Som så ofta på nätet uttrycker man sig oklart, så även jag i detta fall märker jag. Har inte sagt "dålig förbränning" utan "mindre ren än dagens moderna eldstäder" med sekundärlufttillförsel och vad-vet-jag för finesser för att tända på rökgaserna och sånt, det betyder inte nödvändigtvis att förbränningen är "dålig". Men kanske klumpig formulering å min sida. Har inte flyttat in ännu men har beställt sotare att provtrycka skorstenarna och besiktiga kakelugnen så jag har inte ens provat elda den ännu. Men är ivrig att göra det, därav denna tråden om nån testat dylik grunka. Vet ju inte ännu hurudana grannar jag kommer att få men visar det sig att de är besvärliga är det ju bara att
tända brasan ovanifrån för få så ren förbränning som möjligt, oberoende av eldstadsmodell (något som
har rekommenderats i några års tid här i Finland).
Jag har inte pratat om att man ska lägga in småbrasor, jag utgick ifrån den information som tillverkaren av vågrostret nämner och det är en minskning av vedförbrukning med upp 30% jämfört med ordninarie platta gjutjärnsroster (detta gällde iof. eldstäder med roster, typ spisar, bastuugnar och sånt). Det varnades även för att med ökad tilluft blir det häftigare förbränning så därför bör man i vissa fall lämna kvar originalrostret som luftbroms och dessutom använda lite mindre ved för att inte skada sin eldstad. Detta gällde som sagt kaminer & dylikt med roster och inte nödvändigtvis eldstad som saknar roster från början, jag skrev lite för kort & svävande här.
Ett eldgaller av armeringsjärn låter ju definitivt som ett bra första steg i att prova om man får mera luft till härden i kakelugnen (i mitt fall med yttre mässingsluckor och inre plåtluckor med lufthål); behöver ju inte nödvändigtvis vara snofsiga & dyra
smidesgrejor inte.
Här är engelsk beskrivning av produkten vid järnhandelskedja.