Eftersom tråden är ganska gammal men ändå på tapeten igen, så passar jag på att kommentera lite olika grejjer. Man kan väl alltid glädja någon
Som nybörjare är jag rädd för att det ska bli fel och bli vinäger
Prova att göra vinäger med flit, så ska du se att det inte är helt enkelt.
Det är mycket lättare att göra ett dåligt vin, var noga med hygienen så blir det nästan alltid bra.
Men när jag idag mäta ocschle-värdet så var det på 0...
Ochle värdet kan gå ned på - tal när man brygger vin, så det är ingen fara. 1080 till 1000 är ganska exakt 10,5 Volym%. (1080 till 998 är 12%)
Låt det stå ett tag till och tappa sedan om det på en ny jäshink och låt det klarna två veckor på sval plats, så ska du nog få ett bra vin.
Vitis förslag tidigare på rengöring med kausticsoda är utmärkt, vill man ha ett annat alternativ så har humlegården Jodfor i litersflaskor. 100ml i ett badkar med 100 liter varmt vatten (4 jäshinkar) rengör lätt sex backar tomglas åt gången och går att köra flera ggr i följd. (och det är ingen fara att doppa armen i det.)
Det beror lite på vad det är man rengör, till damerjaner och övriga jäskar är kaustiksoda svårt att slå, till flaskor där man behöver hantera det mer och kanske skrubba av etiketter osv. föredrar jag jodfor, framför allt eftersom en 1:1000 lösning är bakteriedödande men inte behöver sköljas av efteråt. Kaustiksodan bör man skölja av.
Jag skulle också vilja slå ett slag för flasksköljaren som de har på sin sida; den monteras på en vanlig kran och sen blir det som en sån de har till glas på krogen, man sätter flaskan på den och en kraftig stråle kommer ut, när man lyfter flaskan bryts vattnet. Ett enkelt sätt att rengöra stora mängder flaskor från fast smuts.
Först flasksköljaren sen en timme i jodfor lösning och sen flasksköljaren igen, jag har rengjort ett hundratal flaskor i stöpet på det sättet utan att det har blivit jobbigt, går snabbt och kostar inte särskilt mycket. (testa att rengöra 250 flaskor med flaskborste och ugn...tråkigt och med en sjukt stor klimatpåverkan)
Tänk på att koncentrerad jod missfärgar allt organiskt material, både hud och kläder, men är biologiskt och nedbrytbart.
apropå flaskor.. vart köper man det, eller använder ni uppdruckna vinflaskor från systemet?
De blå backarna med 50cl tomglas kan man få köpa i matbutikerna om man frågar snällt. 15 flaskor i en back går på 64kr om jag inte mins fel, pengar man får tillbaks om man pantar dem.
Jag har alltid fått köpa i willys butiker, sällan på konsum och ibland på ica. Gå dit när de inte har så mycket att göra, typ på förmiddagen.
Flaskor med metallfolie kring halsen är en mardröm att rengöra
, plocka bort dem redan i butiken. (ett annat klister som inte är vattenlösligt, aceton är din kompis)
Vinare är svårare, det blir till att kolla glasåtervinningen eller vänner & bekanta.
Krogar slänger nästan alltid alla sina flaskor och det är sällan dom är hela. Frågar man snällt kan man få dem att sätta/lägga dem i en låda istället, men man får vara beredd på att hämta dem på studs så fort det blir ont om utrymme, annars går de i soporna illa kvickt.
Jag undrar hur ni gör med jäsröret efter färdig brygd...
Det är lite olika med det, man kan ju koka dem, men gamla jäsrör är ett lätt sätt att få bakterier i en bryggd. (även packningen är en klassisk skurk)
Om man ändå beställer från t.ex. humlegården, så är en påse jäsrör inte dyrt (typ 20 stycken).
Jag brukar spara använda rör separat från nya och använda dem till jäsningar där hygienen inte är lika viktig eller fylla dem med sprit istället för vatten.
Tycker man att det luktar mycket kan man även fylla röret med aktivt kol, det kräver dock att det man jäser har en viss alkoholhalt och ett kolsyretäcke i jäskaret. (skydd mot infektion och skydd mot oxidering)
Nu klagar frun på att jag skriver för långa inlägg igen.
Lyckatill