Jag fota av receptet på morsans knapriga goda gurkor.
(Detta receptet var det bästa, hon har provat ett annat recept med kokt lag och skivade gurkor men det blev inte jättegott)
Receptet finns i en äldre årgång av "Vår kokbok"
Men inte i den nyare upplagan jag har.
Snabbsaltad gurka.
Blanda ingredienserna till lagen.
Rör då ock då medans sockret och saltet smälter.
Picka gurkorna på en del ställen med grov stoppnål.
Varva gurkor ,dill och blad i en glasburk eller kruka.
Häll på lagen så den täcker gurkorna. Sätt på lock eller bind över.
Förvara kallt. De är färdiga efter ca: 1 vecka.
Håller sig några månader om de står kallt.
Obs. Lagen ska inte kokas.
En bit pepparrot i burken ger god smak säger morsan. (men det står inte i receptet.)
Ska inte vara dillfrön i receptet.
1 kg. gurkor 10-12 cm långa.
10-12 dillkronor.
Ca: 25 körsbärsblad eller svarta vinbärsblad. (morsan tog hälften av varje)
Lag:
1 liter vatten.
1 dl. fint salt.
2 tsk. socker.
3 msk ättikssprit.
eller 1 1/2 msk. ättiksyra 24% eller 2 tsk. ättikssyra 44%
Sen står det då att man ska skölja dill ock blad ock skrubba gurkorna rena.
Men det förstår man ändå kan man tycka.
Gurkorna läggs hela i burken. Skärs upp då man ska äta dem.
De blir verkligen delikata. De behåller sin spänst ock blir knapriga.
(De blir sladdriga+mjuka när man lägger in skivad gurka med varm lag. I alla fall blev mina det)
Sen kan man ju exprimentera med Atamon om det får dem att hålla längre än ett par månader.