Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Dallas skrivet 21 nov-09 kl 21:21

Titel: Äta fårkött?
Skrivet av: Dallas skrivet 21 nov-09 kl 21:21
Hej!
Mitt får smakar ull. vad göra?
Finns det någon som vet hur man får bort ullsmaken?
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: parnil88 skrivet 22 nov-09 kl 12:23
krydda mycket.

Har även hört att den  såkallade ullsmaken sitter i fettet så pröva att puttsa bort så mycket som möjligt. :D
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: Eulalia II skrivet 22 nov-09 kl 12:26
krydda mycket.

Har även hört att den  såkallade ullsmaken sitter i fettet så pröva att puttsa bort så mycket som möjligt. :D

Japp, späcka med vitlök, och var generös med olivolja och rosmarin, dessa hör ihop med just får.
Sen har jag en vag känsla av att jag hört att man lägger sådana starksmakande kött i mjölk, för att få dem lite mildare, nån som vet om detta stämmer?
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: wimaria skrivet 22 nov-09 kl 12:29
Hej!
Lever och njure kan man lägga i mjölk för att de ska bli mildare i smaken.
Wimaria
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: Eulalia II skrivet 22 nov-09 kl 12:38
Hej!
Lever och njure kan man lägga i mjölk för att de ska bli mildare i smaken.
Wimaria

Ok! funkar det för rent muskelkött också?
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: esten skrivet 22 nov-09 kl 13:02
Jag tror inte det fungerar så bra med rent kött att "tvätta" det i mjölk .
Hur blev fåren slaktade ?
Det mesta av fårsmaken sitter i fettet , speciellt det som ser gult ut i färgen , så skär rent från fett före stekning och stek i olja eller smör .
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: Dallas skrivet 22 nov-09 kl 13:45
Tack för svaren!
Hur mina får är slaktade? De är slaktade på samma sätt som mina lamm, de smakar inte ull.
Jag misstänker att det sitter i fettet.
jag har i dag även hört att man kan lägga fårkött i vatten så det täcker köttet
häll i 2 till 3 korkar vinäger låt stå ett dygn. Är det  någon som har testat med vinäger?
Jag får prova mig fram.
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: esten skrivet 22 nov-09 kl 13:56
Det rådet låter mycket bättre än med mjölk så prova det .
Jag skulle nog ta en eller annan hutt vinäger i vattnet .
Mjölken bevarar ju och i vissa fall förstärker smak , så fårfettet , nej .
Om fåren och lammen var slaktade lika , så beror nog den starkare smaken på åldern hos djuren .
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: Eulalia II skrivet 22 nov-09 kl 15:27
Nåja, det där med mjölken var mer en fråga än ett råd! Men jag är fortfarande nyfiken på om det inte går..läser lite här och där att man t.ex marinerar och mörar med mjölk och filmjölk, men hittar inget om att mildra smaken.

Vinäger, ja det måste ju passa bra! Eller varför inte rödvin?
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: regnpipan skrivet 24 nov-09 kl 07:33
Nåja, det där med mjölken var mer en fråga än ett råd! Men jag är fortfarande nyfiken på om det inte går..läser lite här och där att man t.ex marinerar och mörar med mjölk och filmjölk, men hittar inget om att mildra smaken.

Du är inte alls fel ute. Att använda fil eller yoghurt för att ta bort transmak från exempelvis sjöfågel funkar bra. Men hur det går med fårsmak har jag ingen aning om.
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: hallstabonden skrivet 02 dec-09 kl 17:26
Skär bort allt synligt fett!!
gör du en fårstek,blanda i vitvinsvinäger.Detta tar bort ullsmaken!
även om du steker grytbitar till gryta,blanda i vinäger.Blir kalasgott utan ullsmak+vitlök givetvis!
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: ulfg skrivet 03 dec-09 kl 08:14
Bäste Dallas,
hur definierar du egentligen "ullsmak"? Jag reagerar lite negativt på den här gamla svenska grejen att lamm och får smakar "ull", dvs skit.
Jag kan ha förståelse för "ullsmak" om köttet är väldigt fett, osv. Men om köttet helt enkelt har en kraftigare, djupare smak än lammkött, som normalt är väldigt milt, kanske man skulle ställa om sina smaklökar istället för att börja slabba med vinäger och mjölk. Om man är van vid kalvkött kanske man tycker oxkött har en för kraftig "nötsmak"? Själv älskar jag fårkött, helst från 1-3 åriga tackor i god kondition. Det bästa köttet och de största skinnen. Men om jag helt enkelt inte tyckte om smaken skulle jag inte äta det. Vinäger eller mjölk hade inte hjälpt mig.
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: Strumpan skrivet 03 dec-09 kl 08:29
Har också lite svårt för den skarpa smaken på äldre djur.
Men bäst blir det att röka låren, helt sagolikt gott!
Med en krämig gratäng, sallad, lite goda röror och ett glas rött!
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: kurt skrivet 19 okt-15 kl 19:20
Att äta fårkött har i alla tider varit det naturliga i hela Europa. Det är bara de senaste 100 åren som man börjat äta lamm som inte smakar något. Det började man med när kyltransporter gjorde det möjligt att transportera lamm från Australien och Nya Zeeland. Sedan kan man ju alltid diskutera hur gamla fåren man slaktar skall vara.

http://www.bbc.co.uk/programmes/b04k7g5x (http://www.bbc.co.uk/programmes/b04k7g5x)
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: Trollmor skrivet 19 okt-15 kl 22:19
Är inte smak och lukt av ull huvudsakligen lanolin?
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: Gilbert skrivet 19 okt-15 kl 22:51
Lanolin lukt ja! Men slakterierna betalar inget för tackor och baggar. De vill bara ha lamm som ser ut och väger på ett sätt.
Tackor blir ofta bara korv, typ lammkorv och någon enstaka köttlåda.
Att mat från får smakar ull, yllekofta, allt möjligt är mera löjliga rykten.
De maträtter vi gör smakar absolut inte det.
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: Trollmor skrivet 19 okt-15 kl 23:05
En del säger att ullsmaken kommer sig av att slaktaren varit oskicklig eller inte brytt sig om att ull legat mot köttet.  Jag är säker på att Gilbert är lika noga som jag med den saken!  :D  Jag tyckte mig dock lära mig något idag om smaken på fårfett.  Just detta fett har jag inte lärt mig att tycka om.  Hos mig har fåglarna fått fårfettet.   :-[
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: daniel70 skrivet 20 okt-15 kl 00:08
Att köttet tar smak om ull kommer emot är en myt. Däremot lite bakterier, men de stannar på ytan.
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 26 okt-15 kl 21:12
Som det sagts tidigare så sitter smaken i fettet, och vill man inte ha så mycket fårsmak på ett äldre djur så gäller det att putsa väl. Nacken och bröstbenet tycker jag har det fett som smakar mest får. Ett äldre djur som använder sitt fett på vintern får inte samma smak på det som ett djur som alltid har fettet kvar.

Jag har "lurat" i sådana som skriker ullkofta och sådana som tror att ett gammalt djur är oätligt, tackor av varierande ålder med gott resultat.
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: Björn i Finnskogen skrivet 07 nov-15 kl 05:56
Jeg anbefaler å teste ut norske resept på Pinnekjött, Fenalår, frikasse, og frem for alt Norges nasjonalrett; Får i kål.
 Får i kål er enkelt å lage.
 De sier at fremmede smaker må ätas minst 5 ganger för det smaker gott. De fleste i Norge elsker fårekjött. Men jeg er enig i at man bör skjäre bort det meste fettet fra sau (får).
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 07 nov-15 kl 09:38
Ja, får i kål är gott från första tuggan. Det var en Norrman som bodde granne med oss som berättade att det var en favoriträtt hemifrån.
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: slaveboy skrivet 28 maj-16 kl 19:27
Mitt smakade ingenting, men var väldigt segt  trots kokat i 3 timmar..
Blev för lite hängt, tack vare råd av en ovälkommen gäst.. Som kom förbi vid fel tidpunkt..
Så nu har man en seg bagge i frysen, som inte vet vad ska göra med..
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: Tiomilaskogen skrivet 28 maj-16 kl 19:41
Lång tillagningstid på låg värme brukar möra köttet. Syra från frukt hjälper också till. I exempelvis Thailand kan man inte hängmöra kött så där används ingredienser som "löser upp" köttfibrerna. Kolla på köttrecept från länder som inte kan hängmöra på grund av klimatet och välj ingredienser som du gillar.
Titel: SV: Äta fårkött?
Skrivet av: slaveboy skrivet 28 maj-16 kl 19:59
Lång tillagningstid på låg värme brukar möra köttet. Syra från frukt hjälper också till. I exempelvis Thailand kan man inte hängmöra kött så där används ingredienser som "löser upp" köttfibrerna. Kolla på köttrecept från länder som inte kan hängmöra på grund av klimatet och välj ingredienser som du gillar.

Det förklarar varför dom har biffen skuren i tunna strimmlor...
Själv gillar jag gryta, läste att någon kokat tupp 80 grader  i tio timmar i folie, och det svek tydligen aldrig.
Får prova något liknande, fast i gryta i ugnen då...

Men man börjar förstå att vi blivit invaggade i en falsk verklighet.
Kyckling och lamm i stället för tupp och får..
Att hängmörning även ger smak är nog riktigt i alla fall.
För min bagge smaka oxe, kan vara så att han var väldigt mager efter vintern, då dom går ute året om, och står då inte i ladugård och suger åt sig smaker därifrån.
Dom har hela tiden vind i ullen så att säga.
Man kan nog säga att han smaka kall vinter och snö..