Vi hade en bekant som jobbat med lantbruk, han byggde bland annat en enorm stenmur på gammalt sätt som var hur vacker som helst. Han samlade all kvickrot mm i en hög i 3 år för att multna och anlade gräsmatta och rabatter och jag såg då inga ogräs. Vet inte hur han gjorde innan.
Själv hade jag låtit ogräsen och marken bestämma. Har man mycket kvickrot tex så är det värt att tänka på att jordfräsen låter bra, men i praktiken så delar den kvickroten i små små bitar som du inte förmår samla upp, och sen gror varenda en. Likadant med kirskålen. Den kan du ju i och för sig äta, haha!!! Sen har vi maskrosorna, del är lätta att dra upp när marken är lucker, men får inte fröa. Tistlar är hemska för djuren att få i halsen, och för dina fingrar också, men visar på att marken behöver luckras djupt ner. Har du sly, tex hallon, eller något träd som sprider sig med rotskott, så tror jag det bästa är att slå det man kan så nära marken som möjligt, med röjsåg tex, kanske elda tom och täcka alltihop med kartong som vattnas för att kväva det så mycket som möjligt.
Utomlands åker de runt med getter som tuggar i sig allt sly och lämnar en vacker röjd yta efter sig på några dagar, sök på youtube, häftigt!!!
Har du stenåker med rötter och sly och flerårigt ogräs kan du kämpa med grep och spade och jordfräs i 40 år utan att få bukt med det, som jag gjort, så det gäller att tänka till och få det bra gjort från början.
En tanke är att ha grisar, som bökar upp alltihop, och hönor, men du gillar kanske inte tanken på djur.
Är det bördig lerjord, utan sten och sly, så hade jag bränt och haft rejält med folk och vattenslangar, det ska anmälas och göras i rätt tid, så var det förr i alla fall, vi brände varje år vid vår stuga. Man fick ha rejäla stövlar så man kunde traska ut där det fortfarande slog upp lågor, ha granris att slå med, anlägga moteld och bränna små stycken i taget om man är ovan, det går bra att ha vattenkannor och baljor med vatten också utplacerat, framför allt får det inte blåsa.
Att gräva i lerjord i en förut plöjd åker har jag varit med om. Det som är att tänka på är att när du har åkern i ordning, så gå ut varje gång det har regnat och luckra lite kvickt, så får du inte den där betongytan, och så avdunstar inte fukten från marken så lätt.
När man ska ha ogräs ur den för hand, så vattnar man innan!!! Man vattnar ett mindre stycke rejält, låter det torka upp så det är hanterligt, Rutar upp jorden med spaden och bänder upp mindre tuvor. Tar en hyfsat fuktig tuva i taget med grepe, slår grepen i marken så jorden lossnar och bankar och skakar tuvan tills den är tom och så samlar man de där tuvorna på hög sen. Då får du bort i stort sett allt rotogräs och behöver mest fundera på fröogräset, och var raderna är när du sår. Kanske bäst att ha potatis och större snabbväxande grödor första året, så du kan hacka mellan raderna utan att gå med lupp och leta de pyttesmå fröplantor du vill behålla.
Man kan ju förstås förodla plantor och plantera ut när de är större, tom sallad. Det går att sätta många plantor och vattna och sätta en vanlig plastkruka över var och en för avdunstningen ska hindras, och sten på så det inte blåser iväg. Så klarar sig det mesta tills du tar bort krukorna, sen kan du täcka med fiberduk, hindrar också avdunstning, stygga fåglar, den lindrigaste frosten, kålfjärilar och annat fyle man inte vill ha in i kålen. Det går att lägga kassar med sand eller sten i kanterna så den blir liggande när det blåser, eller sätt fiberdukstunnlar över några rader i taget. Ett mindre tunnelväxthus är också kanon, men kan ju vänta till marken är i ordning. Rekommenderar ocså Sara Bäckmo, älskar hennes fina fakta filmer. Du kan leta på youtube och bli medlem sen, så får du men info.
Jag ler när jag skriver det här, som du förstår, har jag gjort alla nybörjarmisstagen och har faktiskt fortfarande inte fått ordning på min trädgård, så jag välkomnar också tips från dem som lyckats. Tex någon som provat med att låta höns eller grisa röja ogräset och plöja!
Lycka till, och hör av dig med resultatet!