Alternativ.nu

Djur => Kor => Ämnet startat av: admin skrivet 14 sep-03 kl 00:43

Titel: Jersey ko
Skrivet av: admin skrivet 14 sep-03 kl 00:43
Carina
 On 29 Nov, 2000 - 09:26
--------------------------------------------------------------------------------
Läste att någon skrev (under anslagstavla, Kviga till salu tror jag det var) att mjölken från Jerseykon är för hård (?) att göra smör på.
Är det någon som kan förklara det lite närmare?

Jag har ingen ko än, men om jag skaffar en i framtiden så har jag ansett Jerseykon som väldigt intressant, men om man inte kan göra smör på mjölken så blir jag tveksam.
 
tg
 To 19 Jul, 2001 - 21:19
--------------------------------------------------------------------------------
Tråkigt att ingen har svarat ännu. Men jag kan.

Hårt eller mjukt smör beror på vad kon äter.

På sommaren, med bete som viktigaste foder, blir smöret mjukt.

På vintern , med hö och spannmål och oljekakor som foder, blir smöret "hårt"

Har inget med ras att göra. Men sommarsmöret är rena hälsokuren, Så gör smör på sommaren för att spara i frysen. Låt kon kalva i april och mjölka henne året ut.  
Titel: Re:Jersey ko
Skrivet av: fjällan skrivet 19 sep-04 kl 22:19
hej förstår inte vad som menas med att mjölken är för hård, menar du smöret så går det jättebra att blanda ut det färdiga smöret med rapsolja till lagom konsistens, bredbar. har även testat med olivolja gott tycker vi. lycka till mvh "fjällan"
Titel: Re:Jersey ko
Skrivet av: Ronny skrivet 25 sep-04 kl 01:48
Mjölk från fjällko/fjällnära ko och jersey är relativt fet, ingenting annat. Den mjölken ger ett alldeles utsökt fint smör! Hårt? Det beror väl på hur länge man misshandlar det!