Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Att äta oskalad potatis!  (läst 13351 gånger)

Gröfre Slissing

  • Inlägg: 1635
    • -
Att äta oskalad potatis!
« skrivet: 15 nov-15 kl 12:24 »
Hej!
Är det skadligt att koka / steka och förtära i handeln förekommande potatis utan att skala ?
(Smak-invändningar" lämnar jag åsido!)
Jag veet att smaken förändras något, men den som ätit potatis i över 70 år utan att en enda gång ätit något "dålig" potatis klarar det säkert!
Försvinner ev. skadliga ämnen genom att man hastigt begjuter dem med hetvatten, och sedan skär dem i lämplig storlek till det de i matlagningen skall användas till? (om man inte kokar dem hela förstås!) Jo, jag tar förresten bort "busar", eller vad ni kallar dem!

Hälsningar
G S
« Senast ändrad: 15 nov-15 kl 12:34 av Gröfre Slissing »
"Klar låg himlen över viken; solen stekte hett.." ("Vackert väder") (Fröding)
"Tjock låg oljan över viken; ingen stekte fläsk..("Gulfkriget")(Henric Pllebsen)

Nikenik

  • Inlägg: 113
    • -
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #1 skrivet: 15 nov-15 kl 12:53 »
Jag äter alltid potatisen med skalet på. Har jag gjort sen tonåren och är nu över 30 och lever fortfarande. ;)

Om man köper lite dyrare chips, typ lantchips. Är dom ju friterade med skalen på. Tror inte livsmedelsverket hade godkänt dem för försäljning...

Så länge dom är rena ser jag ingen risk med det. Smaken blir ju godare och dom kokas ju. Väldigt få bakterier som överlever kokande vatten.

Kengus89

  • Inlägg: 107
    • Ångermanland
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #2 skrivet: 15 nov-15 kl 15:35 »
Har aldrig i hela mitt 26åriga liv skalat en potatis, både otvättade och tvättade. Jag tror du överlever.  ;)

Gröfre Slissing

  • Inlägg: 1635
    • -
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #3 skrivet: 15 nov-15 kl 16:16 »
Hej!
Tack, mina positiva vänner! Skall nämna era svar för min pessimistiske granne!
Ja, egentligen skulle man väl inte nämna det, men jag minns vad han sade på sin 40-årsdag ; tittande fjärrskådande ut genom fönstret: "Om en ska leeeve näste år !"
Fyllde 77 i mars! Men han kanske tror att han nått hyfsad ålder tack vare sina "skaLede potäätar!"

(tjockt L skall det vara; är ju i Oskarshamnstrakten i Småland)

Hälsning!
G S
"Klar låg himlen över viken; solen stekte hett.." ("Vackert väder") (Fröding)
"Tjock låg oljan över viken; ingen stekte fläsk..("Gulfkriget")(Henric Pllebsen)

alternaiv

  • Inlägg: 9334
    • Småland
    • Tvåleriet
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #4 skrivet: 15 nov-15 kl 17:17 »
Jag är 65 och har under mitt vuxna liv aldrig skalat potatis.
Den mesta näringen sitter i skalet och precis under skalet så att skala är dumt.
Vill man inte äta skalet så är det bättre att skala efter att den är kokt för då försvinner inget av själva potatisen.

Det är vad jag alltid har fått höra, om det stämmer eller inte vet jag inte.
Tvättvålsmakare och importör av indiska tvättnötter.
www.tvaleriet.se

aralia

  • Inlägg: 52
    • Södermanland
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #5 skrivet: 15 nov-15 kl 17:48 »
Potatis skall kokas med skal, nyttiga vitaminer finns precis i och under skalet och försvinner om du skalar. Däremot potatis med gröna fläckar har utsatts för ljus och de har en besk smak.
Här info
http://svenskpotatis.se/om-potatis/naringsvarde/

Potatis är inte bara en av världens mest populära råvaror, utan också en av de nyttigaste. Potatis innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du också i dig en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter. Dessutom är den mättande.

Forskningsrön visar att potatis kan göra oss mindre stressade. Den innehåller ämnen som stimulerar hjärnsubstansen serotinin som gör oss nöjda och lugna. Vill du sova gott kan du alltså äta en bakad potatis innan du går och lägger dig.

Näringsvärde per 100 gram potatis:

cirka 80 g vatten
 17,6 g kolhydrater
 2,1 g protein
 0,1 g fett
 7 mg kalcium
 0,6 mg järn
 53 mg fosfor
 76 kcal energi

Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-Vitamin.

alternaiv

  • Inlägg: 9334
    • Småland
    • Tvåleriet
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #6 skrivet: 15 nov-15 kl 19:42 »
Potatis skall kokas med skal, nyttiga vitaminer finns precis i och under skalet och försvinner om du skalar. Däremot potatis med gröna fläckar har utsatts för ljus och de har en besk smak.
Här info
http://svenskpotatis.se/om-potatis/naringsvarde/

Potatis är inte bara en av världens mest populära råvaror, utan också en av de nyttigaste. Potatis innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du också i dig en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter. Dessutom är den mättande.

Forskningsrön visar att potatis kan göra oss mindre stressade. Den innehåller ämnen som stimulerar hjärnsubstansen serotinin som gör oss nöjda och lugna. Vill du sova gott kan du alltså äta en bakad potatis innan du går och lägger dig.

Näringsvärde per 100 gram potatis:

cirka 80 g vatten
 17,6 g kolhydrater
 2,1 g protein
 0,1 g fett
 7 mg kalcium
 0,6 mg järn
 53 mg fosfor
 76 kcal energi

Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-Vitamin.

 :)
Tvättvålsmakare och importör av indiska tvättnötter.
www.tvaleriet.se

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #7 skrivet: 15 nov-15 kl 19:54 »
I och under skalet finns också solaninet! Men det är ju inte kroniskt giftigt, bara akut vad jag vet. Det finns ju annars många recept på friterade potatisskal som chips

Gröfre Slissing

  • Inlägg: 1635
    • -
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #8 skrivet: 15 nov-15 kl 19:55 »
Hej!
Allt låter bra1 Att det är mycken näring i skalen känner jag till och det blir ofta kokt potatis av det skälet.Förresten har jag "tjuvtränat" trots grannpessimisten och äter dem då och då med skalen på!
Uttrycket "att ha satt sin sista potatis" försvinner här nu, och bytes emot "att ha skalat sin sista potatis" ; detta utan samma ödesdigra mening / tolkning som det förra!
Tack, mina vänner!
Hälsningar!
G S
"Klar låg himlen över viken; solen stekte hett.." ("Vackert väder") (Fröding)
"Tjock låg oljan över viken; ingen stekte fläsk..("Gulfkriget")(Henric Pllebsen)

Gilbert

  • Gäst
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #9 skrivet: 15 nov-15 kl 21:45 »
I och under skalet finns också solaninet! Men det är ju inte kroniskt giftigt, bara akut vad jag vet. Det finns ju annars många recept på friterade potatisskal som chips

Är skalet grönt har du solanin i hela potatisen, inte bara det gröna.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #10 skrivet: 15 nov-15 kl 23:36 »
Men snälla, om du vill äta potatisen med skal, så är det väl din sak?  Låt grannen skala sina!

  Om skalet ska ätas, bör man skrubba potatisen före tillagning, men det kanske redan har diskuterats med grannen?  Häns fundering om överlevnad till nästa år, var det en depression, eller hade det med just potatisen att göra?

  Jag har hört att solaninet kan skada njurarna.  Gott är det definitivt inte!  :P  Värst är det om potatisen är "lagringsskadad", då  blir hela knölen blekt grön, och smakar otäckt hel och hållen.  "Odlingsskadad" potatis har gröna fläckar, och dem kan man bara skära bort.

  Jord och smuts tränger in i en skuren potatis, om du skär itu dem bör du skrubba noga före kokning!

En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #11 skrivet: 16 nov-15 kl 04:27 »
Är skalet grönt har du solanin i hela potatisen, inte bara det gröna.

"Distribution studies revealed that the potato peels, representing about one seventh of the whole tuber weight, contained solanine and solanidine, respectively, at concentrations 2.5 and 6.2 times higher than the remaining tuber tissue, or approximately 30% of the total glycoalkaloid amount." PMID: 13788652

"The content of chlorophyll and of solanine developed independently. Both increased in the peelings, but not in the tubers, with time of exposure to light"
Gull DD and FM Isenberg. 1960. Chlorophyll and solanine content and distribution in four varieties of potato tubers. J Am Soc Horticultural Sci 75:545-556.


Rubensgården

  • Gäst
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #12 skrivet: 16 nov-15 kl 06:50 »
Det är rätt komiskt hur mycket okunskap och mänsklig dumhet som hänger på det här forumet. Någon säger att det är ok för att man gjort det hela livet. Sen skriver någon att odlingsgrön potatis bara är giftig i det gröna. Sen klipper någon in en text på engelska som är tagen så ur sitt sammanhang att den förlorar sin relevans.
/Jan

Gilbert

  • Gäst
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #13 skrivet: 16 nov-15 kl 08:57 »
Här är lite info från en myndighet.

Sådant kan man faktiskt slå upp själv och läsa i stället för att få hysteriska svar här. Personligen har jag låg tillit till en del information på forumet.

http://www.evira.fi/portal/se/livsmedel/information+om+livsmedel+/livsmedelsfaror/naturliga+toxiner+i+livsmedel/fragor+och+svar+/

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #14 skrivet: 16 nov-15 kl 10:01 »
Här är lite info från en myndighet.

Sådant kan man faktiskt slå upp själv och läsa i stället för att få hysteriska svar här. Personligen har jag låg tillit till en del information på forumet.

http://www.evira.fi/portal/se/livsmedel/information+om+livsmedel+/livsmedelsfaror/naturliga+toxiner+i+livsmedel/fragor+och+svar+/

Det är inte en svensk myndighet du hänvisar till, en bit ner på länken anges hur stenmurklor ska anrättas och Livsmedelsverket i Sverige har annan åsikt avseende murklorna så åsikter och rekommendationer går isär  ;)
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/svamp/stenmurklan-giftig-aven-om-du-kokar-den/?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=murklor&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=90.227.255.30&_t_hit.id=Livs_Common_Model_PageTypes_ArticlePage/_a59816df-7684-4f7a-9430-a316a415a725_sv&_t_hit.pos=1

Avseende trådens fråga så skalar jag köpepotatis om de odlats konventionellt medan egenodlade och ekologiska köpepotatis aldrig skalas - jättegott med oskalade små potäter i ugnen när skalen bubblat upp och fått färg  :D
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Rubensgården

  • Gäst
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #15 skrivet: 16 nov-15 kl 10:38 »
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/glykoalkaloider/

Från svensk myndighet. Tolka själva. Förstår inte att man frågar på ett forum när det tar en minut att hitta informationen från Livsmedelsverket. Det jag lärt mig om potatis är att odlingsgrön alltid ska kasseras och att lagringsgrön kan ätas om man skär bort det gröna. Det läste jag på samma verks sida 2012.

Gilbert

  • Gäst
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #16 skrivet: 16 nov-15 kl 14:58 »
Om man nu skulle skala sin dyrbara potatis så kan jag meddela att jag provsatte några potatisskalar med vita prickar på som blev potatisplantor.

Det kan man ju experimentera med i vår i växthus.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #17 skrivet: 16 nov-15 kl 18:14 »
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/glykoalkaloider/

Intressant och troligen bra info på den sidan.

Citera
Från svensk myndighet. Tolka själva. Förstår inte att man frågar på ett forum när det tar en minut att hitta informationen från Livsmedelsverket. Det jag lärt mig om potatis är att odlingsgrön alltid ska kasseras och att lagringsgrön kan ätas om man skär bort det gröna. Det läste jag på samma verks sida 2012.


Lagringsgrön brukar ha fått diffust ljus runt om hela knölen, så jag undrar hur det funkar att skära bort det gröna. Lagringsgrön brukar smaka illa enligt min erfarenhet, kanske värre än odlingsgrön, även om den odlingsgröna kan vara mer intensivt bitter. Det odlingsgröna är också lättare att se, då det blir tydligare kraftigt gröna fläckar. Dock alltid svårare att se på röda potäter.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #18 skrivet: 16 nov-15 kl 18:23 »
Obs att mekaniska skador kan ge förhöjd glykoalkaloidhalt. Enligt hörsägen, troligen baserad på något slags (för mig okänd) forskningskälla, är detta en framträdande, kanske dominerande, källa till glykoalkaloider i yrkesodlad och öht maskinellt odlad potatis. Det handlar om skador vid sättning, skörd och troligen även rensning och sortering. Min egen erfarenhet är att nästan all potatis som finns att köpa i handeln är störande på min mage, vilket jag tror har med glykoalkaloider att göra. Jag tror detta till stor del handlar om mekaniska skador, samt kanske även sortval.

Jag rekommenderar därför Slissing att odla sin potatis själv.

Min erfarenhet är även att vid varsam hantering och lyckad odling kan potatisen få relativt mjuka skal även efter skörd på hösten, alltså lite åt färskpotatishållet. Sådan potatis går bra att använda med skal även som klyftpotatis, i gratänger etc. Hårdare, tjockare och/eller pappersartat skal tror jag är en stressreaktion, sammanhängande med stress vid skörd eller annat.
« Senast ändrad: 16 nov-15 kl 18:40 av Anders S »

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Att äta oskalad potatis!
« Svar #19 skrivet: 16 nov-15 kl 18:34 »
Fler reflektioner kring Livsmedelsverkets text:

Citera
Glykoalkaloider är beska och giftiga ämnen som är en naturlig beståndsdel i potatis. De skulle kunna kallas potatisens naturliga bekämpningsmedel mot skadedjur.
Resistensförädlad potatis kan kännas stressande för min mage på samma sätt som potatis där stress som kan ge förhöjd glykoalkaloidhalt kan befaras. Typexempel Grata. Har man uppnått ökad resistens genom att höja halten av glykoalaloider eller med detta som sidoeffekt? Jag är något skeptisk till resistensförädling, även om jag tror det finns olika sätt att höja resistensen med förädling.

Citera
Är ekologisk potatis bättre?
Nej, både ekologiskt och konventionellt odlad potatis bildar glykoalkaloider. En sammanvägning av flera studier tyder på att det inte finns någon skillnad i glykoalkaloidhalt mellan konventionellt och ekologiskt producerad potatis.
Detta stämmer med min subjektiva erfarenhet av i handeln inköpt potatis. Den ekologiska är inte bättre. Den ligger sällan särskilt bra i magen.

Citera
Sorterna Ulster Chieftain, Magnum Bonum och Sava innehåller högre halter av glykoalkaloider än andra sorter och ofta över 200 mg/kg. De två först nämnda säljs inte längre i Sverige.
Sava är nog den potatissort jag tycker sämst om, sammanhängande med smak (besk, kväljande) och känsla efter att ha ätit den (ligger inte bra i magen). Det styrker min tanke om att jag kan känna av förhöjd glykoalkaloidhalt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

821 gäster, 3 användare
Freddy Rindehed, von tratt, simon.arvestrand

* Forum

* Om tidningen Åter



- Verkar vara en mycket användbar tidning!
/Marcus

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser