Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Övrigt om höns / Registerkravet för sällskapshöns - vågar man vägra?
« Senaste inlägg av Davvve skrivet Idag kl. 10:57 »
Har förstått att det är många som låter bli att registrera sig som hönsägare om man bara har ett mycket litet antal höns.

Misstänker att det är relativt riskfritt så länge inte någon anmäler en.. straff för att inte vara registrerad anges till dagsböter eller fängelse.

Men är det någon som har erfarenhet av vad det innebär att vara registrerad eller tom. påkommen?


Förutom avgiften på knappt 100 kr per år riskerar man ju som registrerad få besök av djurskyddsinspektörer som tycker att man ska byta strö varje dag och ha hönsen instängda i små små burar och inte löst i trädgården.. - vilket verkar resultera i tusenlappar i böter.
Blir man påkommen lär man dömas till ett tiotal dagsböter på några tusenlappar(?)
2
Vatten och avlopp / SV:
« Senaste inlägg av fri skrivet Idag kl. 10:54 »
Om någon vill svara på det lyder primära frågan så här Vattenrening av regnvatten till dricksvatten
Hoppas gärna svar från den som kan det! jag är också intresserad av eventuella svaren som kommer och tack på förhand!

Fri, 1.Tankarna kan man ha inomhus och om man vill svarta sådana. 2. Frågan handlar om dricksvatten (och matlagning) per troligen en person dvs ca 10 liter om dagen dvs en IBC tank räcker för ca hela tre månader och det motsvarar totala minusgraders perioden och totalt 4 tankar om året även ett dass tak klarar av det.   

Ja om vi tänker oss att man likt TS vill ta tillvara regnet från ett dasstak till dricksvatten och bor på ett ställe med normal om nederbörd, hur stort tak räknar du @Vasa då med att behöva för dricksvatten?

Söder om Borås faller det väl 1000mm  ett normalår och i östra Småland kanske hälften.
Vid tillfällen när nederbördsmängden är liten kan man tänka att något av regnet dunstar, åtminstånde sommartid.
Vill man avskilja något av nederbörden för att bli av med löst skräp fodras större takytor men det vattnet kan förmodligen tillvaratas för andra ändamål som handtvätt och växthusvattning för den som så önskar.

Jag tror att stillastående regnvatten behöver stå både mörkt och svalt om man inte snart ska drabbas av att det växer alger i det, en jordkällare vore nog en lämplig sval miljö för förvaring av tankarna.
3
Övrigt om höns / SV: Fjäderätande höna
« Senaste inlägg av Efwa skrivet Idag kl. 10:08 »
Några påstår att fjäderätande är tecken på proteinbrist men hur sant det är vet jag inte.

Jag har två hönor som gärna äter fjädrar men då ligger de på marken, de plockar inte aktivt. De två hönorna är också konstant dåliga i magen. Jag har 20 höns och bara de två är dåliga, jämt.
De är kladdiga bak och vi ansar och tvättar för att slippa fly strike på sommaren.

Kanske vill de äta fjädrar för att hålla magen ok eller så är just de två de som inte kan få i sig tillräckligt med protein och det är samtidigt det som ger dålig mage. Vem vet?

4
Vatten och avlopp / SV: Vattenrening av regnvatten till dricksvatten
« Senaste inlägg av kretslopp skrivet Idag kl. 09:27 »
Det är ju inte så mycket av vattnet som används till konsumtion. Så om du kokar dricksvattnet och filtrerar det i en kolfilterkanna kan det kanske räcka. Dush, tvätt, disk och spolvatten har du ju inte samma krav på.
5
Ekonomi / SV: Köpkort.
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Idag kl. 08:40 »
oftast kräver grossisten att man har ett företag företrädesvis inom livs/restaurang. Har själv haft företagskort men prisnivån på sortimentet tangerade ofta lågprishandeln så vitsen var liten. Har du en Lidl butik i närheten så är vinsten oftast större att handla där. Grossistföretagen inom livs är på utdöende. Restauranger har idag företag som levererar direkt och de stora kedjorna har egna direktlager. Kanske därför som många släppt kravet  på att man skall ha företag utan accepterar olika sammanslutningar som kunder. Har även sett några f.d grossar som gått över till medlemshandel dvs du blir medlem oavsett och kan handla för ett grossistpris. Tror iofs inte att de kommer lägre än lågprishandeln då producenten kräver volymer för att sälja till rabatterade priser. Typiskt är t.ex att pizzerior o annan restaurangverksamhet handlar det mesta på en lågprisaffär istället för via en grossist. undantag är väl köttvaror som de oftast fixar via något nätverk. Många invandrarbutiker har också egna inköpskedjor med direktimport av det mesta. Så är det i t.ex Växjö där det finns en aktör som växt sig stor på den handeln.
6
Efter att merparten av fågelskiten, frön, pollen och vittring av takmaterialet spolats av under regnets början är det ju bara bråkdelar av sådant kvar. Jag skulle satsa på pås- eller patronfilter i nylon eftersom de finns billiga att köpa och även går lätt att bygga/rengöra utan att behöva kasseras. Kvarstår gör lite lösta föroreningar som är dyra att filtrera bort, och då dödar man det som kan växa till med klor eller syre. Vill man ha ett godare vatten som inte fräter på kopparledningar så kan man ju använda brunnskalk, antingen i tankarna eller som ett filter när vattnet pumpas vidare till kranen. Gör man så att man sätter kalkfiltret på röret till dricksvattenkranen så har man ju ett väldigt mjukt vatten till de andra grejerna där det är positivt med mjukt vatten (och lättare att rengöra tankarna). Och det är endast dricksvattnet som kan behöva mer rening, till allt annat är regnvattnet ok efter ovanstående behandling. Om inte något radioaktivt moln släpper sin last över taket...

I vattenreningsverken som tar ytvatten så brukar man fälla ut en del av föroreningarna med kemikalier, men det är överkurs. Innan man gör så eller köper dyrt filter så bör man som Torbjörn säger skicka in vattenprov, men ett partikelfilter på inkommande vatten är nödvändigt för att slippa rengöra tankarna ofta eller dosera onödiga mängder klor/syre.
7
Vatten och avlopp / SV: Vattenrening av regnvatten till dricksvatten
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 07:31 »
Innan man börjar planera för ett filter så bör man veta säkert vad det är för föroreningar som måste avlägsnas ur det vatten som ska filtreras. Att bygga filter på måfå utan att ha satt sig in i biologin och kemin i förväg, innebär troligen bara bortkastat arbete och resurser och en oanvändbar anläggning.

Så jag föreslår att börja med att samla upp regnvatten under några år och skicka in prover på analys regelbundet om du inte har eget labb. Utifrån analyssvaren kan man sedan ta ställning till vad för filtrering man ev behöver kosta på.

Förslaget om kalk/snäckskal som trådstartaren nämnde, bör kunna fungera för att höja pH-värdet om man av någon anledning tycker att regnvattnet är för surt eller om ett senare reningssteg kräver alkalisk miljö för att fungera.  Men surt nedfall är ju inget stort problem numera när det inte längre eldas så mycket kol eller högsvavlig olja (eller, för den delen i Västergötland, oljeskiffer).

Om man ska bygga sig ett filter av något slag så bör man också ha fått klart för sig i förväg vad det kommer att kräva för underhåll (t ex backspolning, byte av sandfyllning mm) för att fungera i längden.
8
Drycker / SV: Kokkaffe
« Senaste inlägg av eco-kalle skrivet Idag kl. 05:58 »
bismaken är i första vattnet prova drick de vattnet& jämnför  Och doftar inte bra ,men de dyrare filtren avger mindre , ja jag trodde med att de bara var de bruna , men ett märke vita gav en svag parfymdoft ,,  hett vatten är inte fel vi får i oss tillräkligt mindre bra saker ändå ,,
9
Skall man ha ett så rent vatten som möjligt med liten kostnad så är det nog som TS skrev att låta de första millimetrarna av regnet gå till bevattning, för att sedan låta det relativt rena vattnet gå genom ett filter (antingen sand, 5-10 µm nylonfilter eller kolfilter om man är extra orolig. Samla det i tankar i källaren, tillsätt gärna lite klor eller ozon.
10
Ekonomi / SV: Köpkort.
« Senaste inlägg av Carolus skrivet Idag kl. 00:55 »
Inköpsföreningar kan handla från grossister. Eller direkt från lokala matproducenter.

https://handbok.forenadeinkop.se

https://bottnafjorden.se/inkopsf/wp/om_foreningen/#om
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

152 gäster, 1 användare
alternaiv

* Forum

* Om tidningen ÅterKan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser