Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kupflytt framåt/bakåt?  (läst 313 gånger)

Torkel

  • Inlägg: 193
    • Uppland
Kupflytt framåt/bakåt?
« skrivet: 16 maj-21 kl 12:30 »
När jag står inför att behöva byta ut uppallningsvirket under kupans botten, så är det praktiskt svårt att riva och bygga nytt rakt under en kupa med bin i. Funderar därför på att bygga det nya underredet rakt framför eller rakt bakom kupan, för att sedan kunna dra kupan en knapp meter till det nya underredet, innan jag river det gamla.

Går det att göra så här och bör jag i.s.f.  lämpligen dra kupan framåt eller bakåt (så att anländande bin får närmare eller längre till flustret)?

Och hur känsligt är det om det nya underredet samtidigt skulle bli lite högre eller lägre i höjdled?

Valjegrova

  • Inlägg: 36
    • Skåne
SV: Kupflytt framåt/bakåt?
« Svar #1 skrivet: 16 maj-21 kl 23:50 »
Jag hade nog bygg det bakom, mest för att inte behöva arbeta i korselden av alla bi dom flyger för fullt,har väldigt svårt att tro att dom inte skulle hitta in på nya platsen om det bara är en kupbredd bakom och evt lite högre. Flytta över dom mot kvällningen och plocka bort gamla kupbänken så inget förvillar dom mer än nödvändigt bara.🐝

Thomas_

  • Inlägg: 2123
  • Biodling sedan -94, Möbel/Finsnickare sedan -97.
    • Skåne
SV: Kupflytt framåt/bakåt?
« Svar #2 skrivet: 17 maj-21 kl 21:26 »
Om detta gäller en enda kupa så torde det gå att genomföra hela operationen från att bina slutat flyga för kvällen, och vara klar i god tid tills morgonen därpå när de drar igång på nytt. Det finns folk som tillverkar pannlampor hela dagarna, särskilt i Asien.  ;) En biodlare sover som bekant på vintern.....
Egenföretagare som lever på bi, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, honung, samt snickeriarbeten. Bedriver Buckfastavel sedan 25 års tid, och är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

190 gäster, 1 användare
lasseis

* Forum

* Om tidningen Åter- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser