Är du intresserad av att dela med dig av dem? Såg att den boken var slut på förlaget.
På biblioteket däremot, är den inte så värst slut.
Tinktur:
Du behöver
60g (kinesisk) sockblomma
ljus tequila
mortel och mortelstöt
glasburk
mörk glasflaska
GÖR SÅHÄR:
Krossa lite torkad sockblomma till pulver, lägg det i en glasburk och häll över tequila så att det täcker.
Låt burken stå på varmt och mörkt ställe i två veckor. Sila vätskan och häll den i en mörk glasflaska. Ta sju droppar av medlet i varmt vatten och drick som stärkande medel tre gånger om dagen före måltid. Liksom med alla örter är det bäst att göra ett uppehåll på någon vecka efter de första två månaderna.
Sockblommevin:
Du behöver:
70g (kinesisk) sockblomma
40g dong quai eller sågpalmetto
40g yohimbe
40g damiana
40g ginseng, pulvriserad
30g lakritsrot, strimlad
3,5l vatten
1,4kg honung
1tsk (5ml) vinjäst
glasdamejeanne (5liters) med kork och jäsrör
vinflaskor och korkar
GÖR SÅHÄR:
Lägg sockblomma, dong quai (eller sågpalmetto), yohimbe, damiana, ginseng och lakritsrot i en stor kastrull tillsammans med vattnet. Lägg på lock, koka upp och sjud sakta i 15min. Låt svalna i 10min. Tillsätt honungen och rör om tills den lösts upp. Låt svalna till rumstemperatur, cirka 18-24 grader, och tillsätt vinjästen. Täck över kastrullen med en duk och låt jäsa i några dagar. Tappa sedan över brygden med hävert till en glasdamejeanne och sätt på kork och jäsrör. När brygden har slutat skumma är jäsningen klar. Sila och filtrera vinet och tappa det på flaskor som är väl diskade och har steriliserats i kokande vatten i 5min. Sätt på kork. Vinet bör hålla sig i ungefär ett år, men ju förr det dricks desto bättre. Ta ett halvt glas tre gånger dagligen som stärkande medel. En passionerad kväll kan du unna dig en större mängd, men ta dig i akt, detta är en kraftfull brygd.