Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Skinfaxi skrivet 07 apr-18 kl 13:04
-
Hej,
Jag tillvaratog för första gången björksav. Det smaker som vatten med lite friskt inslag, typ som citron vatten i styrka.
Nun funderar jag vad man kan göra med den förutom att dricka den? Måsta man koncentrerar den på något sett?
Andra spännande användningsområden?
Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)
-
Tyvärr går den inte att spara färsk särskilt länge, den är en färskvara. :)
Men, ett recept jag hört om man har mycket är att lägga i en kvarts jästkub så skall det tydligen jäsa till ett slags ciderliknande dricka som håller betydligt längre.
Det är svårt att koncentrera, jag försökte koka ihop till koncentrat när jag var liten men det smakade inte alls gott när det kokat länge tyvärr, så jag vet inte om det går...
(men spara den inte för länge färsk, en bekant till mig blev rejält magsjuk då hon drack gammal sav som stått länge i kylen)
.
-
Det måste väl gå att frysa, eller? Då kan man ju tina upp vart efter man vill ta sig en slurk, efter att björkarna slutat sava?
-
Japp. Den går utmärkt att frysa.
Skickat från min iPhone med Alternativ.nu
-
Jag har en gammal bok från 70-talet om vinbryggning som har ett recept på björk- och lönnvin, om nån är intresserad. :D
Det står att sav använts för vinframställning i flera hundra år. Sen beskrivs hur man tappar saven, men det vet ni visst redan.
Man ska ha 25 liter sav...
"Man tillsätter 3,5 kg socker och häller det på damejeanne. Enligt ett gammalt recept skall man inte använda jäst. Man låter vintet själv komma i jäsning och tappar normalt om det efter ett par månader. Det är emellertid nog så klokt att tillsätta 10 g jästnäringssalt och riktig vinjäst (vitt vin, Tokayer eller Sherry). Om vinet är för tamt i smaken tillsätts lite citronsyra.
Det kan vara svårt att skaffa tillräkligt björk- och lönnsav och man kan gärna ersätta hälften av den med äppelmust".
Nu tror jag inte 25 liter sav och 3,5 kg socker ryms i en damejeanne, så man får nog modda lite. ;)
Min kompis som hade samma bok gjorde faktiskt björkvin en gång. Som jag minns det blev det tämligen tamt. Så man bör nog blanda upp det med nåt med mer syra i. Kanske björk och rabarber eller krusbär? Björk och rönnbär?
-
Erik och Sigvard gjorde väl björkvin om ja inte mins helt fel ?
-
Vi tappade björksav för några år sen. Det blev stora volymer, så jag sköd ihop den, sen ställdes den i kylskåpet där den glömdes. När den sen återupptäcktes efter ett halvår hade den jäst till vin, inte alls dumt.
-
Koka ihop till sirap borde man väl också kunna göra? Det kanske är gott. Lönnsirap är rätt smaskigt. Men det kanske görs av saven från speciella lönnar?
-
Jag tänker inte tänka för mycket
-
Jag kokade ihop saven till "sirap" för många år sedan. Jag gjorde det på köksspisen och det tog en väldig tid och massa sav för att få ihop till en deciliter.
Den blev söt och god och en liten skvätt hade jag kvar i kylskåpet i flera år utan att den förstördes.
Undrar om jag inte sett någonstans på nätet att man kokade utomhus med vedeldad gryta.