Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vilken ras passar mig?  (läst 1701 gånger)

Paladin

 • Inlägg: 7
  • Södermanland
Vilken ras passar mig?
« skrivet: 13 dec-15 kl 00:04 »
Hallå alla Alternativare! Eftersom jag inte studerar längre har jag börjat gå i tankarna på att skaffa hund igen, och jag tänkte höra mig för om ni har tips på raser. Just nu lutar det åt en Eurasier, men det kanske finns andra som funkar.

Kruxet är att jag har en del krav på hunden. Jag växlar mellan att jobba inne i stan flera veckor för att sedan bo ute på landet (campar väldigt mycket) i flera veckor och sen börjar det om. Det betyder förstås att hunden behöver kunna trivs både ute i skogen och vara köld-tålig, och ha en päls som gör att den kan ligga och sova utomhus med mig även på vintern (jag gillar inte tält). Men även stå ut med kontorsmiljö, även om det kanske betyder att det inte blir lika mycket motion (jag ser framför mig att jag under dom dagarna kan lägga max 2 timmar på att aktivera hunden, men kommer kunna ha den med mig på kontoret så den blir inte ensam under dagen). Så de flesta köld-tåliga polar-raser som Samojed och Husky går bort. Även raser med lockig eller kurvig päls eftersom det brukar fastna snö där. Helst inte heller en arbetande hund eftersom jag inte alltid kommer att kunna aktivera dem tillräckligt väl, och jakthundar känns inte så smart eftersom jag kommer befinna mig i skogen så pass mycket.

Den behöver vara stor nog för att inte bli räv- eller falkmat eller försvinna i blåbärsriset också!
Ett frö gror. Dess skal krossas, faller isär, vrids sönder av osynliga krafter. Insidan väller ut i myllan, blottat, sårbart, och förändras snart till oigenkännlighet.

Likaså skall människan växa - det gamla ska förvridas och falla isär, och det nya ska spricka igenom dess skal.. så frukta aldrig.

torbjorn

 • Inlägg: 12963
  • Medelpad
SV: Vilken ras passar mig?
« Svar #1 skrivet: 13 dec-15 kl 00:39 »
Som de svenska vintrarna är nuförtiden så behövs det inga särskilda polar-raser för att stå ut med dem, vilken hund som helst med någotsånär tjock päls bör klara sig bra. Möjligen kan man behöva se upp med raser som har mycket stora och tunnhåriga, stående öron. De kan få svårt att hålla värmen.

Min hund, blandras golden/bordercollie, med huvudsakligen golden-päls, skulle gärna stanna ute dygnet runt på vintern om hon fick. Enda gångerna hon har haft problem med kyla var ett par år då hon fick för sig att fälla hår på höstkanten och sen var hon helt utan underull i slutet av november då det var blött och nollgradigt väder. Då frös hon! Och det där med att fälla hår vid fel årstid får man vara beredd på att vilken hund som helst kan göra en eller ett par gånger i sin ungdom.

christelle

 • Inlägg: 7767
  • Blekinge
SV: Vilken ras passar mig?
« Svar #2 skrivet: 13 dec-15 kl 09:21 »
Om du ska ha med hunden överallt är det ju bra om den orkar hjälpa till att bära eller dra. Även på ett kontor kan en hund få arbeta åtminstone med hjärnan och/eller med att lämna/hämta/plocka upp etc
Din hund ska vara fysiskt inaktiv halva livet och sen extremt aktiv andra halvan - det är knepigt.
En blandras, kanske till och med flera raser så att påfallande rasegenskaper hålls nere/kan bemästras är kanske nåt att fundera på?
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

bo_i_dala

 • Inlägg: 1042
SV: Vilken ras passar mig?
« Svar #3 skrivet: 13 dec-15 kl 14:51 »
Hej!

Pudel!

Smarta, alltiallohund, klipps med fördel, inte utpräglat jaktintresse.

MVH/ bo

bokeliden

 • Inlägg: 216
  • Västergötland
SV: Vilken ras passar mig?
« Svar #4 skrivet: 13 dec-15 kl 15:58 »
Själv har jag en pudel/finsk lapphund. Kolla in finska lapphunden, de är ju avlade för att kunna vara ensamma med renarna på fjället o kan ligga lugnt, även om det är livat runtomkring. kloka, arbetsvilliga o trivs både ute o inne.
jag är inte konsekvent, gillar inte konsekvenser....


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

366 gäster, 3 användare (2 dolda)
Niklas Nyström

* Forum

* Om tidningen Åter- Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.!
/Inspiration

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser