Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  frö till bete.  (läst 1518 gånger)

Torparparet

  • Inlägg: 23
frö till bete.
« skrivet: 21 okt-20 kl 11:10 »
Vi har ett stycke mark som genom åren använts som åker, betesvall, potatis och majsodling... nu växer där bara maskros o nässlor o hallon.. inget som djuren vill ha.
så jag undrar- vad kan vara lämpligt att så för att skapa ett bete som passar både kor o hästar?

skogaliten

  • Inlägg: 1288
    • -
SV: frö till bete.
« Svar #1 skrivet: 21 okt-20 kl 12:52 »
Förutom att man behöver "plöja-harva-så-och välta och helst gödsla", alltså utföra de åtgärder som man normalt gör för att förbereda marken, så att vallfröerna få goda förutsättningar att växa, så måste man välja en vallfröblandning som passar för de djur som ska beta där, och jordmånen. Sedan måste man fundera övr hur länge man tror att man kan få betesvallen att fungera rimligt, innan den måste göras om igen.

Om korna är mjölkkor i "produktion", så ska de normalt ha en vallfröblandning som ger mycket "näring".

Handlar det om sinkor, dikor eller ungdjur i extensiv produktion, som inte behöver så kraftigt foder, så väljer man en annan blandning med sorter som ger ett "svagare" näringsinnehåll.

Vissa sorters hästar, kallblod, Islandshästar m.fl. raser anses ju som "lättfödda", och ska en fröblandning som inte ger så mycket energi, men ändå en del protein.

Varmblodiga hästar, t.ex. SWB eller fullblod, kan ibland vara svårfödda, och behöver därför vallfrö blandningar som ger mera "näring", liksom dräktiga och digivande ston, samt föl/unghästar upp till ca tre års ålder.

Sedan så tillkommer att det är olika växtmån och jordmån i olika delar av landet.

De stora företagen, som Lantmännen och Svenska foder har en del olika standardblandningar, avpassade för olika delar av Sverige.

T.ex. Olssons frö, hjälper till att skräddarsy vallfröblandningar för olika ändamål, samt har mycket flera sorters växter som man kan köpa till, för att ha i sin blandning.

Det kan också finnas lokala företag där TS bor, som tillhandahåller vallfröblandningar som passar i just den delen av landet.

Prova att googla efter vallfrö, och läs på om olika företags blandningar.

Med lite mera information här, om djurslag, jordmån med mera, så blir det lättare att ge tydliga råd.

kretslopp

  • Inlägg: 2246
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: frö till bete.
« Svar #2 skrivet: 21 okt-20 kl 17:08 »
Genom dubbelbete först med kor och sen med häst har det blivit ett bra bete. Men också genom upprepade putsningar med betesputs. Slåttervall finns det bra fröblandningar till. Men vad det gäller betesvall är gräset som redan finns där ofta bättre än insådd av nytt. Enligt min erfarenhet. Ko får och  häst är den optimala betesordningen. Ofta behövs ingen gödsling, det sköter djuren själva. Men om du ska gödsla är stallgödsel bäst.
kretslopp

skogaliten

  • Inlägg: 1288
    • -
SV: frö till bete.
« Svar #3 skrivet: 21 okt-20 kl 23:21 »
Genom dubbelbete först med kor och sen med häst har det blivit ett bra bete. Men också genom upprepade putsningar med betesputs. Slåttervall finns det bra fröblandningar till. Men vad det gäller betesvall är gräset som redan finns där ofta bättre än insådd av nytt. Enligt min erfarenhet. Ko får och  häst är den optimala betesordningen. Ofta behövs ingen gödsling, det sköter djuren själva. Men om du ska gödsla är stallgödsel bäst.

Tillåt mig att inte hålla med.

Om man har en f.d. åker där skräppor, svinmålla, veketåg, nässlor, hallon och andra mer osmakliga ogräs dominerar, så tar det åratal att få fram en yta som gillas av djuren, som ger lämplig näring för djuren, och som har en chans att bli godkänd som bete om man avser att söka någon form av EU-stöd på marken.

Ogräs räknas som vanhävd av marken när EU-kontrollanterna kommer på besök, och vissa av dem är väldigt kitsliga, och anser t.o.m. att t.ex. örter som gillas av bl.a. får, ska räknas som ogräs på betena...

Mark, där någon form av smakliga gräs och örter ändå är det som dominerar, kan användas till t.ex. hästbete utan att man lägger om ytan, och på sådana ytor kan man  göra riktade insatser områden med ogräs, som t.ex. att slå av ruggar med nässlor, och klippa bort småsly som ratas av betesdjuren.

Får är kräsna finsmakare, och kommer att rata mycket av ogräsen, och endast beta det som passar för deras våmmar och tänder. Utsätter man får för "betesbrist", har den tendens att vilja rymma, om man inte har mycket bra stängsel.
För ögat så kan det se  ut som om fåren går på en väl bevuxen yta, "där de borde hitta mat", men det gör de inte i praktiken.

Har man lite större ambitioner vad avser att ge betesdjuren foder som passar de djur man har, så tjänar man på att så in någon lämplig  vallblandning avsedd för bete med tramptåliga sorter och sorter som tål avbetning, på åkrar som ska omvandlas till beten.
« Senast ändrad: 21 okt-20 kl 23:27 av skogaliten »

 

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: frö till bete.
« Svar #4 skrivet: 22 okt-20 kl 08:34 »
Spelar inte jätte stor roll vad du sår för vallfröer. Men är huvudsaken bete så undvik blandning med (mycket) rödklöver, hykor och hundäxing. Hundäxing funkar inte bra att beta första skörden men efterföljande går bättre.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

604 gäster, 2 användare
xaelanar, ktulo

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tycker det verkar vara en mycket innehållsrik tidskrift. Användbara tips och råd för den nyfikne och för de som vill utveckla sitt bruk med hand och hjärta. Tack!!
/Märit Newberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser