Bra att veta:
* Getter börjar producera värme, ex. genom lätta och snabba muskelsammandragningar redan vid temperatrer under +28! i den omgivande luften.
* Getter med lågt blodsocker kan få en grov mönstrad och ev okordinrtad skakighet vid kylig väderlek. Detta är ett allvarligt tecken geten bör då tas in i ett utrymme som håller + 10-15 gr, ges varm +20-25 gr dryck i form av svag
svartvinbärssaft, så att den är god att dricka, samt
polypropylenglucol/ Energibalans som till får samt gott hö , ris av asp och tall och ev även 2 dl uppvärmd hel havre eller helt korn, alt havregryn. Desutom bagerijäst upplöst i litet jummet vatten 1/2 - 1 kub morgon och kväll i minst tre dagar.
* Kallt vatten kan vinterid ge getter i fri lösdrift vommstörning, d v s: dåligt foderutnytjande -> minskad aptit -> lågt blodsocker -> minskad törst och ännu mindre aptit -> ännu sämre vomfunktion o.s.v, i en städigt nedgående spiral som mycket sakta och omärkligt leder till en katastrofal situation för geten. Notera att detta beror på nedkylning av vommen som behöver en ostörd arbetstemeratur på ca +37- 40 grader (mätt inne i vommen).
* Getter kan darra finvågit vid rädsla förosakad av lukt-intryck, som vi inte ens noterar. Dessa kan vara lukt av rovdjur eller okänd hund, krut- eller brand-rök eller något som geterna lärt sig att frukta t ex dieselavgaser
* Getter kan också darra av smärta och kompliserade fellägen vid killning.
* Utmärkt är att ta tempen med en örontermometer på varje get medan de är friska - och skriva upp det. Genom att göra detta i t ex 10 gånger under lika många dagar, på varje get och räkna ut medelvärdet får man fram varje gets personliga kroppstemperatur när den är frisk.
Kroppstemperaturen kan variera ovanligt mycket mellan olika getter, av samma ras och med samma foder!
Hälsn. /Tt