Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Marika skrivet 31 aug-04 kl 14:22

Titel: Användning av jästkrans
Skrivet av: Marika skrivet 31 aug-04 kl 14:22
Efter att ha sett många gamla sk jästkransar (jäskransar?), antingen gjorda i trä (småbitar ihopflätade på ett speciellt sätt till en ring) eller en flätad ring av näver, undrar jag nu hur man använder dessa. Hur använder och förvarar man dem, för att jäskraften ska finnas kvar?
Titel: Re:Användning av jästkrans
Skrivet av: Mysan skrivet 10 okt-04 kl 18:23
Jag har egentligen ingen aning om vad en jästkrans är - men av en bagare (som höll stenugnsbakningskurs och jobbar på Rosendal) fick jag höra att gammalt folk brukade prata om att det var "jäskraft" i trätrågen de använde till brödbak.
Han konstaterade att det stämde, troligtvis hade en del av den gamla jästen stannat kvar i tråget.
Antar att en jäskrans kan fungera på samma sätt...
Prova dig fram vetja.
Titel: SV: Användning av jästkrans
Skrivet av: MÃ¥ns Emanuel Svensson skrivet 10 aug-20 kl 01:03
Jästringar eller jästkransar används väl även till att samla upp jäst vid ölbryggning.
Titel: SV: Användning av jästkrans
Skrivet av: torpjens skrivet 10 aug-20 kl 20:53
För bakning lägger man dem i blöt, kanske med lite socker. De torkade jästsvampar som finns i kransen vaknar och börjar föröka sig i vattnet (degvätskan) sen när man fått igång det riktigt ordentligt så tar man ur kransen och torkar den och kan använda den nästa gång man ska baka.
Gamla tiders torrjäst.
Titel: SV: Användning av jästkrans
Skrivet av: Fileleene skrivet 23 sep-20 kl 16:59
Du menar en jässkål.
Dom är till för att jäsningen ska bli jämnare både temperaturmässigt och att degen luftas underifrån.
Skillnad jag ver inte helt ärligt. enligt förståsigpåare gör det ju det
Titel: SV: Användning av jästkrans
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 23 sep-20 kl 19:18
Jästkransen är ingen skål för degen att vila i utan var en krans som sagts redan av trä eller näver gjord som en fläta där jästen kunde förvaras mellan baken. Den kunde gå mellan bryggare och bagare, de hade ju sina brygghus och bagarstugor nära. Under ölbryggningen kunde kransen ligga i vörten och ta till sig underjästen från ölet som sedan bagaren löste upp i sin degvätska eller så fick kransen ligga med i degen.
https://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4stkrans