Alternativ.nu

Bygga & Bo => Vatten och avlopp => Ämnet startat av: lekman skrivet 01 mar-21 kl 16:51

Titel: nivåvakt i brunn
Skrivet av: lekman skrivet 01 mar-21 kl 16:51
Hej
Har en vattenanläggning som försörjer ett antal fastigheter med vatten, är en källa och brunnen fylls på med självtryck, alltså den brunn som pumpen tar vatten från. Om fyllningen av brunnen går för långsamt leder det till att pumpen går i luft och ganska snart har man ett haveri av pumpen. Jag behöver därför installera en nivåvakt i brunnen och funderar på hur det ska gå till. Pumpen är en trefasmotor, det finns ett motorskydd och en tryckvakt för vattnet, allt är trefas.
Funderar på om man kan lägga till en kontaktor och låta nivåvakten styra kontaktorn, tillsammans med tryckvakten då, då. Dedt innebär att man bara kommer att använda en tredjedel av tryckvakten, brytarna för en fas och i nivåvakten kommer det vara 240V. är lägre spänning för nivåvakten ett alternativ, tex 24V, Att det är 24 V som styr kontaktorn.
Behöver lösa detta, havererade pumpar blir dyrt
/Lars
Titel: SV: nivåvakt i brunn
Skrivet av: torbjorn skrivet 01 mar-21 kl 17:17
Vad är det för slags nivåvakt du har tänkt använda, och vad har dess strömbrytare för märkdata?
Rent allmänt är det ju bättre ju lägre spänning man arbetar med i fuktig miljö. Använd hellre växelspänning än likspänning, för att slippa galvaniska fenomen. Kontaktorer brukar också bli bättre om de har spole för växelspänning.

Andra metoder som jag vet har använts för att skydda pumpar mot torrkörning:
1) Ett tidrelä som bryter en hållkrets om motorn går mer än en viss tid i sträck utan att tryckvakten slår ifrån. Hållkretsen får man sedan återställa manuellt.
2) Termokontakt på ett ställe på pumphuset som snabbt blir varmt då pumpen suger luft, termokontakten får bryta en hållkrets enligt ovan.
Titel: SV: nivåvakt i brunn
Skrivet av: lekman skrivet 01 mar-21 kl 17:38
Vi har ett system med en första och en andra uppsamlingsbrunn, där vattnet rinner med självtryck från den första till den andra. En sil kan sätta igen och flödet till den andra brunnen blir för lågt vilket gör att pumpen kan dra in luft. Hade tänk använda en nivåvakt som är som en gummiblåsa och styra pumpen med en kontaktor istället för direkt med tryckvakten.
Titel: SV: nivåvakt i brunn
Skrivet av: lekman skrivet 01 mar-21 kl 17:40
Kan man sätta dit en extra tryckvakt som bryter motorskyddet om systemets tryck blir för lågt. Trycket blir ju mycket lägre när det går luft in i pumpen
Titel: SV: nivåvakt i brunn
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 01 mar-21 kl 17:42
En jätteenkel lösning är att slakta en dränkbar pump. Den har kusin flottör som stänger av när den hänger ner.
Den kan man köra över 12/24 volt upp till ett relä som ger styrström till en relästation som styr pumpen.
Då kan du slippa ifrån alla problem med eventuell torrkörning och behov att lufta systemet som kan uppstå.

Jag överväger att installera ett sådant system själv men mitt problem är att det är 70 meter mellan pump och brunn.

De lösningar Torbjörn har fungerar bra och helt klart är det något som du ska överväga.
Titel: SV: nivåvakt i brunn
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 01 mar-21 kl 17:43
Kan man sätta dit en extra tryckvakt som bryter motorskyddet om systemets tryck blir för lågt. Trycket blir ju mycket lägre när det går luft in i pumpen

Visst kan du det,  och med en manuell återställning så har du full kontroll.
Titel: SV: nivåvakt i brunn
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 02 mar-21 kl 20:15
Men om du tar en trefaskontaktor som bara är sluten när vippan (från den slaktade billighetspumpen) indikerar tillräckligt hög vattennivå, och kopplar det i serie med pumpen så går ju bara pumpen när det finns vatten, oavsett om tryckvakten försöker torrstarta pumpen. Säkert system tycker jag.
Titel: SV: nivåvakt i brunn
Skrivet av: lekman skrivet 03 mar-21 kl 07:59
Det är i princip den lösning jag tänkt mej, fast då med en nivåvakt som är en blåsa i änden av en kabel. Skrotad pump eller annan nivåvakt eller nån annan lösning, så måste man tänka på att torrkörning av brunnen kanske bara sker en gång vartannat år och då måste det ju fungera och inte ha kärvat ihop då