Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: sallyzevenwacht skrivet 23 aug-09 kl 11:41
-
Nu ska jag dra upp tröjarmana och börja koka marmelad! ;D
Har lite recept, men alla är vanliga...Och lite tråkiga.
Har ni något spännande marmeladrecept? :)
-
Krusbär med en kanelstång som får koka med är gott. Men kanske för vanligt?
-
Krusbär med en kanelstång som får koka med är gott. Men kanske för vanligt?
Nejdå, det är bra :) Men krusbären är ju övermogna nu :-\
-
Nejdå, det är bra :) Men krusbären är ju övermogna nu :-\
Jo, tyvärr... Tänkte du kanske hade i frysen... :)
-
Kokade plommon och kanel marmelad i helgen, otroligt gott!
TOM den mycket skeptiska sambon ville ha en smörgås till!
-
Tomatmarmelad med kanelstång och vaniljstång + syltsocker. Enkelt och gott.
-
boerperd, kan man f receptet på plommon mareladen kanske ?? har en hel hink jag inte vet vad jag ska göra med :)
-
1,5kg plommon, kärna ur, spara kärnorna dom ska koka med...
1bit kanel
12dl socker
2tsk citronsyra
1dl skållad, strimlad mandel
Knyt ihop kärnorna i en bumullstrasa, lägg i kastrullen tillsammans med plommon och kanelstången.
Koka lugnt i ca 30min, ta ur kärnor och kanel, häll sakta i sockret.
Koka krafftigt i 5min.
Låt vila en stund, skumma av.
blanda ut citronsyran med 1msk vatten och rör i.
Tillsätt mandeln. (jag rev den på rivjärnet)
Rosta en macka, massor av smör och marmelad. MUMS!
Se även mitt recept på plommon chutney...
-
Här är ett annat gott recept, men som också är lite för sent i år: rabarbermarmelad med ingefära. Man gör en vanlig rabarbermarmelad och har i färsk, riven ingefära. Mycket gott! Jag kan gärna lägga ut hela receptet här om någon är intresserad.
Ett tips angåendde plommon: om man vill kan man strunta i att kärna ur plommonen och räkna dem istället. När marmeladen eller sylten börjar koka färdigt så plockar man upp de uppflutna kärnorna med en slev och ser till att deär lika många som plommonen var från början.
-
Här är ett annat gott recept, men som också är lite för sent i år: rabarbermarmelad med ingefära. Man gör en vanlig rabarbermarmelad och har i färsk, riven ingefära. Mycket gott! Jag kan gärna lägga ut hela receptet här om någon är intresserad.
Ett tips angåendde plommon: om man vill kan man strunta i att kärna ur plommonen och räkna dem istället. När marmeladen eller sylten börjar koka färdigt så plockar man upp de uppflutna kärnorna med en slev och ser till att deär lika många som plommonen var från början.
Gärna receptet på rabarbermarmeladen, tack!!
Och tack för tipset på hur man slipper kärna ur plommonen innan kok, alla sådana tips glädjer en bekväm ( och lite lat) själ :D.
-
Hittade fina recept på plommonmarmelad här. Vilket fint knep att räkna kärnorna och fiska upp dem efteråt. Sparar tid. Man tackar. :)
-
apelsinmarmelad med kardemumma och kanel kanske lite nejlikor också... det blir en väldigt fin jul marmelade.
mvh
Jonathan
-
Här är receptet:
Rabarbermarmelad med ingefära
500 g rabarber
4 dl socker
1,5 msk riven färsk ingefära
Skölj rabarbern och skal den om den är grov. Skär den i bitar. Varva socker och rabarber i en rostfri kastrull och låt det stå tills sockret smälter. Koka upp sakta och skaka emellanåt kastrullen så att skummet föser ihop sig. Skumma av.
Häll upp lite marmelad på en kall tallrik och dra med en sked. Om den inte genast flyter ihop så är den färdig. Rör i ingefäran och koka 5 minuter till. Häll i rena burkar och låt dem kallna uppochner.
-
Tack. Jag älskar ingefära så det skall bli roligt att testa ditt rabarberrecept.
-
Provat idag, med gott resultat:
Kryddig äppel och plommonmarmelad:
knappt ett kg halvt omogna äpplen, urkärnade och tärnade
knappt ett och ett halvt kg hela plommon
1 kg socker
1 vaniljstång
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
Koka tills kärnorna lossnar och allt gottat till sig. Jag hade i ett par dl vatten från början, men i efterhand kan jag säga att det är onödigt, så länge man börjar med försiktig värme och blandar frukt och socker väl. Sedan bara att räkna kärnorna som skummas bort och slå upp på varma burkar.
Plommonsylt/marmelad:
2kg hela plommon
9 dl socker
2 dl socker
2 msk honung
(receptet ser ut som det gör för att det var vad jag hade kvar hemma i sötningsmedelsväg)
Tillvägagångssätt: se äppel-plommonmarmeladen.
-
Plommon och kanel e jätte gott.. men jag tuschade till det lite... lite lyxigare variant... jag la i lite whiskey essens.. å guuudars va gott det blev ;)
Sen gjorde jag plommon med vaniljstång(2st) och lite citron skal plus saft av en citron :) det blev åxå hysteriskt gott :)
Våga testa olika saker.. experimentera :)
nästa vecka blir det päron marmelader med olika smaker :)
-
Päronmarmelad med ingefära blev riktigt gott :D
-
Jag har kokat ett par gånger nu en marmelad på krikon (gula) och hallon...
Jättelätt , bara koka krikonen med bara ca 2 dl vatten tills dom smält...
Passera bort kärnorna, häll i hallonen och koka upp...Skumma av och ta av plattan...
Häll i sockret (efter smak ca lika mycket som fruktråvaran) lite i taget så att det smälter helt..
Sen är det bara att hälla upp på burkar....
Det blev en smakrik sötsyrlig mermelad som var jättegod på varma scones ;D...
-
Jag har just kokt marmelad på aronia, kryddad med vanilj, kanel och kardemumma. Smask!
-
Jag har just kokt marmelad på aronia, kryddad med vanilj, kanel och kardemumma. Smask!
Det ska jag också göra vid tillfälle, men jag tror att även mina 3 cido-kvittenfrukter ska i.
-
Hittade fina recept på plommonmarmelad här. Vilket fint knep att räkna kärnorna och fiska upp dem efteråt. Sparar tid. Man tackar. :)
När du väl provat det så inser du att det faktiskt går mycket fortare att kärna ur dem innan, om bara plommonen är tillräckligt stora och tillräckligt mogna. Har man små plommon, eller krikon, så kan det dock vara idé att kokar loss kärnorna.
-
När du väl provat det så inser du att det faktiskt går mycket fortare att kärna ur dem innan, om bara plommonen är tillräckligt stora och tillräckligt mogna. Har man små plommon, eller krikon, så kan det dock vara idé att kokar loss kärnorna.
Jag tänkte oxå det, men tordes inte säga nåt...
Det gick väldigt fort och kärna ur dom! Men så var dom väldigt mogna oxå.
-
Jag har just kokt marmelad på aronia, kryddad med vanilj, kanel och kardemumma. Smask!
hej,
kan inte du skriva upp receptet??
många tack
jonathan
-
hej,
kan inte du skriva upp receptet??
många tack
jonathan
Jovisst! Jag utgick från receptet på denna sida: http://www.kungsbackatradgardsvanner.se/arkiv/tips/2005/2005_10_26_om_aronia_plus_recept.htm men hade lite mindre socker (4-5dl, minns inte vilket),
bara 2 dl vatten, vilket var mer än nog
bytte vaniljsocker mot en bit vaniljstång
tog några kardemummakärnor i stället för stjärnanis, eftersom det var vad som fanns hemma.
Hade i lite natriumbensoat med.
Det blev nog mer sylt än marmelad, om man ser till konsistensen. Bären hade nog behövt koka lite längre, för de är så gott som hela än. Men det blev väldigt gott. Tycker smaken påminner lite om körsbär, men kärvare. Hade nog varit gott med lite mörk rom i.
-
Kanske inte så spännande marmelad, men ändå jättegott blev det med rabarber, smulgubbar (funkar säkert lika bra med vanliga jordgubbar, eller kanske jordgubbar och smultron) och vaniljstång!
-
Plommon och kanel e jätte gott.. men jag tuschade till det lite... lite lyxigare variant... jag la i lite whiskey essens.. å guuudars va gott det blev ;)
I många recept ska det vara just whisky eller konjak t ex, men jag har inget välfyllt barskåp... :-\ Funkar det lika bra med essens?
-
Ja, det funkar jättebra.
Dessutom slipper man ju betala alkoholskatt!
-
Testade den här:
1kg hallon, 1kg syltsocker, 150g mörk choklad ..... mumsig ;D
-
Clementinmarmelad
1kg clementiner finstrimla
1kg syltsocker
koka ca 10 minuter
Jag kokade med nejlikor.
Pumpamarmelad gjorde jag för några år sedan, smaksatte med färsk ingefära.
-
Fkonmarmelad!
Blev en mycket uppskattad julklapp!
-
Ja, fikonmarmelad, gärna med valnötter, det är jättegott!
-
Vilken insperation man får ;)
En fråga, vad är ariona? ::)
-
Väcker en fin tråd till liv.
Har på morgonen avnjutit min rabarbermarmelad med kanel.
1. 400 g rabarber och en kanelstång får smälta ner på svag värme.
2. Plocka upp kanelstången och rör om.
3. Tillsätt 3,5 dl socker och nån tesked malen kanel. Låt koka på svag värme tills konsistensen är bra.
4. Häll upp i burkar.
-
Det här receptet på rabarbermarmelad m ingefära använder jag:
http://www.tasteline.com/recept/hirams_rabarbermarmelad (http://www.tasteline.com/recept/hirams_rabarbermarmelad)
Som ett tidigare fast med skivad citron. Jättegott! Kan tipsa om att fler av Hirams recept är jättebra. Ofta enkla.
-
Grovriv, finfördela 2kg morötter, 400g färsk ingefära och 2 citroner, koka morotsrivet med en skvätt vatten så att det mjuknar rör ner resten och 600g rårörsocker och låt koka riktigt en stund. - Vatten, så mycket som behövs för att undvika vidbränning.
Fungerar bra till fil och müsli, pannkakor och som smörgåspålägg.
-
Det kanske inte är så spännande med apelsinmarmelad men jag efterlyser bästa receptet på sådan (ursäkta om det blir trådkapning?)!
-
Vilken insperation man får ;)
En fråga, vad är ariona? ::)
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1667 (http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1667)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Aronia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Aronia)
har för mig att de är lite sträva i smaken och behöverf tillagas på ett eller annat sätt.. saft ska tydligen vara fantastiskt. min aronia har dock inte givit bär än :-\
-
[url]http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1667[/url] ([url]http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1667[/url])
[url]http://sv.wikipedia.org/wiki/Aronia[/url] ([url]http://sv.wikipedia.org/wiki/Aronia[/url])
har för mig att de är lite sträva i smaken och behöverf tillagas på ett eller annat sätt.. saft ska tydligen vara fantastiskt. min aronia har dock inte givit bär än :-\
hej,
aronia rå-saft är bland det bästa vi har hemma.
plocka frostnypna bär ( eller lägga de i frysen någon dag) täck med ny kokt vatten i en bunke och lät stå svalt i någon dag. Sila utan att pressa( annars blir smaken fadd) sockra som du behagar. Frys in det du inte använder på en gång.
Vi har 70m aronia hemma och bären räcker aldrig.
mvh
Jonathan
-
Jag slänge i citronerna från flädersaften i rabarbermarmeladen(tror jag läste det här någonstans) det blev gottgott...ett tips till nästa år , flädern har blommat för länge sedan....
-
Halloj
Har nån recept på päron marmelad? Sökte på päron i forumet men fick inte upp nåt och sen kolla jag in här och såg att nån vänlig själ hade skrivit päron...
Mvh E
-
Väcker liv i tråden!
Fann mång fina recept här :D Tack!
Vill lägga till att utöver marmelader & sylt fryser vi in små lådor med en blandning av färska hallon, blåbär, aronia! röda & svarta vinbär, havtorn.
Bärblandningen har vi på frukost-/gröt/müsli till frullen. Känns bra att använda sockerfritt okokt alternativ. Lite strävt från aronian men vi har vant oss! ;)
Vill man ha en supergod efterrättssås till glassen (hemlagad) är det bara att försiktigt värma blandningen med lite socker och sist, gärna röra ner en generös bit god mörk choklad. Mums!
Just ikväll har jag kokat om en mandarinmarmelad köpt på Bondens marknad. Den smakade ingenting! Bara socker >:( . Blä!
Hällde upp i kastrull, värmde försiktigt och tillsatte ingefära, apelsinsaft, citron saft & zest. Toppade med en skvätt Grand Marnier. Voiala! Supergott!
Så ge inte upp, allt går att fixa! ;D