Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Alternativ till Natriumbensoat  (läst 119509 gånger)

Mánadis

  • Inlägg: 149
    • Ångermanland
    • Mánadis' Vildhäst
Alternativ till Natriumbensoat
« skrivet: 09 aug-10 kl 09:04 »
Hej!

Jag ska koka saft på vinbär och i alla recept jag hittat har man i natriumbensoat som konserveringsmedel. När jag kollar runt om just natriumbensoat så läser jag på en del ställen att det kan ge skador på DNA etc.

Är inte så insatt, men natriumbensoat som man köper i affären (ex Atamon) framställs syntetiskt, eller? Har för mig att jag läst någonstans att det kan framställas naturligt ur bla vinbär ??? I min värld skulle det innebära att man kan göra hållbar saft på vinbär utan att tillsätta konserveringsmedel..

Men till min verkliga fråga; Finns det alternativ till natriumbensoat vid safttillverkning?

Tacksam för svar :)
Jo du vet, förr i ti'n, då va dem dum i huve na djävulskt!

http://vildhast.blogspot.com/

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #1 skrivet: 09 aug-10 kl 13:28 »
Ja, det finns det.

Det är nya recept som innehåller konserveringsmedel, för man är så hemskt rädd för att någon ska bli sjuk av att få i sig något som är dåligt. Förr använde man syn, lukt och smak istället, och accepterade att av 200 flaskor saft kunde en eller två råka bli dålig, och då fick man hälla ut den.

Lingon, vinbär, aronia (har jag för mig) mfl innehåller naturligt ämnen som hämma mögel. Till dem räcker socker, även om man inte tar så mycket som i de gamla recepten. Nuförtiden vill många, jag tex, inte ha så söta produkter, oavsett om det är saft, sylt, marmelad eller något annat.

Till andra bär, tex hallon och jordgubbar, får man antingen leva med att ha i mer socker, förvara den färdiga produkten kallt/i frysen, eller så kan man tillsätta något surt, tex citron/citronsyra. Funkar jättebra.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Mánadis

  • Inlägg: 149
    • Ångermanland
    • Mánadis' Vildhäst
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #2 skrivet: 09 aug-10 kl 13:48 »
 Tack för svar :)
Jo du vet, förr i ti'n, då va dem dum i huve na djävulskt!

http://vildhast.blogspot.com/

torbjorn

  • Inlägg: 13765
    • Medelpad
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #3 skrivet: 09 aug-10 kl 13:51 »
Och det är just natriumbenzoat som finns naturligt i lingon.

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #4 skrivet: 09 aug-10 kl 13:54 »
Lingon - de DNA-förstörande bären!
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #5 skrivet: 09 aug-10 kl 13:57 »
Och det är just natriumbenzoat som finns naturligt i lingon.
Japp, men då i kombination med andra ämnen, så antagligen är det nyttigare för oss än om man separerar ut natriumbensoaten.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Mánadis

  • Inlägg: 149
    • Ångermanland
    • Mánadis' Vildhäst
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #6 skrivet: 09 aug-10 kl 16:17 »
Och det är just natriumbenzoat som finns naturligt i lingon.

Men är det lika illa med naturligt Natriumbensoat som syntetiskt? Eller är det en korssamverkan med andra ämnen?

Alltså jag håller på att få sådan här "tillsats-ätstörning" tror jag.. Ibland blir jag avundsjuk på stackare som har noll koll och bara stoppar i sig.
Jo du vet, förr i ti'n, då va dem dum i huve na djävulskt!

http://vildhast.blogspot.com/

morris matte

  • Inlägg: 41
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #7 skrivet: 09 aug-10 kl 17:43 »
Det behöver det inte vara. Helt säkert vet jag att C-vitamin atomen består av en kärna samt protoner som snurrar runt kärnan. En av dom verkligen lukrativa produkterna som läkemedelstillverkarna mjölkar folk på pengar.
Nu till saken: i naturlig C-vitamin atom snurrar protonerna åt olika håll runt kärnan. Det har inte läkemedelstillverkarna lyckats med trots trägna försök. Kanske det är dessa små detaljerna som spelar roll i nyttighetssammanhang?

torbjorn

  • Inlägg: 13765
    • Medelpad
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #8 skrivet: 09 aug-10 kl 17:53 »
Det behöver det inte vara. Helt säkert vet jag att C-vitamin atomen består av en kärna samt protoner som snurrar runt kärnan. En av dom verkligen lukrativa produkterna som läkemedelstillverkarna mjölkar folk på pengar.
Nu till saken: i naturlig C-vitamin atom snurrar protonerna åt olika håll runt kärnan. Det har inte läkemedelstillverkarna lyckats med trots trägna försök. Kanske det är dessa små detaljerna som spelar roll i nyttighetssammanhang?


Nej. C-vitamin är inget grundämne utan en kemisk förening, askorbinsyra C6H4O2(OH)4. Det finns alltså inget som kallas "C-vitamin-atomer", utan den kemiska föreningen är uppbyggd av vanliga enkla grundämnen - kol, väte och syre. Mer information på http://sv.wikipedia.org/wiki/Askorbinsyra . Se även den engelskspråkiga artikeln och vidare länkar från den.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #9 skrivet: 09 aug-10 kl 17:59 »
Ja, hon har fel i sak, men om jag inte missminner mig finns där en viss sanning också. Något om att hydroxidjonerna var olika orienterade i naturligt c-vitamin, men inte i konstgjort... Kommer inte ihåg nu  :-[.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

BulUven

  • Inlägg: 2
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #10 skrivet: 09 aug-10 kl 18:38 »
Tjo,, Lite tankar ang nartriumbensoat..

Det är ju inte natriumbensoatet som finns i lingon, natriumbensoat är ju en kemisksammansättning, men det finns ett annat naturligt kons-medel i lingon om jag har fattat det  hela rätt..

Mycket bra läsning på tex: aktavara.org
Där står åxå en heldel om biverkningar av tex detta ämne, mycket spännande läsning, rent av otäck!
Har läst rätt mycket i ämnet, på nätet och i böcker (tex: "Den hemlige kocken") samt varit på föreläsningar ang tillsattser i mat.
Mitt intresse för just konsveringsmedels vara eller icke vara i maten började förra sommaren när vår då  5årigadotter plötsligt vid flera tillfällen vaknade på mornarna full med stoora, kliand  nässelutslag på HELA kroppen. Vi börjad spara innehållsförteckningar från det hon ätit och druckit och fann att i det mesta fanns E202 och E211. Dett tog bara ca en vecka att kolla upp, sedan googlade vi på ämnena och letade i böcker. Ämnena heter Natriumbensoat och Kaliumsorbat. Två MYCKET vanligt förkommande konserveringsämnen.

" När dessa ämnen framställs på kemiskväg misstänks de kunna orsaka astmaanfall hos astmatiker, ökad slembildning med KOL-liknande anfall, hudproblem,utslag som kliar och svider," ur Tommy Svenssons bok Handbok för den kräsne konsumenten.

"Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av tex astmaanfall, och utslag, särskilt hos personer som inte tål acetylsalicylsyra" ur Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson

Lääskig läsning när vi åxå insåg att allt dett SKIT i maten åxå kan vara en orsak till att vår dotter dragits med förkyldningsastma de senaste åren,,,
Nu, sedan vi vet mer letar vi på alla innehållsförteckningar! Inga nässelutslag eller asmaanfall sedan förra sommaren!!! HELT FANTASTISKT  :)

Pratade för övrigt med Tommy Svensson på en föreläsning om just lingon, han sa att det är den KEMISKAsammansättningen man reagerar på INTE den naturliga som finns i lingon. Sköönt  :)

För att nu komma till svaret på frågan,,, vet inte om det finns ngt bra alternativ men vi fryser in all vår sylt och saft, förutom lingonsylt förståss som klara sig bra iaf.


Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #11 skrivet: 09 aug-10 kl 18:44 »
Om man studerar askorbinsyra, så finner man att det finns 2 olika varianter, som ungefär är spegelbilder av varann, eller som höger resp vänsterhand. Den ena har vitaminverkan men inte den andra.

Sedan beror det på syntesvägar vid tillverkningen vilken variant man får fram, eller om man får båda. Tillverkning av C-vitamin är välkänd teknik, och ger "rätt" variant.

Vad gäller Na-bensoat kan jag inte se att den kan finnas i olika varianter, och därmed är naturlig och syntetiskt framställt Na-bensoat identiska.

Trådstartaren har en teori om att bären innehåller Na-bensoat och därför skulle det gå att göra hållbar saft av dem utan vidare. Detta ställer jag mig tveksam till, då jag tror att koncentrationen är för liten.

Edgar

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #12 skrivet: 09 aug-10 kl 18:48 »
Pratade för övrigt med Tommy Svensson på en föreläsning om just lingon, han sa att det är den KEMISKAsammansättningen man reagerar på INTE den naturliga som finns i lingon. Sköönt  :)
Självklart är även "naturliga" ämnen uppbyggda av kemiska föreningar så det är samma sak.
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #13 skrivet: 09 aug-10 kl 18:58 »
Mitt intresse för just konsveringsmedels vara eller icke vara i maten började förra sommaren när vår då  5årigadotter plötsligt vid flera tillfällen vaknade på mornarna full med stoora, kliand  nässelutslag på HELA kroppen.

Apropå nässelutslag, så hade min älskade hustru problem med det när vi bodde i Göteborg. När vi flyttade därifrån blev hon fri från detta gissel. Vi drog slutsatsen att det berodde på klorerat vatten.

Mánadis

  • Inlägg: 149
    • Ångermanland
    • Mánadis' Vildhäst
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #14 skrivet: 09 aug-10 kl 19:06 »
Det verkar bli en ganska intressant diskussion av detta.

Undrar om det är dags att flytta tråden från "dryck"?
Vad tror ni? Vad tycker moddar?

Tack för alla svar förresten :)
Jo du vet, förr i ti'n, då va dem dum i huve na djävulskt!

http://vildhast.blogspot.com/

BulUven

  • Inlägg: 2
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #15 skrivet: 09 aug-10 kl 19:17 »
Ja jo allt är väl kemi :)
hur som helst så har inte vår dotter reagerat på vår hemkokta lingonsylt under hela året,, men det kan ju bero på ngt annat,,?
och alla nässelutslag beror ju inte på detta ämne ,,, men anyway,, ville bara vara hjälpsam å påvisa lite tänkvärdheter med tillsattser i maten,,,  :-\

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #16 skrivet: 09 aug-10 kl 20:18 »
Jo tillbaks till tråden, men lite OT igen..
Honung ska gå att ha överst i syltburkana som konserverande försegling. Om det funkar i saft, vet jag inte, men vill minnas att TS sa sig ha gott om honung i nått sammanhang.
Kanske en "provflaska"? Mina bin är inte igång ännu, så själv provar jag nästa år.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Mánadis

  • Inlägg: 149
    • Ångermanland
    • Mánadis' Vildhäst
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #17 skrivet: 09 aug-10 kl 21:48 »
Mja, jo jag talar gärna väl om honung :)

Honung är ju bakteriedödande men kan jäsa också..
Paraffin använde mor i syltburkarna, saften minns jag inte. Tror den hade lite ludd överst. Grejen är att jag inte ens dricker saft, det är manfolket i huset som gör det.

Ska nog prova göra utan konserveringsmedel. Kanske lite honung (eller bivax) i toppen på en flaska..? Eller blir det mjöd/mäsk då?
Jo du vet, förr i ti'n, då va dem dum i huve na djävulskt!

http://vildhast.blogspot.com/

Sano

  • Inlägg: 851
    • Bohuslän
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #18 skrivet: 09 aug-10 kl 21:54 »
Man kan lägga några lingon överst, det gjorde man på äppelmos förr för att det skulle hålla bättre. Själv kokar jag alltid saft utan tillsats av konserveringsmedel och den håller flera år i källaren (mellan +2 och +18 beroende på årstid). Viktigt att flaskorna är ordentligt rena, gärna steriliserade i ugn, och att man skummar saften ordentligt.
Vad du gör gör fullt och helt, icke styckevis och delt.

j0sefine

  • Inlägg: 2
    • Skåne
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #19 skrivet: 18 jun-11 kl 19:41 »
Helt oerfaren fundering: Borde det inte gå att hermetisera saftflaskor och förvara öppna flaskor i kylskåp? Finns det någon direkt anledning till att man inte gör detta?

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #20 skrivet: 18 jun-11 kl 19:48 »
Såhär gör man sylt utan konserveringsmedel: Tillräckligt med socker - jag tar ungefär 1 del socker till 2 delar frukt/bär. Skumma noggrannt medan sylten kokar. Häll sedan het sylt i absolut rena, heta glasburkar (sätt dem i kall ugn och värm till 110 grader).

Sätt på absolut rena lock (jag kokar dem några minuter) direkt. När sedan det hela svalnar så skapas ett undertryck så locken suger fast. Sen håller sig sylten gott och väl till nästa år, i synnerhet om man förvarar den svalt i matkällare.

Helt oerfaren fundering: Borde det inte gå att hermetisera saftflaskor och förvara öppna flaskor i kylskåp? Finns det någon direkt anledning till att man inte gör detta?

Visst kan man göra så!

torbjorn

  • Inlägg: 13765
    • Medelpad
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #21 skrivet: 18 jun-11 kl 21:27 »
Visst kan man lyckas med saft eller sylt utan konserveringsmedel, men då är det extremt noga att hålla köket eller lokalen absolut rent från mögel- och jästsporer som kan damma omkring och komma med i burkarna. Innan man sätter igång koket måste det vara kliniskt rent och dammtorkat överallt, inga onödiga föremål framme, inga blomkrukor (det finns alltid mögelsporer i blomjord), inga matrester på väg till komposten, inga husdjur, absolut rena kläder osv osv.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #22 skrivet: 18 jun-11 kl 21:37 »
Visst kan man lyckas med saft eller sylt utan konserveringsmedel, men då är det extremt noga att hålla köket eller lokalen absolut rent från mögel- och jästsporer som kan damma omkring och komma med i burkarna. Innan man sätter igång koket måste det vara kliniskt rent och dammtorkat överallt, inga onödiga föremål framme, inga blomkrukor (det finns alltid mögelsporer i blomjord), inga matrester på väg till komposten, inga husdjur, absolut rena kläder osv osv.

Hmm. Jag lyckas bra med "normal" städning, men med noggrann koll på hygien med redskap och sånt.

Vill man vara extra säker så kan man ju koka in sylten i konserveringsapparat e.d. - jag har gjort så med äppelmos, med bra resultat. Men det har ju mindre socker än vad sylten har.

fräsen

  • Gäst
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #23 skrivet: 18 jun-11 kl 22:20 »
jag lägger bären i frysen o kokar sylt o saft efter behov.

sylt o saft håller sig iaf if lera månader i kylen utan konserveringsmedel.
det är så olika hur mkt sylt/saft/paj/kräm vi äter så jag föredrar att frysa in allt o se vad som går åt till vad.

Solklart

  • Inlägg: 120
    • Uppland
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #24 skrivet: 05 jul-11 kl 22:58 »
Hmm. Jag lyckas bra med "normal" städning, men med noggrann koll på hygien med redskap och sånt.

Vill man vara extra säker så kan man ju koka in sylten i konserveringsapparat e.d. - jag har gjort så med äppelmos, med bra resultat. Men det har ju mindre socker än vad sylten har.


Har man tillräckligt mycket socker i kan man vara lugn. Det kommer (som du redan konstaterat) inte bli några problem med jäsning, mögel eller bakterietillväxt.

http://www.nordicsugar.com/sv/industri/konservering/

Problemen börjar när man vill dra ner på sockermängden. Konservering kan då vara en lösning om det man konserverar är tillräcklig surt. Är det inte surt kan botulism bli ett problem.

Honung på toppen av konserven fungerar inte som skydd för mögel. Detta vet jag av egen erfarenhet.



Ta alltid ut glädje i förskott! Det värsta som kan hända är att du varit glad i onödan! :-)

Hippy

  • Inlägg: 2
    • Skåne
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #25 skrivet: 05 jun-12 kl 10:27 »
Hej,

Konserveringsmedel är helt onödig.
Min mamma gjorde sylt och saft. I dåtiden fanns ingen syltsocker med pektin+konserveringsmedel och hon stod en halv dygn vid spisen. Nu tar man en del syltsocker två delar frukt, detta kokas upp och hälls i burkar. Hur lätt som helst. Det finns pektin och konserveringsmiddel i syltsocker och det tar 15 minuter att göra sylt. Och då äter vi en massa skit på vinter bara så att vi sparar tid.

Jag tycker att man kan göra sylt med enbart socker + bär. Det är precis samma sak som att använda syltsocker. (så klart blir sylten kanske mer "rinnig") Häll sylten direkt från spisen i burkar, som har stått i het vatten (så att de inte spricker), locket på och vänd upp och ner (viktig är att det inte finns sylt på kanten av burken!). Efter det packa burkarna i handdukar eller en täcke, tät mot varann så att de kylas ner väldigt långsamt. Sylten håller sig bra minst i ett år!

Jag har gjort äpplemos i flera år med enbart socker och det funkade hur bra som helst. Förvaras svalt i matkällaren. Sylt har jag inte gjort pga brist på pektin eller naturlig förtjockningsmedel. Men i år kommer jag att sockra frukten, göra saft på saften och sylt på bären. Eller så hittar man pektin naturlig i rabarber. Och i citronsyra, som även hjälper att behålla fruktens fina röda färg: hallon och jordgubbar förlorar sina färg efter en tag.

Lycka till!

Pip

  • Inlägg: 806
  • Pip
    • Uppland
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #26 skrivet: 05 jun-12 kl 11:03 »
Visst kan man lyckas med saft eller sylt utan konserveringsmedel, men då är det extremt noga att hålla köket eller lokalen absolut rent från mögel- och jästsporer som kan damma omkring och komma med i burkarna. Innan man sätter igång koket måste det vara kliniskt rent och dammtorkat överallt, inga onödiga föremål framme, inga blomkrukor (det finns alltid mögelsporer i blomjord), inga matrester på väg till komposten, inga husdjur, absolut rena kläder osv osv.

Har redan sett svar på detta som jag skriver under på. När det kommer till mögel så behöver det syre för att växa, vilket inte finns i en syltburk med ordentligt vakum i (vilket man får genom att hälla kokande sylt i varma burkar och skruva på locket ordentligt). Det som kan växa till i syrefri miljö är som någon skrev botulism, men då krävs att PH värdet är för högt, vilket det oftast inte är i frukt och bärprodukter.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #27 skrivet: 18 jun-12 kl 08:34 »
Helt oerfaren fundering: Borde det inte gå att hermetisera saftflaskor och förvara öppna flaskor i kylskåp? Finns det någon direkt anledning till att man inte gör detta?

Går själv i konserveringstankar. Nu har jag läst i Weck (konserveringsexperten) att just saft är busenkelt att konservera (de rekommenderar inte ens sin egen konserveringsapparat). Osötat fruktsaft (eller sötad) kokas i 5 minuter, hälls kokhett på steriliserade flaskor (här rekommenderar de sina egna specialflaskor, men jag skulle ta risken att använda flaskor med skruvlock) ända upp (om det är skum på ska detta få pösa över) och sedan sätts locket på. Detta ska jag pröva i år med fläderblomssaft för att slippa ha den i frysen.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #28 skrivet: 18 jun-12 kl 11:43 »
Går själv i konserveringstankar. Nu har jag läst i Weck (konserveringsexperten) att just saft är busenkelt att konservera (de rekommenderar inte ens sin egen konserveringsapparat). Osötat fruktsaft (eller sötad) kokas i 5 minuter, hälls kokhett på steriliserade flaskor (här rekommenderar de sina egna specialflaskor, men jag skulle ta risken att använda flaskor med skruvlock) ända upp (om det är skum på ska detta få pösa över) och sedan sätts locket på. Detta ska jag pröva i år med fläderblomssaft för att slippa ha den i frysen.

Lycka till, det finns en massa sporbildande bakterier som inte dör av kokningen och som kan växa utan tillgång på syre! För känsliga drycker som t ex fläder brukar jag autoklavera 15 minuter i 121 grader. Det fungerar ju bra och avdödar allt, men då kan man inte ha med något socker eftersom det karamelliserar vid den temperaturen.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #29 skrivet: 18 jun-12 kl 15:25 »
Lycka till, det finns en massa sporbildande bakterier som inte dör av kokningen och som kan växa utan tillgång på syre! För känsliga drycker som t ex fläder brukar jag autoklavera 15 minuter i 121 grader. Det fungerar ju bra och avdödar allt, men då kan man inte ha med något socker eftersom det karamelliserar vid den temperaturen.

Tack för ditt vänliga svar! Ska genast informera Weck om detta. Hur som helst har jag letat mycket på internet, då jag trots allt varit något misstänksam mot rådet, fastän det med tanke på ursprunget borde stämma. Hittade dock ingenting. Nu har jag i eftermiddag sorterat mina recept och i ett urklipp funnit rekommendationen att konservera grönsakssaft 20 - 25 minuter vid 90 grader. Och det är nog en bra lösning på problemet för dem som inte har möjlighet att autoklavera i 121 grader.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #30 skrivet: 18 jun-12 kl 21:07 »
Både grönsakssaft och flädersaft kan ju till skillnad mot frukt/bär saft ha högre pH-värde, så är det ännu större risk att man får problem med anaeroba bakterier t ex Clostridium

videvi

  • Inlägg: 438
  • Tillvaron blir så mycket bättre med choklad.
    • Västergötland
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #31 skrivet: 14 sep-12 kl 13:37 »
Jag häller upp saften varm i flaskor med skruvkork, som det varit tex chilisås i, eller pucko.
Samma typ av lock som på vanliga glasburkar.
Ställer i en gryta och värmer så det nästan kokar, har i dom i 20 min. Tar upp direkt och låter svalna.
Gör likadant med sylt och äppelmos. Håller sig jättebra i rumstemperatur.
Höns, kaniner, katter, hundar, ankor, hästar, får. Det är lustigt hur lätt och fort man samlar på sig.

Malines här igen

  • Gäst
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #32 skrivet: 14 sep-12 kl 14:19 »
Det går utmärkt att efterkonservera både saft, sylt och mat. Även i ickeklinisk miljö. Normal städning räcker, som ChristinaR säger.

Bakteriehysteri ställer till med mer skit än vad skiten gör. Men givetvis är det noga att burkar, råvaror, redskap, bänkar och annat är rent. Men man ska inte dränka allt i klorin och byta ut luften till renad syrgas heller.

besk

  • Inlägg: 475
  • Omplacerad Sudetskåning.
    • Skåne
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #33 skrivet: 14 sep-12 kl 14:24 »
Bensoesyra/bensoat är ett mycket vanligt och naturligt förekommande konserveringsmedel. Finns mängder i lingon bland annat. Att det inom
rimliga koncentrationer skulle vara skadligt tror jag inte en sekund på.

Däremot så kan ju för mycket ge bismak och sen så är det ju en onödig utgift om man är snittsig nog så man klarar sig utan. Men jag tvivlar kraftigt på
trådskaparens bevekelsegrunder för att byta ut det.

Ahlman

  • Inlägg: 120
    • Uppland
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #34 skrivet: 14 sep-12 kl 14:53 »
Burkar kan hålla ett år med den metoden. Förr slog man också en aning rödsprit i locket och tände på innan locket lades dit så blev det nästan syrefritt också.
Moderatiseringen har medfört att vi inte kan köpa riktig rödsprit längre utan bara denaturerade spritblandningar med 2-propanol och annat skit. Har man kontakt med tandläkare eller läkare som kan skriva ut en skvätt 96% etanol så är det ändå bättre än den hädangångna rödspriten.

Sylt med för mycket sugar är inte god och triggar kroppens insulinproduktion häftigt. Kan leda till helt onödig sockersjuka på äldre dagar. Var rädd om hälsan!

Malines här igen

  • Gäst
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #35 skrivet: 14 sep-12 kl 15:03 »
Det går utmärkt att efterkonservera bärmos, juice och annat utan tillsatt socker oxå om man är hälsofanatiker.

Att burkarna har ett års hållbarhet är inte sant. Så exakt kan man inte hävda ngt. Ibland håller det längre, ibland inte. Man får använda lukt och smaksinnet.

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #36 skrivet: 14 sep-12 kl 15:10 »
Man kan ha sina goda skäl att vilja undvika nåt, alldeles oavsett hur mycket vissa tvivlar. Sen kan det in i oändlighet diskuteras om nån överkänslighet beror på ämnet, bärsubstanser eller att ämnet i konstgjord form är separerat från alla övriga ämnen som förekommer i dess naturliga form. Eller om det är det frekventa användandet av ämnet som är av ondo? Det spelar kanske mindre roll?

Jag har aldrig använt natriumbensoat, men kan inte påstå att jag kokat särskillt mycket saft heller. Men mos och sylt har jag kokat en del. Utan konserveringsmedel. Förvarat i rumstemp i ett antal månader. Inget har möglat eller blivit dåligt, förutom en burk som glömdes bort några månader längst in i kylen sen den öppnats. Och, folk har antagligen saftat och syltat långt innan natriumbensoat på flaska eller pulver fans att köpa... Så varför använda sånt som inte behövs?

Mullebulle

  • Inlägg: 1
    • Västergötland
SV: Alternativ till Natriumbensoat
« Svar #37 skrivet: 10 aug-14 kl 09:24 »
Vet inte hur ni gör när sylt har lite mögel på sig. Jag kokar om det efter att ha avlägsnat allt synligt mögel. Det smakar som nygjort och jag har aldrig varit med om att jag blivit dålig av att äta det. Har aldrig använd natriumbensoat...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

427 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser