Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Övrigt om bygga & bo / SV: Bygga en cellplastlåda för kyla - bu eller bä?
« Senaste inlägg av cederbusch skrivet Idag kl. 10:23 »
Jag ber tusen gånger om ursäkt! Ibland när man följer en tråd missar man eller glömmer information innan man kommer så långt att man kommenterar. Det var inte min avsikt att vara oförskämd.

 ;D Ingen fara. Och cudos för trevligt bemötande.
2
Jag ber tusen gånger om ursäkt! Ibland när man följer en tråd missar man eller glömmer information innan man kommer så långt att man kommenterar. Det var inte min avsikt att vara oförskämd.
3
Uppvärmning / SV: Solfångare med 100 liter tank
« Senaste inlägg av JohSeb skrivet Idag kl. 08:57 »
Det är min åsikt också, och jag tror jag var rätt tydlig med begränsningarna i mitt första inlägg.

Nu kom jag över en för 1000:- och tänkte att detta är rätt forum för att bolla alternativa lösningar som den kan användas till. Ni som inte går igång på det kan väl gå vidare och läsa om något annat.
4
Övrigt om bygga & bo / SV: Bygga en cellplastlåda för kyla - bu eller bä?
« Senaste inlägg av cederbusch skrivet Idag kl. 08:17 »
Men om det finns jordkällare??? Varför inte använda den då? Jag hade alla kylvaror i min jordkällare en hel sommar, inga problem. Nu har jag kyl och frys men skulle klara mig bra utan ifall jag inte var så lat.  :) Men min källare är extremt bra, den håller mellan +4 och +6 grader året runt.

Det skrev jag ju där ovan. Har ingen lust att behöva gå till jordkällaren varje gång jag ska ha lite mjölk eller smör. Den kommer användas till sånt jag inte behöver lika ofta.
5
Bygga och renovera / SV: Kalkputs och regn?
« Senaste inlägg av DennisCA skrivet Idag kl. 07:19 »
Det hör till ett utekök murat från lecablock, som jag lade KC puts på och som har varit allmänt jobbigt en tid. Första lagret sitter som berget, andra lagret flagnade av 50-70% och det ser inte bra ut. Och det har blivit en spricka också p.g.a. tjälrörelser.

Så jag har funderat hur jag löser detta bäst. Började snöa in mig på kalkbruk som ska vara flexibelt.
6
Kontakter / Att finna en smidig lösning!
« Senaste inlägg av mattias_33 skrivet Idag kl. 06:35 »
Det svåra med att bo avsides är jobb.
Avstånden till arbete innebär ett pendlande som är vansinnigt. Äter faktiskt upp den del av lönen som är ökningen från aktivitetsstöd som det nu heter.

Att ha nån inneboendes som partner/musa eller bara katt och hönsvakt skulle innebära större möjligheter.

Faktum är att bo som jag gör kräver inte mycket pengar. Dom flesta månader på året ligger månadskostnaden på under 1000 kr. Det är då akassa, mobil och fiber, varannan månad kommer en räkning från sophämtningen som jag inte använder. Står på grannen. Men jag kanske sponsrar med en påse om året. Dock är ju bil ett krav och det är den dyraste utgiften. Går ingen annan buss än en skolbuss förbi här. Och den plockar endast upp barn till låg/högstadiet.

Finns stora möjligheter här för den som vill odla eller bli krukmakare/dreja. Blåleran är lätt att finna. Den är överallt! Mitt favorit bär hallonet trivs helt underbart. Rabarbern är det sämre med. Och jordgubbarna tar hönsen. Körsbären tar getingarna. Har man tur kan man få sig ett äpple. Dom röda vinbären är bara att glömma. Dom svarta vinbären kokar jag saft av.
Har även 2 växthus, ett litet för gurka och ett lite större för tomat/chili. Jag sätter dom dock inte i bruk då jag är arbetslös för jag vet ju inte om jag kommer ha tid att sköta dom.
Bada i sjö. Finns 2 faktiskt. En liten och en stor, bägge åt samma håll. Den ena med badstrand, den andra med brygga ut till djupet. Om du är en blyg badare så finns det en skogssjö utan brygga. Kan snickra ihop en stationär badflotte som man ror till med båten. Är dock inte någon som helst kvällssol där. Och där kvällssolen kommer åt är det i grundaste laget.
Värmen och varmvatten kommer från vedeldning i köket. Under ca 3 månader på sommaren blir det el patron för dusch vatten.
Naturen här erbjuder ett enligt mig överflöd av svamp. 20 minuter promenad hemifrån och tillbaka så har man korgen full med kantareller, vid rätt tidpunkt såklart. Längre fram på säsongen bör man ha ben som en bergsget för att finna dom riktigt bra ställena. Bär finns det också gott om. Plockar och säljer för en månadslön varje höst.
Har även en matkällare full med saft och sylt.

Sommartid finns även gratis väckarklocka i form av tranor som vrålar utanför fönstret. Efter några veckor så testar dom ens tålamod.

Min filosofi är att två vuxna människor kan bo ihop. Man behöver inte ens gilla varandra. Är man bara vuxen nog att kompromissa så funkar det.
Felet med våran del av världen är att folk uppfostras till att bli egoister. Mycket vill ha mer och är inte allt perfekt så letar man vidare. Det är nog väldigt många som lämnar ett nöjt liv med drömmen om det perfekta. Troligtvis tillbringar flertalet livet med att leta. För att vara nöjd är inte tillräckligt.

Jag är inte en person med många järn i elden som det kallas. Faktum är att kan jag inte slutföra nåt så kommer jag inte ens påbörja det. Och påbörjar jag nåt så håller jag på tills det är klart. Att ta en rast mitt i när man är svettig innebär bara att man börjar frysa.
Motorer förstår jag mig inte alls på. Blir överlycklig varje gång gräsklipparen startar.

Just det. Det är utedass som gäller. Drömmer hon om toalett inomhus så är det att månadsspara som gäller tills entreprenören har sin slant. Se det som ett test. Även om du har pengarna på banken så är det ett bestämt nej. Utedasset har dock värme. Min lyx i tillvaron. Även bra för att vinterförvara sånt man vill ha i värme, men inte inomhus.

Själv fyller jag 40 i år och har levt ensam hela livet förutom 3 månader, 10 år sedan. Så du bör ha en ängels tålamod.
Ord som parmiddagar, fester, after ski är sånt jag spyr galla åt. Faktum är att alla ställen där fulla människor kan förekomma är ställen jag undviker som pesten.
Saknar dock marknader. Fast helst då det spöregnar. Mindre med folk då. Sorlet som orsakas av folksamlingar är nåt som skapar en känsla av panik inom mig. Om jag är i en sån situation för länge så känns det som att skallen kommer sprängas. Vissa tidpunkter på mataffärn skapar det sorlet. Det gäller då att gå snabbt, bita ihop tänderna och hoppas att man inte glömmer för mycket.
Ogillar att städa också, ser det som helt meningslöst. Hänger väl ihop med ensamheten. Är ju uppvuxen med att det ska dammsugas sju gånger om dagen. Överdrivet, men vem vill leva i ett dockhus där man inte vågar röra nåt.

Jag trivs bäst vid sjön, helst med abborren som sällskap. Vart trivs du bäst?
En stark 2:a är sovandes framför en bildskärm med mitt huvud i ditt knä. Gärna med magen överfull med god mat.
7
Kontakter / Livskamrat
« Senaste inlägg av PLund skrivet Idag kl. 01:30 »
Hej på er.
Lugn, trygg och jordnära 51årig man söker kvinna.

Jag bor på en gård i Dalarna, där jag försöker livnära mig på att bruka jord och skog.
Jag har alltid gillat självförsörjning och odlar grönsaker, frukt och bär för husbehov. Tycker om att laga saker istället för att köpa nytt, och spara skrot för eventuellt framtida behov.

Hur "alternativ" är jag då?
Jag har el, vatten och avlopp osv. Men någonstans djupt där  inne bor det en lite mer hardcore alternativare också, och när "han" kommer upp till ytan är det off grid som gäller. Bort från konsumtionssamhället, bort från makthavare och big tech som tycks vilja kontrollera våra liv allt mer.

Skriv en fråga om du vill veta mer. Berätta lite om dig själv. Kanske hittar vi varandra.

Frid och lycka!
8
Bygga och renovera / SV: Kalkputs och regn?
« Senaste inlägg av Carolus skrivet Igår kl. 22:51 »

Och om man kört KC puts tidigare så vill det inte fästa ordentligt på det. Stämmer det?Generellt om kalkputs på KC-puts :
När jag läser på www.byggahus.se/forum/threads/kc-bruk-eller-kalkputs.193467/

så verkar det att kputs kan fästa på KCputs. Det anges att 'man kan lägga en mjukare puts utanpå en hårdare, men inte tvärtom. Ju mer kalkinnehåll i en puts, desto mjukare. '

och

'se upp så att det inte blir FÖR stor skillnad på styrkan, då klarar inte det mjukare lagningsbruket av att vidhäfta ordentligt'

Den första delen av din fråga om kputs kan användas eller inte under bar himmel är svår att förstå utan att veta sammanhanget, t e x om kputsen är tänkt att ligga på ett tak?

Här i södraste Sverige finns äldre hus på landet där väggarna är putsade med lera. Utanpå har man sedan 'kalkat', = strukit på kalk uppblandat med vatten.

Fungerar hyfsat bra. Måste ses över med några års mellanrum, man stryker på nytt kalkvattenblask efter att man lappat igen ev hål med ny lera.

Men har svårt att tänka mig detta upplägg som tak, just för att det i Norden regnar hyfsat mycket och kalken skulle rinna bort rätt fort.

Samtidigt kommer jag att tänka på traditionella/äldre hus i Mellanöstern och en del andra varma platser  i världen. I böcker beskrivs att de kan vara byggda av något som på utrikiska benämns 'adobe' (en blandning av lera och organiskt material, t e x halm).

På bilderna verkar dessa adobehus ha platta tak. De boende verkar vistas där varma kvällar, kanske rentav sova där.
Men ibland regnar det ju också på dessa torra platser, hur funkar deras tak då och vad har dessa tak för beläggning?

När man kollar på väggarna på dessa hus så är de vita, vilket skulle kunna vara att de är kalkade.

I s f, har man kalkat taken också?  Skulle kunna funka.. dels för att det inte regnar så ofta och så mycket, men också, min gissning, för att det platta taket gör att vattenavrinningen inte blir så snabb. Vattnet kommer att lägga sig ovanpå kalken, för att sedan hyfsat långsamt rinna bort längs de hål som finns längs tak kanten. Kvar ligger kalken. Kanske är det också så att de pytsar på xtra kalk efter en regnperiod, vilket är enkelt då inga byggnadsställningar behövs.

Jmf detta med ett nordiskt spetstak, funkar inte alls. För där kommer ev kalk vid regn att åka bort med expressfart.

Vad som skulle kunna bli problem med ett sådant kalkat plattak i Norden är frostsprängning. Även om man inte hade adobe som takmaterial, så skulle ändå det yttersta 'kalkmålninslagret' kunna råka ut för frostsprängningar. Men dessa kanske inte är så stora på en vinter sett. På våren kan du trava upp på taket, borsta av det och hälla på ny kalkgegga ..

I ärlighetens namn är detta takutförande inte det första jag själv skulle välja.
9
Uppvärmning / SV: Solfångare med 100 liter tank
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet Igår kl. 22:05 »
Den där känner jag att det är mer en trevlig grej att ha i sommarstugan som bara har kallvatten.

Men....   det är min åsikt.
10
Biodling / SV: Stödfodring, drivfodring på våren, metoder, recept.
« Senaste inlägg av Roger H skrivet Igår kl. 21:48 »
Jag brukar ge mina bin pollenersättning ganska så snart efter rensningsflygningen och innan naturen börjar stadigt ge pollen utifrån. Jag har provat att några gånger köpa pollenersättning färdigt men för det mesta gör jag min egen pollendeg (för den som vill se hur jag gör följ länken: https://youtu.be/YKMS4Wg6TO4).
Om man köper färdig pollendeg så kolla hur mycket proteiner som degen du köper innehåller, det är ju trots allt anledningen till att man lägger på pollenersättning annars kan man mata dem med bara sockerdeg.  Candipoll som Thomas pratar om innehåller mer socker än proteiner om man läser innehållsförteckningen men bina gillar den (har själv testat). Vid all drivning av samhällena så måste man vara säker på att bina har tillräckligt med mat i kupan till att starta med, har de inte det så är det viktigast att mata på dem med socker i form av deg eller längre fram sockerlösning.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser