Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Ekonomi / SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Senaste inlägg av Landet skrivet Idag kl. 10:08 »
Nä, jag tror (obs tror) dock att det blir svårt att få utskänkningstillstånd om du inte har ett separat kök. Att bara servera mat går nog. Sedan som du var inne på att sälja folköl. Det är ett alternativ men det blir inte samma förtjänst på i stort sett samma arbetsinsats. Och få är beredda att betala särskilt mycket för folköl, hembryggd eller ej.

Skickat från min AGM X1 via Tapatalk
2
Kollektiv för självhushållare / Ekoby i miniformat utanför Höör i Skåne
« Senaste inlägg av MyMyrica skrivet Idag kl. 10:06 »
En ekoby i miniformat med vagnar och ett större gemensamhus. En plats för privat boende och en större gemenskap. En yta där vi kan vara självförsörjande på mat, samverka med gårdar och människor i vår närhet och ha utrymme för externa evenemang som kurser och workshops om hållbar livsstil.


Vi är en grupp som vill köpa mark i Jularp precis utanför Höör, 10 min på cykel från tågstationen. På marken vill vi bilda en ekoby i miniformat med sex stycken bostadsrätter. Alla har varsin vagn och vi bygger ett gemensamhus med ekologiska tekniker. Där kan vi samlas och även ha tvättstuga, dusch, större kök, vardagsrum m.m. Vi vill använda marken för att bygga upp en hemmiljö som tryggar matförsörjningen för många människor på lång sikt - med lokala kretstopp, biologisk mångfald och matproduktion i skogsträdgårdar och ettåriga grönsaksodlingar. Vi använder oss av permakultur för planeringen av området och sociokrati samt olika former av mötestekniker och reflektion för att bygga en långsiktigt hållbar gemenskap.

Skulle du vilja vara med?
Hör av dig  till My Kjellberg 070-4030053, info.myricas@gmail.com
3
Ekonomi / SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Senaste inlägg av Kokonari skrivet Idag kl. 09:57 »
Detta är saxat från livsmedelsverkets hemsida:

"Får man starta och driva ett livsmedelsföretag hemma i det egna köket?
Det är möjligt att använda det privata köket om det går att ordna det hela på ett hygieniskt bra sätt. Börja med att kontakta miljökontoret i din kommun. Det är där du ska registrera din verksamhet om de anser att du uppfyller kriterierna för livsmedelsföretag.

Reglerna för livsmedelslokaler gäller alla livsmedelsföretagare. Syftet med reglerna är att alla livsmedel som produceras ska vara säkra att äta. Reglerna är målstyrda och det innebär att man kan uppfylla kraven på olika sätt. Reglerna för livsmedelslokaler som används i privata bostäder finns i förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien i bilaga II, kapitel III.

Förutom hygieniska lokaler är det viktigaste för att producera säkra livsmedel att livsmedelsföretagaren

har tillräckliga kunskaper i livsmedelshygien
har rutiner som förebygger risker i verksamheten
gör egna kontroller."

Så det verkar inte vara något olösligt problem att använda det egna köket.

4
Biodling / SV: Bästa sättet att röra honung.
« Senaste inlägg av Hadoque skrivet Idag kl. 09:38 »
Har en likadan omrörare med men problemet är maskinen, luktar som sagt lätt bränt när man rört ett tag... dessutom är det svärfars Malin  :-\ Känns också som att det lätt ramlar ner skräp och smuts från maskinen i honungen. Hur vet man ifall maskinen är borstlös? Bäst är väl iofs att göra en ymp så man slipper röra så mycket.
5
Ekonomi / SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Senaste inlägg av Landet skrivet Idag kl. 09:36 »
Du kan inte ha bostadens kök till att laga mat till restaurangen.

Det kanske går att få undantag för gårdscafe?

http://startarestaurang.se/tillstand/

Skickat från min AGM X1 via Tapatalk
6
Ekonomi / SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Senaste inlägg av Landet skrivet Idag kl. 09:34 »
Här finns mycket info och länkar https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/landsbygdfiske/branscherochforetagande/matochmaltid/mojlighetermedmatochmaltid/gornagotavravaran.4.32b12c7f12940112a7c80003251.html

Det var några år sedan hon fick beskedet och som jag förstod det var det pga att ursprunget inte kunde garanteras. Min tolkning är att du som serverar det måste kunna garantera ursprunget och det kan du inte om gästen springer ut och hämtar råvaran. Men jag tror det där går att komma runt om allt i övrigt är i ordning.

Skickat från min AGM X1 via Tapatalk

7
Ekonomi / SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Senaste inlägg av Kokonari skrivet Idag kl. 09:30 »
Du måste servera en varierad matsedel med både förrätt, huvudrätt och efterrätt annars blir det ingen alkohol. Krävs även att man kan tillreda maten från råvaror och där kommer kommunens livsmedelsinspektörer troligen ha synpunkter på det vanliga köket.
Jag tror inte det är någon skillnad på folköl och andra starka drycker vad gäller tillståndet.

Vad behöver man utrusta köket med för att kunna tillreda från råvaror? I ett fullt utrustat kök finns väl ändå utrustning för att kunna tillreda all mat. Jag förstår att det skulle sticka i ögonen på somliga men jag tror inte det finns några formella hinder mot att använda det egna köket så länge det uppfyller hygienregler och liknande. Rätta mig om jag har fel :)

Reglerna för utskänkningstillstånd har ju ändrats på senare år så att de inte ens kräver att man ska servera varm mat längre så jag är inte säker på att det krävs förrätt, huvudrätt, efterrätt osv.
8
Biodling / SV: Bästa sättet att röra honung.
« Senaste inlägg av Alexn72 skrivet Idag kl. 09:28 »
Vill man vara lite extra hygieniskt så ska man undvika borstmotorer. Dvs dem med kol.
Gör man med en bortlös motor så trillar det inte ner koldamm i honungen.
 En som däremot klarar honung lite bättre
https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/farg-och-fog/kakel-murarverktyg/blandarmaskiner-och-tillbehor/farg-cementblandare-009016/
9
Ekonomi / SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Senaste inlägg av Kokonari skrivet Idag kl. 09:25 »
"15 § Stadigvarande tillstånd för servering till allmänheten får medges endast om serveringsstället har ett eget kök i anslutning till serveringslokalen "

Det här var väl egentligen den enda paragrafen som kan ställa till det ifall man tolkar det som att det egna köket ej kan vara mitt eget kök utan endast får användas av restaurangen.
I värsta fall får man väl göra ett litet kök extra då så löser det sig :) Annars är det väl bara att ha ett tillräckligt varierat matutbud som kan vara svårt.
10
Ekonomi / SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Senaste inlägg av Kokonari skrivet Idag kl. 09:20 »
Det enklaste är väl att ringa kommunen imorgon och få ett mer konkret svar, blir ju mycket gissningar och hörsägen så här. Sedan verkar det vara väldigt olika på kommuner och handläggare.

Jag har inte besökt någon b&b i Sverige men finns det något/några som har utskänkningstillstånd?
Vet att en bekant tyckte det skulle vara roligt om gästerna (b&b) kunde gå ut till hönsen, ta in ägg och koka dom till frukost. Men det gick inte, däremot gick det bra om gästerna gick till grannen och köpte ägg och sedan tog med och kokade dom. Har för mig att det handlade om ursprungskontroll...

Ofta går det bra att göra som man tänkt om man är rimlig och inte frågar innan. Men så fort det handlar om alkoholtillstånd så gäller det att ha både livrem och hängslen vad gäller att följa paragrafer.

Men posta uppdateringar, hoppas verkligen din plan går att sjösätta.

Skickat från min AGM X1 via Tapatalk

Jag är också av den typen som tycker det är lättare att be om ursäkt än att be om tillåtelse i övrigt men förstår att när det gärller alkohol är det inte möjligt. Jag har ingen kommun att ringa då jag inte ännu äger någon gård utan jag håller på med ett förberedande arbete och försöker att vända och vrida på alla olika möjligheter för hur man kan tjäna en slant.

Jag har heller aldrig varit på någon b&b i Sverige men tror inte de brukar få utskänkningstillstånd. Exemplet med b&b var endast för att illustrera det rimliga i att man måste kunna bereda mat för servering till gäster i det egna köket.

Om det hela blir aktuellt så kommer jag såklart att ta allt detta med kommunen och berörda myndigheter men för närvarande så vill jag bara veta vad ni tror om mitt "kryphål" för att få servera min hembryggda öl?

Servering av folköl verkar inte kräva utskänkningstillstånd utan endast att man anmäler för kommunen att man säljer det så det kanske är den enklaste vägen att gå. Hembryggd folköl har jag gjort och det blir inte dumt alls faktiskt.

Menar du att din bekanta inte tilläts servera äggem från sin egna gård alls till kunderna eller bara att de inte fick plocka äggen själva?
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser