Hej Tess
Jag är en sån där som slänger ihop saker, med kärlek.
Till bröd-bak så behöver du ha jäst, vatten (vätska) och mjöl.
Med dessa grunder så kan man slänga i vad som helst. Du kan slänga i potäter el morötter ifrån gårdagens middag,
Jag har en köksmaskin, som knådar degen åt mej. Denna får gå långt å länge så att degen verkligen blir knådad. Sedan får den stå tills den har jäst till dubbel storlek.
Att gå efter klockan behövs ej. Det gör inget om degen står "för" länge..
Jag är ingen expert, fast mina limpor är super fina. Mitt mackan är lika stor som en assiett nästan.
Ett litet annat tips är att kavla ut degen och rulla ihop den, som man gör då man bakar bullar. Detta gynnar till att de jäser till den form som man vill ha.
Lycka till, HÄX
Ps Surdeg ger brödet bättre konsistans och hållbarhet. Du sätter en "deg" med 25 g jäst (jag delar ett jästpaket i 2 delar- i 2 byttor) (= att jag får 4 kromosomlimpor) Blandar i ljummet 37gradigt vatten + mjöl. Detta får stå i 1-2 dagar.