Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Torrjäst  (läst 3853 gånger)

Skogsbönan

  • Inlägg: 292
    • Västmanland
Torrjäst
« skrivet: 16 sep-17 kl 13:24 »
Alltid bra att ha hemma om baklusten faller på oväntat - eller hur! MEN nu funderade jag över innehållet. Är det kemiska tillsatser i eller hur får man jästen att hålla? Är den "död" i torrt tillstånd och aktiveras endast vid kontakt/användning? Hur framställer man det?Är det konserveringsmedel i? Någon som vet och kan ämnet!??

torpjens

  • Inlägg: 2372
  • Vi lever på naturens villkor
    • Södermanland
SV: Torrjäst
« Svar #1 skrivet: 16 sep-17 kl 13:44 »
Vill inte påstå att jag "vet och kan ämnet" men det är enligt innehållsförteckningen på jästbolagets torrjästpaket vanlig jäst och emulgeringsmedel (vegetabilisk E491 http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27879 ) som torkat så att svamparna gått i dvala. Bör inte vara några problem för den som vill undvika konstiga tillsatser.



Här är en gammal tråd om jäst som kanske passar in i din frågeställning lite allmänt. http://www.alternativ.nu/index.php?topic=145667.0
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

Skogsbönan

  • Inlägg: 292
    • Västmanland
SV: Torrjäst
« Svar #2 skrivet: 16 sep-17 kl 14:03 »
TACK!! Ska kika runt o kolla närmare.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Torrjäst
« Svar #3 skrivet: 16 sep-17 kl 14:37 »
Den är frystorkad, det är generellt sett ett bra sätt att spara både bakterier och svampar

Skogsbönan

  • Inlägg: 292
    • Västmanland
SV: Torrjäst
« Svar #4 skrivet: 16 sep-17 kl 14:57 »
Frystorkad - Ahaa! Skulle vara intressant att veta hur det går till närmare men det går väl att googla...... - Tack

lichiplommon

  • Inlägg: 542
    • Hälsingland
SV: Torrjäst
« Svar #5 skrivet: 16 sep-17 kl 17:03 »
Frystorkad - Ahaa! Skulle vara intressant att veta hur det går till närmare men det går väl att googla...... - Tack
Kyla plus undertryck gör att vatnet dunsta bort även om det är fryst. Pulver kaffe görs på samma sätt.

Mauma

  • Inlägg: 3
    • Småland
SV: Torrjäst
« Svar #6 skrivet: 18 jun-18 kl 12:09 »
Torra jästar har längre hållbarhetstid och är därför mer praktiska än färsk jäst. Torrjäst är inte mycket värre än färska jäst, ingredienser är ofarliga. Ändå föredrar jag att använda färsk jäst.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

410 gäster, 1 användare
von tratt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser