Näringsvärdena, alltså protein och energi, eller mineralinnehåll, förändras mycket lite eller inte alls med lagring.
Vitamininnehållet sjunker något.
Väl lagrat hö, hårdpressade rundbalar, fungerar fint i 2-3 år i alla fall.
Det som tar knäcken på hö, är fukt, i synnerhet upprepad fuktning, som gör att det möglar.
Småbalar, som har större del yta till sin relativa volym, blir snabbare/lättare mögelskadade.
Mögelskadade höbalar "dammar" när man skakar på dem, och när man tar på dem, så känns ytan ett uns (bara ett uns) "kladdig". Dessutom så luktar de fel, de behöver inte lukta mögel, men de luktar "ofräscht".
Hårt pressade rundbalar har den fördelen, att om de blivit "fuktskadade", så kan man ofta skala bort (och slänga) en del, och komma in till fräscht och väldoftande hö längre in.
Småbalar får man tyvärr kassera hela balen av.