan finns...men vette fan hur jag gjorde då ::)
tänkte bara tala om att detta vin blev en höjdare!!!!!!

Johan1

  • Inlägg: 94
SV: Basutrustning för vin
« Svar #66 skrivet: 13 aug-08 kl 20:28 »
Jag satte min första vinsats för 8 dagar sen efter att köpt ett startpaket för vinbryggning och en vinsats från docs.

Som nybörjare är jag rädd för att det ska bli fel och bli vinäger :-\ istället för vin.
I instruktionerna stod att det ska jäsa i tre veckor och att det ska bli ca 12 %.
Men när jag idag mäta ocschle-värdet så var det på 0, vid starten var det 80 och det blir väl en alkoholhalt på ca 10,7 %? Jäser det saktare efterhand eller kan det ha slutat jäsa? Det luktar mycket mindre nu och bubblar inte i jäsröret.

Johan

Appeltorp 12

  • Inlägg: 152
SV: Basutrustning för vin
« Svar #67 skrivet: 13 aug-08 kl 22:21 »
Eftersom tråden är ganska gammal men ändå på tapeten igen, så passar jag på att kommentera lite olika grejjer. Man kan väl alltid glädja någon

Citera
Som nybörjare är jag rädd för att det ska bli fel och bli vinäger
Prova att göra vinäger med flit, så ska du se att det inte är helt enkelt.
Det är mycket lättare att göra ett dåligt vin, var noga med hygienen så blir det nästan alltid bra.

Citera
Men när jag idag mäta ocschle-värdet så var det på 0...
Ochle värdet kan gå ned på - tal när man brygger vin, så det är ingen fara. 1080 till 1000 är ganska exakt 10,5 Volym%. (1080 till 998 är 12%)
Låt det stå ett tag till och tappa sedan om det på en ny jäshink och låt det klarna två veckor på sval plats, så ska du nog få ett bra vin.

Vitis förslag tidigare på rengöring med kausticsoda är utmärkt, vill man ha ett annat alternativ så har humlegården Jodfor i litersflaskor. 100ml i ett badkar med 100 liter varmt vatten (4 jäshinkar) rengör lätt sex backar tomglas åt gången och går att köra flera ggr i följd. (och det är ingen fara att doppa armen i det.)
Det beror lite på vad det är man rengör, till damerjaner och övriga jäskar är kaustiksoda svårt att slå, till flaskor där man behöver hantera det mer och kanske skrubba av etiketter osv. föredrar jag jodfor, framför allt eftersom en 1:1000 lösning är bakteriedödande men inte behöver sköljas av efteråt. Kaustiksodan bör man skölja av.

Jag skulle också vilja slå ett slag för flasksköljaren som de har på sin sida; den monteras på en vanlig kran och sen blir det som en sån de har till glas på krogen, man sätter flaskan på den och en kraftig stråle kommer ut, när man lyfter flaskan bryts vattnet. Ett enkelt sätt att rengöra stora mängder flaskor från fast smuts.
Först flasksköljaren sen en timme i jodfor lösning och sen flasksköljaren igen, jag har rengjort ett hundratal flaskor i stöpet på det sättet utan att det har blivit jobbigt, går snabbt och kostar inte särskilt mycket. (testa att rengöra 250 flaskor med flaskborste och ugn...tråkigt och med en sjukt stor klimatpåverkan)
Tänk på att koncentrerad jod missfärgar allt organiskt material, både hud och kläder, men är biologiskt och nedbrytbart.

Citera
apropå flaskor.. vart köper man det, eller använder ni uppdruckna vinflaskor från systemet?
De blå backarna med 50cl tomglas kan man få köpa i matbutikerna om man frågar snällt. 15 flaskor i en back går på 64kr om jag inte mins fel, pengar man får tillbaks om man pantar dem.
Jag har alltid fått köpa i willys butiker, sällan på konsum och ibland på ica. Gå dit när de inte har så mycket att göra, typ på förmiddagen.
Flaskor med metallfolie kring halsen är en mardröm att rengöra  >:(, plocka bort dem redan i butiken. (ett annat klister som inte är vattenlösligt, aceton är din kompis)

Vinare är svårare, det blir till att kolla glasåtervinningen eller vänner & bekanta.
Krogar slänger nästan alltid alla sina flaskor och det är sällan dom är hela. Frågar man snällt kan man få dem att sätta/lägga dem i en låda istället, men man får vara beredd på att hämta dem på studs så fort det blir ont om utrymme, annars går de i soporna illa kvickt.

Citera
Jag undrar hur ni gör med jäsröret efter färdig brygd...
Det är lite olika med det, man kan ju koka dem, men gamla jäsrör är ett lätt sätt att få bakterier i en bryggd. (även packningen är en klassisk skurk)
Om man ändå beställer från t.ex. humlegården, så är en påse jäsrör inte dyrt (typ 20 stycken).
Jag brukar spara använda rör separat från nya och använda dem till jäsningar där hygienen inte är lika viktig eller fylla dem med sprit istället för vatten.

Tycker man att det luktar mycket kan man även fylla röret med aktivt kol, det kräver dock att det man jäser har en viss alkoholhalt och ett kolsyretäcke i jäskaret. (skydd mot infektion och skydd mot oxidering)

Nu klagar frun på att jag skriver för långa inlägg igen.  8) Lyckatill
Restaurang, getter, höns, kaniner, nyfödd dotter, vacker fru, renoveringsprojekt till skånelänga.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

855 gäster, 2 användare
Hantverkaren, Elin_G

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser