Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Ingela Liljestrand skrivet 12 apr-23 kl 11:06
-
Gjort mjölksyrade morötter med saltlake, men det händer ingenting. Lät de stå ett par dgr i rumstemp och flyttade dem sedan till svalt o mörkt. Lyft på locket, men ingen aktivitet. Vad kan jag ha gjort fel? Har nu satt ut dem i rumstemperatur igen och hoppas att något händer.
-
Hur luktar det, smakar det något speciellt?
När jag syrar så sätter jag inte burken svalt förrän det ska ätas av det.
En del syrningar är diskretare än en ytterst proffsig brittisk buttler.
-
Det brukar ta en knapp vecka i rumstemperatur innan det är färdigt. Två dagar låter väldigt kort. Om man vill vara säker på att få igång det går det bra att använda mjölksyrabakterier i kapselform.
-
Jag brukar ha mina morötter med ingefära i rumstemperatur ca 2 veckor innan jag ställer dem i kylskåp. Det blir alltid bra. Om jag har en slatt vätska från annat syra händer det att jag slänger i det. Har du kollat noga att du hade rätt saltmängd till mängden morötter?
-
Gjort mjölksyrade morötter med saltlake, men det händer ingenting. Lät de stå ett par dgr i rumstemp och flyttade dem sedan till svalt o mörkt. Lyft på locket, men ingen aktivitet. Vad kan jag ha gjort fel? Har nu satt ut dem i rumstemperatur igen och hoppas att något händer.
Viktigt att ha salt utan Jod!
Kan det vara det som är felet?
-
Tack för goda råd. Ja jag använde salt utan jod. Har nu tillsatt mjölksyrebakterier från kapslar. Låtit de stå i rumstemperatur med handduk över. Inga bubblande aktiviteter, men en svag syrlig doft. Jag känner hopp.