Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  kalk och skurgolv  (läst 8484 gånger)

javill

 • Inlägg: 10330
  • Blekinge
  • Glirnashopen
SV: kalk och skurgolv
« Svar #20 skrivet: 25 sep-12 kl 16:36 »
Fru Jansson bifogar en länk till en dansk pdf-fil där det står hur man kalkbehandlar ett nytt skurgolv. Det står bl a att det inte är själva kalken som ska användas utan kalkvattnet.

http://www.bygningsbevaring.dk/files/anvisninger2010/20-ANVISN_saebeskuring_traegulve.pdf

Om du inte reder ut danskan så kanske Skogsvilden kan? (Tänker att han kanske kollat på dansk teve som liten. För han är väl skåning?)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Klara

 • Inlägg: 106
  • Östergötland
SV: kalk och skurgolv
« Svar #21 skrivet: 26 sep-12 kl 13:53 »
Ah, tack, det var en bra länk. Själv fick jag idén från Claessons trätjära som beskriver metoden så här:

"5. Kalksåpning av skurgolv
Enkel metod med gammal tradition. Behandlingen ger träet en hård och lättstädad yta. Ytan blir bara hårdare ju fler gånger du såpar den. Endast för barrträ. En liter vattenslagen kalk i pastaform blandas ut med vatten till gräddkonsistens. 10-20 % kalk i 80-90% vatten. Stryk ut kalkgrädden över golvet och skura hårt. Efter ett dygn när golvet är helt torrt såpskuras golvet hårt med borste (5-25% såpa beroende på såpans styrka). Bästa resultatet får du om ytan varje halvår skuras med vanlig såplösning. Använd inte lut som handeln säljer, det gjordes inte förr."

Men där framgår ju inte att det helst bara är kalkvattnet man ska använda. Jag är snart mogen att sätta tänderna (?) i mitt nya furugolv nu...

Hör av mig med resultatet  :-)
simpleman

 • Inlägg: 1
  • Västergötland
SV: kalk och skurgolv
« Svar #22 skrivet: 31 mar-21 kl 09:13 »
Vad är i så fall "vilken bra såpa som helst"? Vanlig gul eller grön? Och kan man på nåt vis (kalk eller ej) pigmentera såpan? Ska ju också lägga in trägolv i köket, och såpskura... Men hade nån tanke om att det kunde gå att få golvet en liten aning ljusare... Köket ligger i husets mörkaste hörn, och jag kommer att göra det mindre, då jag vill bygga tillbaks det kallskafferi som tidigare ägare rivit.. Därav ser jag ett behov av ljus i rummet.


Jag kollade med Grumme och de hävdar att det går alldeles utmärkt att använda deras såpa för att göra såpskurade golv. Men det ska vara den gula, ofärgade, såpan. Och jag såg själv på ett provställe att deras gröna (färgade) såpa missfärgade golvet. Såg inte snyggt ut. Grumme rekommenderar två liter såpa till 10 liter vatten. Alltså betydligt mer än vad som brukar rekommenderas för linoljesåpa, men jag tror man kan använda mindre än så med gott resultat. Grummes såpan är gjord på tallolja i stället för linolja och innehåller 15-30 procent försåpade fettsyror. Vet inte varför linoljesåpa sägs vara "fetare". Syftar uttrycket till att såpan innehåller större andel försåpade fettsyror, eller innehåller den en viss del oförsåpade fettsyror (olja), det vet jag inte. Kanske någon här känner till. Köpte fem liter gul Grummes såpa för en spottstyver på Dollarstore. Lidl säljer en såpa med bara 5-15 procent försåpade fettsyror, och det är nog bra till rengöring, men förmodligen inte till att göra såpskurade golv. Är man osäker är nog en "fet" linoljesåpa alltid ett säkert kort, väl utprovat.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

247 gäster, 5 användare
LottaLuvin, GrävlingsJanne, Liisa, javill, bergh

* Forum

* Om tidningen Åter- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser