Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bröd utan jäst?  (läst 4134 gånger)

my

  • Gäst
Bröd utan jäst?
« skrivet: 08 sep-04 kl 18:41 »
Hallå!

Någon som har nåt gott recept på bröd (gärna nåt man kan ha till att rosta, fralla e.d.) utan jäst? Får gärna vara med dinkel i också.

Veikals

  • Gäst
Re:Bröd utan jäst?
« Svar #1 skrivet: 28 okt-04 kl 12:27 »
Hej

ca 2limpor
Blanda jäsmedel, surdeg eller dylikt med en liter vatten och ca 5dl vetemjöl/dinkel/eller mix. Du kommer sannolikt ej märka någon skillnad. Det har inte jag gjort i allfall. Dinkel kan bli något gråare bröd av.

Låt stå tills du har en bubblande jäsning på gång. Lämpligtvis över natten.
Blanda sedan i mer mjöl, salt och ev kryddor.
Arbeta i en rejäl bunke med en rejäl slev, sätt dig på golvet och håll fast bunken med benen, håll sleven med båda händer och arbeta mot dig. Så blir man stark. Arbeta i mjöl tills du har en seg deg med mycket glutentrådar. Den bör inte vara så fast att den släpper från kanterna mer än just när du tömmer i mjöl.

Nu kan du tömma upp i brödformar direkt men det bästa är att låta degen jäsa några timmar för att sedan arbeta bort bubblorna igen och sen tömma upp.
Degen är bra om du behöver dra ut den med sleven och tillräckligt arbetad med när det verkligen känns som man skär av den med degskrapan. Töm upp i smorda brödformar till halva höjden. Strö på lite mjöl och lägg på en duk, bröden blir snyggare och duken fastnar inte.
 
Hur länge det nu skall jäsa är den stora frågan. Det är sällan man jäser för länge, om degen när man petar på den är så uppjäst att den direkt sjunker ihop är den jäst för länge, knåda om och jäs på nytt. Degen bör jäsa mer om inbuktningen som blir när du petar löst själv buktar ut igen. Nånstans däremellan är optimalt. Om bröden spricker i ugnen var jäsningen för kort, om de snarare sjunker än höjer sig var det för länge.
I vilket fall bör högsta punkten på brödet var över kanten på formen innan de ska in i ugnen.

Ställ in i ugnen , gärna på maxvärme. Sänk till 225grader, sätt i en köttermometer efter en halvtimme.
Ta ut dem när kärntemperaturen är 98grader.
Töm ut dem ur formarna direkt och låt dem vila på galler under duk.

Har du inte bakformar finns två alternativ.

Jäs en fastare deg , som gärna börjat släppa från kanterna, i bunken rejält. Sätt på ugnen med en bakplåt i på maxvärme och låt den stå ett tag så att den verkligen är varm. Ta fram ett /två exempelvis skärbräden. Strö på rikligt med kruskakli. Ta fram en bytta vatten och blöt händerna ordentligt. Nu kan du forma limpor av den jästa degen utan att den fastnar på händerna, blöt igen när du fastnar. Lägg lipan/limporna på skärbrädet och skjutsa in dem på plåten i bästa pizzabagarstil. Detta är svårt men om man lyckas och dessutom väljer att bara skrapa rent degbyttan och sleven och sen låta degen torka in till nästa bak så har man minimerat den tråkiga diskningen till noll!

Alt två. Låt en ganska fast deg jäsa på smörad plåt och ställ in i varm ugn.
I båda fallen är det svårt att få någon bra höjd på bröden.

Ok
Lycka till
/Janne Wester


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

465 gäster, 4 användare (1 dolda)
Hantverkaren, Okulärbesiktning av Byrålåda, Bokesliden

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser