Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ny här och nybliven getägare.  (läst 1795 gånger)

Surviver

  • Inlägg: 5
Ny här och nybliven getägare.
« skrivet: 05 jan-09 kl 22:47 »
hej hej,

Jag fick hem två lantrasgetkillar på 1,5 år igår. Tjejen som hade dem kunde inte ha dem var för hon skulle börja plugga. Dom är helt underbara, jag är getfrälst efter bara drygt ett dygn  :D.
Jag har dock lite frågetecken som jag hoppas att ni ska kunna räta ut åt mej. Jag fick med en säck havrekross en säck betfor och en säck med någon mineral som de skulle ha. Men hur mycket ska dom ha? och ska betforen vara blöt eller torr, det verkar vara skilda meningar om det. Mineralen skulle de ha fri tillgång på sa förra ägaren så det har dom i en skål, vad är det bra för egentligen? Betforen skulle dom ha en "kopp" av och "lite" havre, vad är lite havre? Hjälp mig med lite mer förståeliga mått är ni snälla ??? Går det bra att ha fri tillgång på hö eller äter de för mycket då? Vad kan vi ge dem som lite godis nu när vi håller på att lära känna dom? Äpple verkade Thor tycka om men Oden var inte alls intresserad av de.

Nu tror jag att jag ger mig för tillfället, hoppas att jag inte framstår som ett hopplöst fall, jag vill ju lära mig så att jag kan göra rätt.

Tack på förhand!


Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Ny här och nybliven getägare.
« Svar #1 skrivet: 06 jan-09 kl 00:46 »
Getkillar får lätt urinsten. Därför ska dom ha "lite" havre. Men vad "lite" är vet jag inte :) Är han tunn, ge lite mer. Är han bra i hullet kan man ta bort det helt. Men nu är det ju så kallt, så jag inbillar mig dom behöver det för värmen också. Mina har fri tillgång till hö. Men vissa river ner så dant att det är bättre att dela upp det, morgon och kväll. Betfor kan getter äta torr. Det är hästar som typ dör av det. Klena djur  ::) Betforn är i alla fall bra för magfloran.

En get kan sälja sin själ för lite knäckebröd. Ha det i fickan som godis.

Get-Eva

  • Inlägg: 146
SV: Ny här och nybliven getägare.
« Svar #2 skrivet: 06 jan-09 kl 10:49 »
Ja, knäckebröd, annat torrt (ej mögligt) bröd och granar! Då har du ett par lyckliga killar. Vet även att vissa gillar bananer..... :)
jag ger mina grabbar ca 2 dl hel havre och 1 dl torr betfor morgon och kväll, bara så att dom oxå får lite gott när alla tjejerna får annars har dom fritt med hö och det dom drar ner får man ströa med.
Nybliven get"bonde", med en gammal gård under upprustning. Bygger ett litet gårdsmejeri, hoppas på att öppna nästa sommar. 47 getter, 3 hundar, 3 katter och en snäll gubbe som fixar det mesta.

Sussilo

  • Gäst
SV: Ny här och nybliven getägare.
« Svar #3 skrivet: 06 jan-09 kl 11:30 »
Hos mig har BOCKENS matsedel sett ut ungefär så här:

Friskt vatten varje dag.

Grovfoder: Hö och en extra krubba för fin havrehalm. Generellt sägs ca 2 kg hö/dag/get. Jag har tillämpat fri tillgång/påfyllning morgon och kväll. Mycket grenar och ris, enebuskar, tall, gran (varning: idegran), de flesta lövträd (varning: ek). En våm som arbetar, och det gör den med grovfoder, är livsviktigt för dessa djur. Våmmens aktivitet med grovfodret gör bl.a. att djuren håller värmen.

Mineralfoder: Lantmännens Nötfor Effekt Midi/Cu (granulat), 10-20 g/dag/get. Fri tillgång när/om jag vet att han inte stoppar i sig för mycket. Vintertid har bocken fått grönsaks- och fruktavfall från hushållet. Viltsaltsten.

Kraftfoder: Havre/korn/annat, bara under betäckningssäsongen när bocken "jobbar" eller om han är mager i allmänhet.

Knäckebröd, skivade morötter, äppelbitar och russin är smaskens och promenader, kel och gos gör bocken social.

« Senast ändrad: 16 okt-11 kl 09:23 av Sussilo »

Goatgirl 1

  • Inlägg: 107
    • -
SV: Ny här och nybliven getägare.
« Svar #4 skrivet: 07 jan-09 kl 04:02 »
Sussilo: Varför är det varning på ek? Det har mina getter ätit och tyckt om. Det har nog våra getter som vi haft förr också ätit. Är det ekollonen som inte är bra?

Sussilo

  • Gäst
SV: Ny här och nybliven getägare.
« Svar #5 skrivet: 07 jan-09 kl 06:28 »
Varken dina eller mina getter tycks ha läst boken "Diseases of the Goat" av John Matthews (1999) som tar upp giftiga växter, förgiftningssymptom och förslag till första hjälpen. Ek sägs ge diarre (späda löv), missfärgad urin och förstoppning (ekollon, gamla löv). Risk för förgiftning är störst om getterna äter stora mängder giftiga växter utan tillgång till annat foder. Bland trädgårdsväxter orsakar azalea, idegran, rhododendron, lagerhägg flest förgiftningsfall.

« Senast ändrad: 07 jan-09 kl 09:03 av Sussilo »

Vercinos

  • Inlägg: 155
  • Smedsgårds djurhörna
    • Småland
    • Smedsgårds djurhörna
SV: Ny här och nybliven getägare.
« Svar #6 skrivet: 07 jan-09 kl 10:08 »
DET visste inte mina getter heller, för de äter ek :). Inte i några mängder, för här omkring finns mest lövträd i form av lönn, men visst har de smaskat i sig ek.
Gift 36-åring med fem barn, fyra hundar, fem Sv. lantrasgetter, två katter, tre marsvin, undulater, samt höns och fransk vädur.

Get-Eva

  • Inlägg: 146
SV: Ny här och nybliven getägare.
« Svar #7 skrivet: 07 jan-09 kl 11:28 »
Finns det inte nåt som heter gift-ek i USA som inte finns här i Sverige??? Det är kanske det man menar...... ???
Nybliven get"bonde", med en gammal gård under upprustning. Bygger ett litet gårdsmejeri, hoppas på att öppna nästa sommar. 47 getter, 3 hundar, 3 katter och en snäll gubbe som fixar det mesta.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Ny här och nybliven getägare.
« Svar #8 skrivet: 07 jan-09 kl 12:17 »
Mina äter ek med glädje och utan symptom. Kan ju vara valfriheten då. Och ja, det finns ett flertal olika arter av ek. Vilken den amerikanska är, vet jag inte.

Sussilo

  • Gäst
SV: Ny här och nybliven getägare.
« Svar #9 skrivet: 07 jan-09 kl 13:24 »
Ja, jag tror att det är mängden ek och tillgång till annat foder som är avgörande. Tror att du är inne på rätt spår, Get-Eva.

Goatgirl 1

  • Inlägg: 107
    • -
SV: Ny här och nybliven getägare.
« Svar #10 skrivet: 07 jan-09 kl 15:44 »
Mina äter ju inte heller några mängder ek. Men dom tycker om färska blad och på hösten åt dom löven som trillat ner i hagen. Men dom mår bra iallafall.

lindelou

  • Inlägg: 167
    • -
SV: Ny här och nybliven getägare.
« Svar #11 skrivet: 12 jan-09 kl 15:17 »
Rhodonendron är livsfarligt,det kan vara bra att veta som nybörjare. Förloppet är mycket svårt och långsamt och det finns inget annat att göra än att be och vänta och se samt få understödjande behandling från vetrinär. Jag hade EN gammal gren från rhododenron.
Vissa getter sätter gladeligen i sig allt som är grönt. Skulle jag skaffa getter igen så skulle jag inte våga ha rhododendron på en getmaschs avstånd. Jag betalar av min okunskap med att sprida det budskapet,det önskar jag ingen get eller getägare det vi gick igenom.

Surviver

  • Inlägg: 5
SV: Ny här och nybliven getägare.
« Svar #12 skrivet: 13 jan-09 kl 22:03 »
Tack för alla svar!
Våran rododendron ska gå en plågsam död till mötes innan getterna ska gå ut. (de bor inomhus nu under vintern) Getterna har gjort sig hemmastadda nu och är hur gosiga som helst.

 

lindelou

  • Inlägg: 167
    • -
SV: Ny här och nybliven getägare.
« Svar #13 skrivet: 14 jan-09 kl 20:44 »
Vad bra! Kan tillägga att våran rhododendron var "slaktad" och det låg en gren på rishögen, så forsla bort den också. Lycka till!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser