Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Hej!
Jag och min sambo söker efter en gård eller hus på landet att köpa med ganska så avskilt läge och helst inte nära en trafikerad väg. Vi är intresserade av allt i Södermanland, Uppland, Gästrikland, Västmanland, Dalarna & Värmland med omnejd.

Vi hyr i dagsläget ett hus i norra Södermanland med lantligt läge men längtar efter att ha vår egna plats där vi kan förverkliga våra drömmar om ett enklare liv med självhushållning och i samklang med naturen. Vi väntar vårt första barn till hösten och hade verkligen velat hitta en plats innan dess.

Vi söker helst en fastighet som är lite inbonad med skog runt om och inte helt öppet. Vi önskar ha större tomt om ca minst 2 ha men mindre tomt är inget vi utesluter.

Om du vill sälja själv eller vet någon annan som går i de tankarna så hör gärna av er. Vi tar gärna emot frågor om det är något som undras över.
2
Timring och stolpverk / SV: Få tag på stockar.
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Idag kl. 11:16 »
Har du eget sågverk så kan du ju alltid fresta en skogsägare med att du kan såga några stockar åt honom också. När jag flyttade hit fanns det ett antal småsågar som vi använde oss av för eget virke, vid ett tillfälle var det till och med en kille som åkte runt med en fin traktordriven såg så man slapp flytta sina stockar från gården. Nu är det svårare att hitta någon som sågar, det är mer på hobbynivå att någon skaffat ett sågverk enbart för att ta hand om sitt eget, eller för att det är kul.
3
Textil / SV: Ersätta hushållspapper med ... vad?
« Senaste inlägg av Tiomilaskogen skrivet Idag kl. 09:11 »
Förr "torkade" man stekpannan med en mjuk brödbit som stoppades i munnen.
Uttjänta klädesplagg blev trasor. Fattigdom skapade miljövänligt beteende.
4
Textil / SV: Ersätta hushållspapper med ... vad?
« Senaste inlägg av Ior skrivet Igår kl. 21:05 »
Det gör mina också, men LimJans tycker inte som vi.  Mina idéer är slut!  ;)

Jag tycker inte heller det blir torrt med Wettex, men Wettex + kökshandduk funkar prima!
Kökspapper är bara för nödfall.
5
Timring och stolpverk / SV: Få tag på stockar.
« Senaste inlägg av Burn0ut skrivet Igår kl. 19:00 »
Ja motorsågskörkortet är trams... har sågat ner träd i 20 år och helt plötsligt blir man omyndigförklarad  Yess
6
Timring och stolpverk / SV: Få tag på stockar.
« Senaste inlägg av Burn0ut skrivet Igår kl. 18:59 »
Vilken mängd, dimension (längd/diameter) och trädslag efterfrågas ?

Just nu skulle jag behöva ha så jag kunde såga ut 150x150x4500 i gran eller fur.

Men hade jag hittat en bra leverantör så kan det bli mer och även lite massaved.
7
Ankor och myskankor / Rowenanka sökes
« Senaste inlägg av Angellore skrivet Igår kl. 17:22 »
Hej, vi vill få tag på några rowenankor, vuxen, ungar eller ägg spelar ingen roll. Finns det någon i Östersundstrakten/jämtland/ på köravstånd som har såna? Jag skulle verkligen uppskatta detta!
8
Kontakter / SV: Fortfarande på jakt efter en vän.
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Igår kl. 09:30 »
Inte för att vara spydig, men Handyman 1969 är nog född just 1969 ;)

Ett tips om du undrar över någon så kan du klicka på dennes namn, och sedan läsa vad denne skrivit i andra inlägg. Kan vara bra för att få en bild av personen.


Hoppas du hittar någon som vill flytta till din gård.
9
Timring och stolpverk / SV: Få tag på stockar.
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Igår kl. 09:11 »
Ja, de självverksamma skogsbönderna blir bara färre och färre, så det finns i alla fall träd att ta om hand.

Det där kortet (Sverige håller på och kvävas av certifikat och liknande) är det nog några ängsliga som bryr sig om, men när man får eller köper några träd så hänger det mest på att man inte får i uppdrag att ta hand om avverkningen/tillvaratagandet, för då kan skogsägaren åka dit om det händer något. Så skall man åka runt bland villor och ta ned svåra träd mot ersättning så behöver man körkortet och säkert någon extra försäkring.

I praktiken är det viktigt att skogsägaren ser dig som van. Man vill ju inte ha på sitt samvete att en nybörjare ger sig på stormfälld skog.
10
Redskap, verktyg och maskiner / SV: Råd och tips rörande mindre traktor
« Senaste inlägg av TW skrivet Igår kl. 04:12 »
Själv kör jag i skogen för husbehov och periodvis också litet på förtjänst på byggen med en traktor från -71 och inte vet jag varför man skulle behöva vara rädd för en bra traktor på grund av åldern. Det finns inget motorfordon som är så enkelt att reparera som en gammal traktor. Allt är rejält och kraftigt tilltaget och man ser hur det skall sitta ihop. Jag renoverade motorn med nya lager och nya kolvar och kolvringar och oljepump och ventiler i förra vintras och det gick bra det också fastän jag inte är någon mekaniker. En granne som är litet mekaniker hjälpte mig några timmar med de allra svåraste skedena. Topplocket lämnade jag in på verkstad för renovering så det var bara att bulta fast när det kom.

Traktorer som du skall undvika är sådana som har blivit uppenbart vanskötta. Det gäller oberoende av om traktorn är 7 år eller 70 år gammal.

ATV är extremt dyra maskiner i förhållande till användbarheten. De verkar hålla dåligt och så är de krängliga att reparera. Smått och krångligt och plast och elektronik. Allt för att det skall bli så besvärligt som möjligt.

Några exempel på bra traktorer i storleksklassen 40-55 hästar:
-Massey Ferguson 35 (versionen med trecylindrig dieselmotor), 135, 148, 240. Litet dålig frigångshöjd när man kör i skogen och litet halvdan ergonomi. Somliga MF35 saknar differentialspärr. Extremt bra motor och hydraulsystem och lyft. Nästan oförstörbar växellåda. Mycket god tillgång på reservdelar. MF35 tillverkas än i dag men importeras tyvärr inte till Europa.
-Volvo 320,400, 420. Extremt bra motor. Bra frigångshöjd och viktfördelning. Bra lyft. Ganska bra ergonomi. 320 har för få växlar så man fastnar lätt i lössnö.
-Leyland 254. Extremt bra motor men lyften är litet knyckig och backväxlarna onödigt höga. Ganska bra ergonomi.
-Fordson Dexta och Super Dexta. Dexta har tyvärr ingen differentialspärr. Extremt bra motor.
-Ford 2000 och 3000. Tyvärr har de inga cylinderfoder så när man motorrenoverar måste cylinderloppen arborras upp så man kan pressa dit foder från någon pirattillverkade. I övrigt verkligt bra traktorer. Bra lyft och bra viktfördelning och bra frigångshöjd.
-Valmer 565 och 500 och 502. Tyvärr är det svårt att få tag på vissa reservdelar till dem. 502 år överlägsen allt annat i den här storleksklassen och åldersklassen när det häller ergonomi.
-International B275, B414 och B434. Bra traktorer rätt igenom men de brukar kallstarta litet dåligt. International 533 är ännu bättre men den tillverkades i litet antal och det börjar därför bli svårt att hitta reservdelar till den. B-414 tillverkas än i dag under namnet Mahindra.

Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

463 gäster, 1 användare
Strömmen i dalen

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser