Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Matglada Tänkaren skrivet 10 dec-19 kl 00:21
-
Jag gör urgod majonäs av rapsolja. Men den enda "smaklösa" jag har hittat på affärn är inte ekologisk. Kan någon tipsa mig om en ekologisk, helst svensk, rapsolja som är så nära smaklös som möjligt? De jag provat har för mycket egen smak. Eller andra oljor? Den ska ju inte upphettas.
-
Både Hemköp och Willys har en sort som kanske duger:
https://www.willys.se/produkt/Rapsolja-Varmpressad-Ekologisk-101231738_ST (https://www.willys.se/produkt/Rapsolja-Varmpressad-Ekologisk-101231738_ST)
-
intressant fråga. Jag trodde inte smaklös rapsolja fanns. Jag känner direkt om det är rapsolja i en produkt över en viss procent. mina smaklökar upplever att det mesta som innehåller rapsolja smakar härsket varför jag undviker sådana produkter. Innebär att fått byta från ett favoritmärke till annat just pga smaken.
-
Det lär vara stor skillnad på smaken mellan olika sorters raps. De mest produktiva sorterna har tydligen en rätt otrevlig bismak, så de duger inte för livsmedelsändamål utan bara om man odlar raps för tekniska ändamål (för att göra RME, sågkedjeolja mm av rapsoljan).
Jag har provsmakat rapsbaserad sågkedjeolja en gång, just den var inte värre än vad livsmedels-rapsolja brukar vara.
Skulle också kunna tänka mig att det är stor spridning på smaken mellan olika partier även av rapsolja som säljs under samma märke. Den härskna smaken kommer ju fram när s k fria fettsyror börjar brytas ned, så det är troligt att all rapsolja smakar mer härsket ju längre tid som har gått sedan skörden och pressningen. Alltså större chans att man får tag i smaklös rapsolja på hösten, än när det har gått nästan ett år sedan senaste skörd.
-
Konstigt: jag är inte alls bekant med konstiga bismaker på rapsolja. Rapsolja är ganska nyttig jämförd med mycket annat: lagom mycket Omega 3. Här använder vi både kallpressad och raffinerad rapsolja, främst i salladsdressingar. När jag önskar att någon annan ingrediens, t.ex. citron eller mandarin, skall dominera min salladsdressing, väljer jag den raffinerade oljan.
-
Konstigt: jag är inte alls bekant med konstiga bismaker på rapsolja. Rapsolja är ganska nyttig jämförd med mycket annat: lagom mycket Omega 3. Här använder vi både kallpressad och raffinerad rapsolja, främst i salladsdressingar. När jag önskar att någon annan ingrediens, t.ex. citron eller mandarin, skall dominera min salladsdressing, väljer jag den raffinerade oljan.
Egentligen inget konstigt alls med det, vi har olika upplevelser av smaker.
Och en del reagerar betydligt mer på den ena eller andra smaken.
-
Jag brukar köpa kloka ekologisk rapsolja på Coop om jag ska göra aioli eller annan sås. Det är den som jag hittat som är mest smaklös(!).
-
Tack för svar, ska köpa coops och smaka av. Måste komma bort från den där o-ekologiska den kan bara inte vara nyttig. Hittar jag en Svensk olja är det toppen!
Trevlig helg på er!
:)
-
Kloka fr Coop är tillverkad i Sverige.
https://www.coop.se/handla/varor/smaksattare/olja-vinager/olja/svensk-rapsolja-7350033556023
Ser att de finns hos fler åf + går att beställa på nätet.
-
Förstår verkligen frågan och har tänkt i samma banor. Vi använder kolossalt mycket rapsolja till matlagning i Sverige men vad jag förstått är den hårt besprutad. Dvs den varmpressade oljan med neutral smak. På senare år har kallpressad ekologisk olja av finare kvalitet dykt upp på marknaden men den har ju som bekant en särpräglad smak som man kanske inte alltid vill ha. Den är dessutom relativt dyr jämfört med den konventionella. Vad jag finner märkligt är att det inte dykt upp några budgetversioner av varmpressad ekologisk smakneutral rapsolja till matlagning. Den jag lyckats hitta är den som nämns i tråden från Willys/Hemköp. Dock är den dels inte svensk, dels också relativt dyr, nästan 40 kr för en liter, jämfört med 15-20 för konventionell. Den olja från coop som nämns i tråden är ännu dyrare. Undrar verkligen, varför finns inte varmpressad svensk ekologisk rapsolja till ett rimligt pris?
-
Varför måste du tvunget använda rapsolja i din majonäs. Har du provat safflorolja = tistelolja.
-
Jag visste inte ens att rapsolja hade en smak...
-
De flesta kallpressade = oraffinerade matoljor har smak/lukt. Denna försämras vid lagring. Sesamolja och vallmoolja är exempel på oljor som har bra smakhållbarhet. Linfröolja och fiskolja har dålig smakhållbarhet.
-
(:) Blev en saltdiskussion, flyttade den hit: https://www.alternativ.nu/index.php?topic=197966.0 (https://www.alternativ.nu/index.php?topic=197966.0) /Torpjens
PS: Att flytta runt och slå isär och göra fel och slå ihop. ??? Ursäkta, det blev lite fel på något där. Hoppas ni kan fortsätta saltdiskussionen i den tråden trots att jag tappade bort något inlägg.