Glöm för all del inte kålrabbin!!! Jag har själv nyligen upptäckt den och har inte så bra koll på hur den är att förvara, för allt jag sådde gick åt direkt!
Brytärter är också ett nyupptäckt fynd (för mig). Smakar som sockerärtor men har tjockare skidor och lite större ärtor - det kort sagt lite mer mat. De är väl mest för direktätning, men man ska ju leva på sommaren också... Jag tycker om att odla på höjden, så min sort heter Sugar Snap. En lägre sort heter Sugar Bon om jag inte kommer ihåg fel. Nu är ju dessa inte några gammaldags sorter, så om någon vet om några sådana blir jag glad.
Annars odlar jag lite av varje, men ganska många olika saker; kål, kål och åter kål, morötter (förstås - det är alltid för lite, hur mycket jag än sår), rödbetor, majs, brytbönor, jordärtskockor (fast det vet jag inte hur det smakar än - fick tag i Bianca som hinner blomma här och tyckte de var så vackra), knölfänkål, majrovor, mangold (fast jag har ännu inte riktigt hittat något gott att göra med dem - det blir mest "sådär" men ätbart. Skam den som ger sig), pumpa, squash, chili, tomat, gurka, lök, purjo, vitlök, schalotten och så solrosor till fåglarna. I år ska jag ge mig på melon i växthuset också, vi får väl se hur det går.
Nu låter det som om jag har jättestor odling, men som sagt, det är inte så mycket av varje. Långt ifrån så att det räcker in på hösten, men iallafall så att sommaren blir roligare. Totalt (utom det lilla växthuset som rymmer tomat, gurka och melon) handlar det om 12 pallkragar (80x120 cm). Behändigt området i lagom höjd (två kragar högt).
Fast det är klart, lite kryddor har ju slunkit ner här och var i rabatterna också...
Fröpåsar har vi väl alla alldeles för mycket av. Allt går inte åt och sedan blir det liggande. Inte hinner man göra av med fröna nästa år heller. Och så hittar man ju varenda år något nytt att lägga till samlingen. Puh! Så här års tycker jag det är svårast - alla nya fröer har ju kommit men det är för tidigt att sätta igång ännu. Det kliar i fingrarna!
Ha det gott!
Anneli