Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lämpligt antal lådor till avläggare?  (läst 248 gånger)

Torkel

  • Inlägg: 193
    • Uppland
Lämpligt antal lådor till avläggare?
« skrivet: 12 jun-21 kl 18:43 »
Håller på och gör avläggare till på 3/4 Langstroth. Körde iväg lådor från yngelrummen, för ett par veckor sedan och ställde en km bort. Satte dagen därpå i kläckfärdiga viseceller i samtliga (även i de kvarvarande lådorna på ursprungsplatsen). Funderar nu på hur länge jag bör behålla avläggarna på varsin enda låda 3/4? Tycker att det rör sig en del i kuporna, så funderar på att dubblera yngelrummen redan nu.

Men sen? Ska de få en tredje 3/4-låda under sommaren, varefter nedbantning till två inför hösten? Eller ska de ha två lådor både i sommar och höst?

Och går det förresten/är det smart att invintra på en enda låda 3/4 Langstroth till hösten?

 

Små

  • Inlägg: 827
    • Skåne
SV: Lämpligt antal lådor till avläggare?
« Svar #1 skrivet: 13 jun-21 kl 17:24 »
Dina första två frågor finns inget exakt svar på, det beror på. Tex har det stor betydelse hur mycket yngel det finns på dina yngelramar i avläggarna.

Den tredje frågan däremot är lätt. Det går att invintra på en låda 3/4 Langstroth, men det är som du säger inte smart. Hur bra man än gör det så är risken stor, det finns inga marginaler. Eftersom den är så stor till ytan i förhållande till höjden, så kan det tex bli ett delat yngelklot om det kommer en köldknäpp.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

178 gäster, 1 användare
DennisCA

* Forum

* Om tidningen Åter- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser