Det skadar inte att skölja flaskor och burkar med atamon, men att tvätta dem väl och sedan värma dem i ugnen på drygt 100o precis innan man fyller på den varma saften funkar också. Om man sätter på locken direkt blir det ett naturligt undertryck, som skyddar saften.
Om du gör som ovan, och har i tillräckligt mycket socker, så ska saften hålla nästan hur länge som helst, särskilt om den står mörkt och svalt.
Vill man använda mindre socker så måste man använda konserveringsmedel, eller frysa saften. Om jag minns rätt kan atamon ge en obehaglig bismak om man överdoserar, eller om man värmer den för mycket. Mitt minne säger mig att den ska tillsättas till avsvalnad saft. Det bör dock stå på flaskan.
Själv använder jag aldrig konserveringsmedel, och jag kan inte påminna mig att saft eller sylt varken jäst eller möglat under lagring, däremot om man inte använder upp den tillräckligt snabbt när man väl öppnat den.
Jag tror att du antingen inte haft tillräckligt rena flaskor och redskap, eller att du använt för lite socker. Sen är valet av metod upp till dig.