Skrivet av: Guld Postad: i dag kl. 01:30:50pm
Då gjorde jag nog fel. Jag kokade bara rödbetorna tills de var möra och tog sedan ur dem ur kastrullen. Hällde i spad från från rödlök som dragit en vecka, blev som blek jordgubbssaft) ( kokt vatten över rödlöksskivor som sedan svalnat och dragit) Därefter kokade jag ihop, dvs reduserade blandningen, som blev djupt rubinröd. Jag har ännu inte provat att färga med detta. Jag har även börjat med ett gullöksbad... men inte så koncentrerat och jag ska skaffa mer gulllök och göra större sats.
Men hur gör man när man växtfärgar då? Ska det inte koka med och ev läggas i efteråt när man silat av bitar och blad etc så man slipper plocka och rensa. När man växtfärgar, har jag för mig att man har något som betar, kan det vara salt eller är det något annat? Betar man för att det ska fästa och inte färga av sig?
Hur man växtfärgar får någon med bättre vetskap än jag svara
jag har inte gjort det på väldigt länge och då inte så mycket.
Men jag har gjort så här hemma, fast om det är riktigt vet jag inte!
Jag har värmt vatten och tillsatt lite ättiksprit och salt samt det jag vill färga av, alltså växten eller lökskal eller vad som helst. sen har jag låtit detta nästan koka upp och sen fått svalna av tills jag fått en så pass låg temperatur att jag kan lägga i ullgarnet. sen har jag båra låtit det ligga i detta typ över natten och sen dagen efter sköjt av det..(jag brukar hänga härvorna i en stång i duschen och duscha av dom)
fast jag kan inte garantera ett perfekt resultat av detta sätt men jag har gjort så iallafall.
om det fungerar med rödbetor har jag inte en aning.
Att de på programmet jag såg hade de i ugnen innan de färgasa tror jag berodde på att drödbetorna skulle bli mjuka och därmed lättare färga av sig och att koka i vatten gör att färgen blir svagare...fast jag minns ej exakt!
Ni som växtfärgar kanske vet mer om detta.