Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Alex.karlsson skrivet 09 dec-19 kl 19:53

Titel: Surdeg - vildjäst
Skrivet av: Alex.karlsson skrivet 09 dec-19 kl 19:53
Hej,
Har under några år bakat med surdeg och fick nu i helgen för mig att odla vildjäst. Men vad är skillnaden egentligen. Läste att man kunde starta en surdeg med hjälp av vildjäst... Men är inte surdeg mjölksyrebakterier och vildjäst jästsvampar? 
Är det någon som kan ge lite klarhet i denna fråga ? :)
Titel: SV: Surdeg - vildjäst
Skrivet av: borsdorfer skrivet 29 maj-20 kl 18:54
Någonstans har jag läst att surdeg producerar ättiksyra och inte mjölksyra.
Titel: SV: Surdeg - vildjäst
Skrivet av: torbjorn skrivet 29 maj-20 kl 19:08
Det kan nog stämma. I recept för jästbröd som försöker efterlikna surdegsbröd (t ex recept för bakmaskin) brukar ättika ingå.
Titel: SV: Surdeg - vildjäst
Skrivet av: Ayako skrivet 09 jan-21 kl 16:55
Nu är jag kanske lite sent ute här, men vildjäst är ju vad man brukar kalla en 'starter' som görs på t.ex. rivet äpple och honung, eller torkad frukt. Det blir mjölksyrabakterier precis som i en vanlig surdeg, eller fermenterade/syrade grönsaker. Därför kan man faktiskt baka surdegsbröd på spad från t.ex. surkål istället för en surdeg, och det fungerar även utmärkt för glutenfritt surdegsbröd.  :)