Har sett att Petter lämnat ut recept på ett platt rågbröd, men lämnar iallafall ett recept som jag tycker är mycket bra. Jag har fått receptet av min mamma, men vet inte var hon hittat det. Antagligen i Tidningen Vi eller Land.
Jag räknar mig väl till de experimentella bagarna och nyttjar sällan konkreta recept. Istället litar jag på min känsla. Dock verkar det som många på forumet efterlyser noggrannare recept.
Jag ser ofta recept som en inspiration, men innan man kommit dithän att man känner sig säker på sin sak, dvs vet hur degen skall kännas när den har tillräckligt med mjöl, salt, kryddor mm är recept utsökta. De har även den fördelen att det brukar smaka likadant från gång till gång om man följer dem!
Rallarkakor 20st
Dessa bröd tycker jag är det närmaste man kan komma Fazers runda rågkakor, men dessa är godare.
Surdeg: (fuskvariant, har du egen ta den)
Dag 1
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
1 dl grovt rågmjöl
1 dl rågsikt
Röres ihop i skål. Täcks över med lock eller plastfolie och får stå 1 dygn i rumstemperatur
Dag 2
4 dl ljummet vatten
25 g jäst
2 tsk salt
2 msk kinesisk soja
8 dl grovt rågmjöl
5 dl rågsikt
Häll ljummet vatten och läg smulad jäst i surdegen från dag 1. Rör så att jästen löser sig. Tillsätt salt, soja och allt rågmjöl. Tillsätt 4 dl av rågsikten och arbeta degen smidig. Jäs i 45-60 min.
Sätt ugnen på 275 grader
Knåda degen på bakbordet. Dela i 2 bitar. Rulla varje bit till en längd och dela i tio bitar. Rulla varje bit till bullar och platta utmed handen till 1 cm tjocklek. Lägg på smord plåt och nagga. Ingen jäsning!
Grädda i 14-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Skär med vass kniv runt kanten och riv itu.
Lycka till /Ebba