Det finns många olika sett att syra på, så här brukar jag göra. Jag tar en stor glasbruk som jag fyller med det jag ska syra. Är det kål eller annat rivet så strör jag i salt och trycker ihop det så det saftar sig. Är det gurka tomat eller liknande slår jag över färdig 2procentig saltlag. Jag fyller ända upp till bredden. skruvar på locket och sen lossar jag det en bit. Burken ställer jag i en skål, för att det kommer att rinna över. Sen ställer jag alltihop på en varm platts. Täcker över så det är mörkt. Så ska det sen stå i 20 dagar. Men det behöver tilltittning ett par gånger i veckan, då jag tömmer skålen på överrunnet torkar av burken och fyller på med vatten så att det fortsatt är bräddfullt. Efter 20 dagar är det färdigt, då ställer jag den i kylen och kan börja äta av det. Men jag rör om så lite som möjligt i burken om det är packad syrning och jag fyller fortsatt på med vatten så att det står över inläggningen. Det är OK om syrningen luktar ensilage.