Min erfarenhet är att surdeg av råg håller sig riktigt länge i kylskåpet. Vi har haft en surdeg i en glasburk kylskåpet i ungefär ett år nu och det har fungerat jättebra. Vi bakar i perioder, men "matar" surdegen ibland när andan faller på.
Det recept vi använt är som följer:
*Blanda 2 dl vatten med 2,5 dl ekologiskt rågmjöl (mer mineraler och naturliga jästsporer). Vispa tills smeten blir helt slät. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.
*Efter två dygn skall det ha börjat bubbla om surdegen och det luktar lite surt. Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl, vispa, plasta in och låt stå i ett dygn.
*Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl, vispa, plasta in och låt stå ett sista dygn.
*Surdegen är nu klar att användas. Sätt in det som inte går åt i kylen.
När Du skall baka vispa ihop surdegen (den separerar efter ett tag i kylen). Tag så mycket Du behöver. Tillsätt nytt vatten och rågmjöl till lagom konsistens (ungefär som pannkakssmet), vispa ihop och ställ in i kylen igen.
Om Du inte bakar på ett tag "mata" gärna surdegen med vatten och rågmjöl med jämna mellanrum. Vi brukar också använda lite jäst i degen när vi bakar (1/6 - 1/2 paket till 2 bröd).
Vi har även provat surdeg på vetemjöl, men den blev dålig efter ett par månader i kylen.