Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mjölkning  (läst 1493 gånger)

Blommefåret

  • Gäst
Mjölkning
« skrivet: 02 mar-19 kl 09:29 »
Hur ser det ut där ni mjölkar?
Hur har ni kon och vilken utrustning använder ni?


vasterbys

  • Inlägg: 65
    • Gotland
SV: Mjölkning
« Svar #1 skrivet: 02 mar-19 kl 09:46 »
 Det finns regler att förhålla sig så variationer är minimala. Ur vilket perspektiv är frågan ställd?

Blommefåret

  • Gäst
SV: Mjölkning
« Svar #2 skrivet: 02 mar-19 kl 11:30 »
Det finns regler att förhålla sig så variationer är minimala. Ur vilket perspektiv är frågan ställd?

Hur ser platsen ut? Vilken inredning har ni? Vart/hur förvarar ni utrustningen? Vet bara hur det fungerar i stora mjölkproduktioner men inte hur det är på hushållsnivå. Hur gör man smidigast. Tänkte om någon ville dela med sig av hur denne gör och har det.

vasterbys

  • Inlägg: 65
    • Gotland
SV: Mjölkning
« Svar #3 skrivet: 02 mar-19 kl 16:12 »
Det är svårt. Du får tex inte bara ha en ko pga djurhållningsregler. Det är dessutom väldigt dyrt att förhålla sig till de regler jordbruksverket har som ram. Det krävs erforderligt skydd och minst 5 kvm per ko. Minsta boxuttrymme är 20 kvm. Även om man fortfarande får ha kor i befintlig anläggning med djurbås så är kravet numera vid bybyggnation eller öndrad inriktning att det måste det finnas möjlighet till att djuren skall kunna röra sig fritt. Sedan tillgång till hage för bete, kalvgömma, ett utrymme för ifall kon blir sjuk. Alla utgifter är ju baserat på en kumulativ formel där baskostnaden är störst men blir billigare ju fler kor du har. Ta tex klövverkning så är ju det en kostnad på 3000 kr för framkörning och utrustning per dygn medan själva avverkningen per ko är drygt 300 kr per halvår. Rekommenderar att gå in sjv.se och läsa om vilka krav som ställs. Vill inte låta allt för negativ men fåtal kor för självhushållning är en mycket dålig idé mkt pga alla omkostnader. 

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3924
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Mjölkning
« Svar #4 skrivet: 03 mar-19 kl 13:01 »
Hur ser platsen ut? Vilken inredning har ni? Vart/hur förvarar ni utrustningen? Vet bara hur det fungerar i stora mjölkproduktioner men inte hur det är på hushållsnivå. Hur gör man smidigast. Tänkte om någon ville dela med sig av hur denne gör och har det.
Jag har både kor och getter som går att mjölka till husbehov - och jag har inte blivit ruinerad på kuppen heller (eller blivit nersynad vid djurskyddsinspektionen). Om en redan har en gård med åker, bete och lagård är det inte särskilt dyrt att modernisera så det uppfyller dagens krav.
Jag har vakuumpump (i ett avskilt rum, eftersom den dånar rejält) och vakuumledning fram till getternas mjölkbord, och spannmjölkningssystem. Den mesta utrustningen har jag fått gratis av mjölkbönder som slutat, behövde köpa lite nya gummipackningar, slangar och spengummin bara. Vakuumet är inställt lite lägre för att inte skada getternas juver, men det går bra att mjölka kossor med samma vakuum också (men jag får byta mjölkorgan förstås).
Det finns ett gammalt mjölkrum i lagården med rinnande varmt och kallt vatten, så där diskar jag mjölkutrustningen och förvarar den mellan mjölkningarna.

Jag mjölkar getterna på mjölkbordet och en ko i taget ståendes i lagårdsgången bredvid mjölkbordet. Jag hakar fast hennes halsrem i ett grimskaft och ger henne något gott i en spann, så står hon still. När getter och kor inte mjölkas är de ute i hagarna eller inne i sina respektive kättar i lagården om det är vinter.

Den som är stark i nyporna kan förstås handmjölka (och därmed slippa diska mjölkmaskineriet), men det kräver både träning och styrka. Dessutom är det svårare att få tag på en ersättare om du t ex behöver åka bort.

(Vet att det är väldigt OT på kotavlan, men jag vill ändå att du funderar på om du och ditt hushåll verkligen gör av med så mycket mjölk att det är motiverat med ett par kor? En get kan utan problem mjölka 2-3 liter per dag, och en eller två getter räcker åt många hushåll. Under förutsättning att en tycker om smaken av getmjölk...men å andra sidan kommer den egenhändigt mjölkade kossemjölken smaka väldigt mycket mera ko än paketmjölken i affären, och det är inte alla som gillar det heller...)
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

739 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser