Mina squash börjar växa, men samtidigt som de växer från ena änden blir de gula och börjar ruttna i andra änden. De hinner inte bli mer än 5 cm förrän de blir förstörda. Vet någon vad felet är och hur jag kan åtgärda det?
Gul squash är enligt min erfarenhet oerhört mycket känsligare än grön. Om fruktämnena ligger mot t.ex. fuktig lera/jord, så kan de börja ruttna, trots att grannplantor med grön squash får fina frukter.
Dessutom brukar nästan alltid de första frukterna efter den inledande blommningen på gul squash ruttna bort på det sätt du beskriver, hur man än gör. Och är det en regnig period, så får man färre frukter som växer till sig utan att ruttna.
Avvakta lite, blommor "högre upp" på plantan har större chans att bli fina frukter. Eventuellt så kan du lägga halm under, så att frukterna hålls lite torrare.
Jag har nästan helt slutat att odla gul squash, just därför att de är så känsliga för att börja ruttna, jämfört med grön squash. Även lite större frukter kan vid olämplig väderlek, börja ruttna, trots att den gröna squashen intill är jättefin.